Uluborlu’da İslami Mezar Taşları için kazı yapılıyor

4 Aralık 2018 16:38

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, ilçede başlatılan kazıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Uluborlu'da çevremizdeki yaşlı büyüklerimizden duyduğumuz önemli bir konu var bir çoğumuz dinlemiş ve duymuşuzdur.

1940 ile 1950 li yıllarda Bülbül Camisinin batı tarafındaki Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait olan mezarlıkte bulunan üzeri yazılı ve değişik şekil ölçülerde olan İslami mezar taşlarının kırılarak bir kısmının üyütülerek mermer tozu haline getirilip kaynak yapımında kullanıldığı, bir kısmının da Bülbül Camisinin  yanından inen eski Bekteş Yokuşu olarak tabir edilen yolda bulunan yortu (kanalizasyon) üzerine kapak olarak kapatıldığını duymuşsunuzdur. Rahmetli Osman Özgül hocam vefatından önce bana özellikle burayı tarif ederek araştırmamı söylemişti, bahsedilen yıllarda Rahmetli Osman hocanın Babası Şükrü Hoca da Bülbül Camisinde Hocalık yapmış karanlık yıllar dediğimiz bu dönemde Bülbül Camisi bir ara ibadete kapatılarak içine ilçe halkından vergi olarak toplanan arpa ve buğdayın depolandığını yaşlılarımız söylerler .

Birilerinin yok etmek için gayret gösterdiği tarihimize, kültürümüze bugün bizler sahip çıkıyoruz. Osmanlı döneminde idari merkez olan 23 medreseye sahip Uluborlu'da müzemizdeki birkaç mezar taşının haricinde günümüze kadar gelen maalesef yok, Rahmetli Osman Hocamızın tarif ettiği yerde kazı yapmak için gerekli izinleri aldık Müze Müdürlüğümüzün görevlendirdiği arkeolog denetiminde bir döneme ışık tutacağını tahmin ettiğimiz İslami Mezar taşları için kazı yapıyoruz, ne çıkacağını bilmiyoruz fakat bu tereddüdüde ortadan kaldırmak gerekiyor.

Tarih ve kültürümüzü koruma adına o kadar çok sey yaptık kı,bir dönem arpa buğday deposu yapılan Osmanlı eseri camimizin bugün roleve ve projeleri hazırlanmış 2019 yılında restorasyonu yapılacak , eski kasabadaki eserlerin tamamıyla ilgili bir çalışma başlatılmış tescilsiz eser kalmamış altı eserin restorasyonu tamamlanmış diyenlerin proje ve roleve çalışması devam ediyor.

Bir dönem tarih ve kültürümüze değer vermeyen korumayan ve tahrip eden Uluborlu'da çakılı çivisi olmayan zihniyetin bizi sanal ortamda klavye başındaki nasihati  yokmu, neyse bir şey yazmayacağım.”

 

Bu haber 281 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...