MADDİ İMKANSIZLIKLAR İÇİNDE HARİKALAR YARATIYORLAR

6 Aralık 2018 15:57

Isparta Valiliği öncülüğünde Türkiye’de ilk kez Isparta’da yapılan Bağımlılık Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, madde bağımlılığına bulaşan gençlerin yeniden topluma kazandırılmasını hedefliyor. 25 gencin tedavi altına alındığı merkezin içinde neler yapılıyor, hangi tedaviler uygulanıyor?

                Bağımlılık Tedavi ve Rehabilitasyon Merkeziyle ilgili açıklamalarda bulunan  Uyumder Başkan Yardımcısı Yaşar Erbil, şunları söyledi:

“Maalesef bu illet deri üstü ve deri altına yerleştiği için özellikle toksin dediğimiz pis zehirleri burada sabah komando eğitimleriyle koşularla başlıyorlar. Kendi oğlumunda başında bulunduğu bu rehabilite merkezinde tekvando ve kickboks sporunu çok sevdiler. Çocuklar bu illet yüzünden maalesef zayıf oluyorlar. Buradaki temizlenmeden sonra inanılmaz vücut yapıyorlar.

   Her odada 3 kişi kalıyor. Çünkü 2 tanesi ağır bağımlı olduğu için bir tanesi kurtulmuş abi konumundaki kişi kalıyor. Ara ara ikileme giriyorlar ve birbirlerini tetikliyorlar. İster istemezde kaçmaya teşebbüs ediyorlar. O her odada ki kurtulmuş bir kişi deneyimlerini diğer 2 kişiyle başlaşarak kalmalarını sağlıyorlar. Onun için her odada mutlaka kurtulmuş bir kişi kalıyor. Otel konseptinde. Sayın valimize, İl Özel İdaresine bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Bu şekilde 16 odamız var. Yaklaşık 50 kişi var. İleride inşallah imkan olursa 100’e kadar çıkarmak istiyoruz.

  Yine ilk ve tek olan bağımlı kardeşlerimizden oluşan bağımsız mehteran takımını kurduk. 22 Aralık’ta bütün Isparta halkımıza ve Türkiye’ye yayın yapılacak. Orada yaklaşık 15 marş söyleyerek gönüllere taht kuracaklar, kulakların pasını silecekler.

Kitap kampanyamızla ilgili  Turizm İl Müdürümüzün başlatmış olduğu bir proje. Sağolsun yeterince kitap yardımı yaptı ama ben bunu halkımızdan da bekliyorum. Çünkü gençlerimiz içinde hem açık öğretim lisesine hem de açık öğretim fakültesine hazırlanan gençlerimiz var. Özellikle eğitici ve farklı kitaplarda olabilir. Evdeki atıl, kullanılmayan kitapları getirip bizlere bağışlarlarsa biz çok memnun oluruz.  Gençlerimizde çok sevinir. Burayı halkımızda destek verirse en kısa zamanda dolduracağımıza inanıyoruz.

   Sağ olsunlar burada da yine kurumsal desteğimizi aldık. İşkur il müdürümüzün ve Halk Eğitim Merkezi desteğiyle 2. Aşçılık kursumuzu açtık. Çocuklar burada birbirinden güzel yemekler yapıyorlar. Burada vücut temizlenmeye başlayınca iştahları çok açık olduğu için 4 öğün yemek yiyorlar ve 3 çeşit farklı yemek çıkarıyorlar.”

Bağımlılık Danışmanı Ahmet Şahin ise  “Kişinin kullandığı kimyasal madde deri altı yağ dokuları ve hücrelere yapışıyor. Kişi maddeyi bıraksa dahi herhangi bir heyecanlanma anı, hüzün anı veya aşırı sevinme anında kimyasal madde tekrardan kana karışıyor, zihne baskı yapıyor ve kişi tekrardan maddeyi kullanıyor. Biz burada sauna detoks programına alıyoruz. Yaklaşık 4 saat geliyorlar. Anti oksidin vitaminimiz var. Kişi bunu alıyor, deri altı yağ dokuları hücre yapısını parçalıyor kişide bulunan  kimyasal maddeyi ter ve idrar yoluyla dışarı atmasını sağlıyor. Daha sonra kişinin vücudunun kaybetmiş olduğu bir takım vitamin ve mineraller var, bunları tekrardan yüklüyoruz” diye konuştu.

   Bağımlılık ve Tedavi Rehabilitasyon Merkezinde kalan Mustafa Gencer de “16 senedir madde bağımlısıyım. Maddeye ilk olarak 15 yaşında özentiyle başladım. Mahalledeki abilerimin yürüyüşü, tespih sallayışları hoşuma gitmişti. Onlar gibi olabilmek için bir kereden bir şey olmaz diyerek başladım. Madde yüzünden birçok şeyimi kaybettim. İlk olarak da işimi, sonra ailemi ve en son da kendimi kaybettim. 3 buçuk senem sokaklarda geçti. Maddeyi bulabilmek için birçok şey yaptım. Karnım çok acıkmıştı. Çöp kenarında bir tavuk ekmek ve açılmamış ayran bulmuştum ve onu yerken ağlamaya başladım. Ben böyle bir adam değilim, bunu hak etmiyorum dedim. Bazı şeylerden çok geç kaldım ama bazı şeyler içinde çok geç kalmadım. Kendime bir hedef koydum. Bu sefer beni parmakla gösterecekler dedim. Daha önce yine parmakla gösteriliyordum ama kötü örnek olarak gösteriliyordum. Bu sefer diyecekler ki bu adam çöpten karton, pet şişe toplarken ne duruma geldi diyecekler ve bu hedefimi uygularken bu dernekle tanıştım. Bu derneği kuranlardan, yardım edenlerden Allah razı olsun. Çünkü hayırlı bir iş yapıyorlar. Bu derneğe geldiğim ilk 15 gün derneği izledim, kişileri izledim bu ne için çabalıyorlar dedim ve anladım ki amaçları sadece bir insanı kurtarmak değil, tüm insanları kurtarmak amacıyla ilerliyorlar” dedi.

               Uyumder Başkanı İbrahim Uzunköprü de “Tesisimiz 50 kişi kapasiteli ama şuanda 25 kapasiteyle hareket ediyoruz. Çünkü biz burada kıt imkânlarla hareket ediyoruz. Burada ne ailelerden ne de devletten maddi gelir almıyoruz. Burada kendi giderlerini kendileri karşılamak için bir çalışma başlatıldı. Altyapı çalışması Şehmus Günaydın Valimiz döneminde başlatıldı. Bir kararname ile Kayseri’ye atanması, yeni valimizin de programı yoğun olup buraya daha teşrif edememesiyle bazı projelerimiz yarım kaldı. Bununla alakalı Sayın Valimiz fırsat bulup geldiği zaman inşallah önümüzdeki hafta içerisinde gelecek. Geldikten sonra eksikliklerimizi dile getireceğiz. Burada mantar tesisi çalışmalarımız başladı. 10 tane olması gerekiyordu, bir tane oldu. 1000 tavukluk organik yumurta tavukhanemiz olacak. Onlar tamamlanacak” diye konuştu.

Bu haber 420 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...