“Bu faiz oranları ile İŞ YAPILMAZ”

7 Aralık 2018 18:26

Isparta yapı sektörünün önemli aktörlerinden Müteahhit İzzettin Dikmen, sektörün içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Sektörün bir darboğazdan geçtiğini kaydeden Dikmen, bankalarla çalışma ortamının bir önce sağlanması gerekliliğine dikkat çekti. Yüksek faiz oranlarından şikayet eden Dikmen, aksi taktirde sektörün önünün açılmayacağını söyledi. Dikmen, şöyle konuştu:

ISPARTA’DA ARZ FAZLASI VAR

Sektör bir darboğazdan geçiyor. Isparta için konuşursak burada bir arz fazlası var. Bu meslek grubunun bir disiplin altına alınması gerekiyor. Bir berber dükkanı açarken ustalık belgesi istiyorsun, eğitim istiyorsun ama müteahhitlik yapmak için bir kriter yok. Önüne gelen bu işlere soyunuyor. Konut sektöründe satış sonrası hizmet de çok önemli. Konutu sattıktan sonra vatandaş satılan ürünün arkasında durulmasını istiyor.

PİYASALAR RAHATLATILMALI

Diğer bir konu kredi faizleri yüksek.  Bu faizler ile bu sektörün önü açılmaz. Merkezi Hükümet iş çevresinin likiditeye erişmesini sağlaması gerekiyor. Piyasa rahatlatılmalı. Kamu yatırımları için fiyat farkı kararnamesi, tasfiye kararnamesi çıkarılmalıdır. Aksi taktirde bu yatırımların bitme şansı yok. Merkezi Hükümet bu konuda bir çalışma yürütüyor. Kriz ortamlarında bu kararnamelerin çıkarılması zarurettir.

İNŞAAT MALZEMESİNE GELEN

ZAM YÜZDE 150 ORANINDA

Dolarda yüzde 40 oranında zam geldi. Dolar 3.8 bandında idi. Fiziki olarak yüzde 40. Ama bazı malzemelerde artış yüzde 150. Bu işin de masaya yatırılması gerekiyor. Müteahhit firmaya demir, çimento, beton farkı vermekle yetmiyor. Diğer kalemlere gelen zamlarla ilgili bir tedbir alınmalı.

SEKTÖRÜN ÖNÜ DEVLET ELİYLE TIKANMAMALI

Banka faizleri düşürülmeli. Her 100 işçinin 52’si inşaat ve yapsat sektörü kaynaklı. Bu sektör devlet eliyle tıkanmamalı. O zaman Türkiye’nin önü açılmaz. Önümüz mahalli seçim. Alınan tedbirler yavaş yavaş netice veriyor. Bu işi rahatlamanın şartı, bu sektör mensuplarının bankalarla rahat çalışması sağlanmalı, likide ulaşımın önündeki engeller kaldırılmalı. Bu faizler ile kimse iş yapmaz. Finansman giderleri çok yüksek.

KAT KARŞILIĞI ARSA MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ

Yeni İmar Yönetmeliği’nin getirdiği dezavantajlar var. Otopark mecburiyeti artı bir maliyet. Yeni geoteknik yönetmenliği maliyete etki yapıyor. Bu da nihai olarak tüketiciye yansıyor. Pahalıya malederseniz pahalıya satarsınız. Eski arza maliyetleri ile de bu işler olmaz. Arsa kat karşılığı oranları geriye çekilmek zorundadır. Burnumuzun dibinde Antalya. Bir çok yarıda kalan inşaat var. Sadece maketlerde kalan inşaatlar var. Sigorta şirketleri bu işte risk almalı. Müteahhit konutu satmış sigorta şirketleri bu konutun tamamlanması için bu taşın altına elini koymalıdır. O zaman bu işi sadece meslek erbapları yapacaktır.

 

 

Bu haber 377 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...