Uluborlu’da Hamitoğulları Beyliği Sempozyumu düzenleniyor

10 Aralık 2018 15:13

13.yüzyılın sonlarında ilk merkezi Uluborlu’da kurulan Hamitoğulları Beyliği’yle ilgili uluslararası sempozyum düzenlenecek. Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, Hamidoğulları Beyliği’nin izlerinin Uluborlu’da halen görüldüğünü söyledi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, Süleyman Demirel Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve İslam Tarihçileri Derneği iş birliğiyle Isparta’da ‘5. Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu’ düzenlenecek. Uluborlu, Eğirdir ve Keçiborlu Belediyelerinin de desteklediği sempozyum 2-4 Temmuz 2019’da gerçekleştirilecek. Sempozyumun son gününde bilim adamları Uluborlu gezisi düzenleyecek. Sempozyumda 75 bilim adamının bildiri sunması bekleniyor.

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, sempozyumun önemine dikkat çekerek Hamidoğlulları Beyliği’nin ilk merkezinin Uluborlu olduğuna dikkat çekti. Ünverdi, şöyle konuştu:

“Hamitoğulları Beyliği denince akla Uluborlu ve Eğirdir geliyor. Merkezi Uluborlu. Bu sempozyuma Uluborlu, Eğirdir ve Keçiborlu Belediyeleri katkı sağlıyor. SDÜ ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi bilimsel katkı sağlıyor. 75 bilim adamı bilidiri sunacak. İlçemizdeki beyliklerin daha kapsamlı araştırıldığına şahit olacağız. Bunu çok önemsiyoruz. 2-4 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılacak. Son gün katılan bilim adamlarımızı ilçemizde hazırlayacağız. Beyliğin tarihi eserlerini gelen misafirlerimize göstereceğiz. Daha çok bilim adamının bu bölgeyi görmesini, araştırma yapmasını istiyoruz. Sempozyuma katkı sağlayan 2 üniversitemize, belediyemize ve bilim adamlarımıza çok teşekkür ediyoruz.”

HAMİTOĞULLARI BEYLİĞİ

Güneybatı Anadolu'da, Selçuklu Devleti'nin yıkıldığı sıralarda meydana çıkan Anadolu beyliklerinden biri. Hamitoğulları Beyliği, Uluborlu, Eğridir, Yalvaç ve daha sonraları alman Antalya yörelerinde kurulmuş ve gelişmiştir.

Hamitoğulları Beyliği, batı Anadolu Türk Beyliklerinden biridir. Güneybatı Anadolu'da, Selçuklu Devleti'nin yıkıldığı sıralarda meydana çıkan Anadolu beyliklerinden biri. Hamitoğulları Beyliği, Uluborlu, Eğridir, Yalvaç ve daha sonraları alman Antalya yörelerinde kurulmuş ve gelişmiştir. Bu beyliği kuran Feleküddin Dündar Bey, bu bölgeye yerleştirilmiş aşiret beylerindendir. Beyliğin ilk merkezi Uluborlu, daha sonraları Eğridir, olmuştur. XIII. yüzyılın sonlarında kurulmuştur. Dündar Bey zamanında Antalya'ya kadar inilmiştir. Dündar Bey'in Demirtaş tarafımdan öldürülmesinden (1324) bir süre sonra oğlu İshak Bey meydana çıkmış ve babasının kurduğu beyliği devam ettirmiştir. (1328). Beylik, biri Eğridir, öbürü de Antalya şubesi olmak üzere iki bölümde yöneltilmiştir. Osmanlıların ilerlemesi üzerine beylik eski önemini kaybetmiş, Antalya 1392 yılında Osmanlıların eline geçmiştir. Ancak, Bayezit'in Ankara Savaşıyenilgisinden sonra (1402) Hamitoğullarından Osman Bey, Antalya'nın dışında beyliği yeni den kurmuş, Antalya'yı almak için Osmanlılarla yapmak istediği bir savaş için Korkuteli'nde bulunduğu sırada, Osmanlıların Antalya beyinin yaptığı bir baskın sonucu öldürülmüş (1423), bu tarihten sonra da Hamitoğulları beyliği, Osmanlı sınırlarına katılarak tarih sahnesinden silinmiştir.

Bu haber 458 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...