Vergide gönüllü uyumu artırılacak

25 Şubat 2013 22:17

İl Defterdarı Rahmi Turan, bu yıl 24’üncüsü düzenlenen Vergi Haftası etkinlikleri çerçevesinde yapacakları yeniliklerden bahsetti. Özellikle yeni hizmet seçeneklerini geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Turan,  seyyar beyanname kabul merkezlerinin kurulacağını, yeni hizmet binası yapılacağını ve Isparta’nın 2012 yılı toplam harcamasının 1 milyar 325 milyon TL olduğunu duyurdu.

Vergi Haftası Isparta’da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İl Defterdarı Rahmi Turan, memurluk hayatında Isparta’nın çalıştığı 13. İl olduğunu söyledi. Isparta halkının kanunlara saygılı, vatanını milletini seven, görevlerini yerine getiren, uyumlu bir halk olduğunu belirten Turan, burada görev yaptığı sürede daha güzel işlere imza atacaklarını bildirdi. Vatandaşın hizmeti daha kaliteli ve kolay alması için bu yıl içinde çeşitli yenilikler yapacaklarını aktaran Turan, seyyar beyanname kabul merkezlerinin kurulacağını duyurdu.

SEYYAR GAYRİMENKUL SERMAYE KABUL MERKEZLERİ KURULACAK

Geçtiğimiz yıl gayrimenkul sermaye mükellef sayısında ciddi bir artışın yaşandığın kaydeden Turan, şunları söyledi: “Geçen sene biliyorsunuz gayrimenkul sermaye yani kira geliri olan vatandaşlarımız beyanlarını daireye gelmek suretiyle görevlendirdiğimiz memurlarımız eşliğinde yapıyorlardı.  İyi bir artış oldu. Geçen sene Isparta’da 1660’a yakın gayrimenkul sermaye mükellef artışı oldu. Bu sene Maliye Bakanlığı bu hizmeti biraz daha geliştirerek, alışveriş merkezlerinin önünde, caddelerde, sokaklarda stantlar oluşturacağız. Seyyar Beyanname Kabul Etme Merkezleri oluşturacağız Mart ayı süresince. Vatandaşlarımız buralarda anında gayrimenkul sermaye beyannamesini oradaki görevli arkadaşlarımıza verebilecek. Bu kolaylığı da getirdi Maliye Bakanlığı. Bunu biz biraz daha genişleterek her kesime, her semte, her mahalleye yaymak suretiyle bu beyannameleri de alacağız.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığımız 2009 – 2013 yılları arasında geliştirmiş olduğu strateji planında vergide gönüllü uyumu en başta ana unsur olarak ön plana çıkmaktadır. Vergide gönüllü uyumunu artırmak için bağlı olduğumuz bakanlık neleri öngörüyor. Mesela onlardan birisi, mükelleflere hizmet kalitesini sürekli iyileştirmek ve yeni hizmet seçenekleri geliştirmek. Ben toplam kaliteyi benimsemiş biriyim. Toplam kalite, eve lazım, alışverişe lazım, seyahat ederken lazım, yatırırım yaparken lazım. İnsanları severseniz, insanlara içtenlikle inanırsanız, onlar da size inanırsa, her türlü hizmet alışverişi, bilgi alıverişi çok rahat gerçekleşir.

VERGİ DÜZENİ GETİRİLMESİNİ AMAÇLIYORUZ

İkinci konu, mükellef işlemlerini basitleştirmek ve standartlaştırmak. Yani anlaşılır bir vergi mevzuatı, anlaşılır bir vergi düzeni getirilmesi amaçlanmaktadır. Toplumun tüm kesimlerine vergi bilincini yaymak, aşılamak, benimsetmek durumundayız. Çünkü geliri olan her insan, vergi vermek durumundadır. Verginin hangi hizmetlerle geriye döndüğünü vatandaşımızın bilmesi lazım. Bu bizim birinci görevimiz. Vergi kaçağını önlemek için gerekli tedbirleri almak ve mücadele yöntemlerini geliştirmek. Malum biliyorsunuz her ülkede kayıp kaçak olabilir. Biz de ülkemizde gerekli tedbirleri alacağız. Denetimleri ve vergi incelemelerini artırıyoruz. Ve vergi kayıp ve kaçağını en az düzeye indirmek için her türlü gayreti sarf ediyoruz.

DEFTERDARLIĞA YENİ HİZMET BİNASI GELİYOR

Öte yandan hizmetin etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesinin fiziki imkanları iyileştirmeye çalışıyoruz. Bizim binamız biraz eski. 1992’lerden gelme. Ama inşallah 1 – 2 yıl içerisinde Ispartamıza, mükelleflerimize, çalışanlarımıza yakışır, modern bir hizmet binasına kavuşacağız. Çalışmalarımız son safhaya geldi. Maliye bakanlığımız, TOKİ Başkanlığı ile gerekli anlaşmayı yaptı. İnşallah bu sene temeli atılır diye bekliyoruz. Özel idarenin bulunduğu alanda yeni defterdarlık binası yapılacak. Hizmet binası oraya yapıldığı zaman şehrin ortasında güzel bir hizmet alanı olarak yer alacak.

ISPARTA’NIN GEÇEN YIL Kİ

GİDERİ 1 MİLYAR 325 MİLYON TL

Bu arada Isparta Defterdarlığı ve bağlı birimler olarak il ve ilçeler itibariyle 2012 yılı faaliyetlerimiz ve sonuçları ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Isparta ilimizin merkez ilçe ve 12 ilçemizle birlikte toplam mükellef sayısı 25 bin 760. Motorlu kara taşıt mükellef sayısı 128 bin 186. mükelleflerimiz, basit usulde vergilendirilen ve gerçek usulde vergilendirilen diye iki gruba ayrılır. Diğer taraftan tüzel kişiliğe haiz olan Kurumlar vergisi mükelleflerimiz vardır. Batışa dayalı olarak da KDV mükelleflerimiz vardır. Ayrıca özel tüketim vergisi olmak üzere toplam 25 bin 760 mükellefimiz vardır.

Burası benim 13. ilim. Isparta halkı kanunlara saygılı, vatanını milletini seven, görevlerini yerine getiren, uyumlu bir halk. 25 bin 760 mükellefin geçen seneki tahakkuk eden vergisi 655 milyon TL. Bunun tahsil edilen miktarı ise 461 milyon TL. Genel olarak tahsilat oranımız %72 gibi görünmekte ise de gerek 6111 sayılı kanun, gerek 6183 sayılı amme alacakları kanununun 108. maddesine göre yaptığımız taksitlendirmeler çıkarıldıktan sonra gelir vergisi bazında tahsilat oranımız %87, kurumlar vergisi tahsilat oranımız %72, KDV tahsilat oranımız %71, diğer vergi gelirlerinde tahsilat oranımız %81. Türkiye genelinde de, Maliye Bakanlığı’nın çıkardığı istatistiğe göre Isparta ilimiz 29’ncu sırada yer almaktadır.

Yine Defterdarlığımıza bağlı saymanlıklar, muhasebe müdürlüğü ve mal müdürlüklerince gerçekleştirilen, devletimizin genel bütçe gideri Isparta bazında 721 milyon. 

Bir de merkezi bütçe dediğimiz; yani mahalli idareler, özel idareler, belediyeler, üniversite, vakıflar ve diğer kuruluşlar yapmış oldukları giderlerle birlikte genel bütçe giderlerini bir araya getirip topladığımız zaman 1 milyar 325 milyon TL Isparta’nın gideri vardır. Sadece bütçe genelinde olan giderler ve gelirleri kıyasladığımız zaman gelirlerin giderleri karşılama oranı %55. Merkezi bütçe giderleri ile genel bütçe gelirlerini kıyasladığımız zaman Isparta ilimizde merkezi bütçe gelirinin karşılanma oranı %34. Yani Isparta’ya giden tüm bütçe giderlerinin %34’ünü ödemiş olduğu vergilerle karşılıyor, %66’sını merkezi bütçesinden Isparta’ya yardım olarak geliyor. Başka illerin ödediği vergilerden Isparta’ya takviye demektir bu. İşte biz bu aradaki farkı daha da azaltmak, herkesin kazancına görev vergi vermesini sağlamak, gönüllü uyumu yaratmak için memnuniyete dayalı hizmet sunmaya çalışıyoruz. Vergi Haftalarımızı da her yıl Şubat ayının son haftası ve Mart ayının ilk haftası olmak üzere kutlamaya devam ediyoruz. İnşallah 27 Şubat’ta Barida Otel’de vergi rekortmenlerimize birer ödül vermek suretiyle onları da onurlandıracağız. Diğer etkinliklerimiz de devam edecek.”

 

Bu haber 1057 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...