Gelir vergisinde yüzde 90 tahsilât gerçekleşti

25 Şubat 2013 22:20

İl Defterdarı Rahmi Turan ve beraberindeki heyet Vergi Haftası dolayısıyla Vali Memduh Oğuz’u makamında ziyaret etti. Ziyarette Isparta’nın vergisine sadık olduğu ön plana çıktı.

Ispartalı vergisine sadık olduğunu bir kez daha gösterdi. İl Defterdarı Rahmi Turan, Vali Memduh Oğuz’u ziyaretinde rakamlarla konuştu ve Isparta’da geçen yıl vergi tahsilât oranının yüzde 90 olduğunu belirtti. 2012 yılında vergi tahakkukunun 655 milyon TL olduğun ve bunun da 461 milyon TL’sinin tahsil edildiğini ifade eden Turan, şunları söyledi: “Bu yıl 24. Vergi Haftası’nı kutluyoruz. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Hafta boyunca, vergi bilincini yaymak, topluma benimsetmek, geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz gençlere vergi bilincini yaymak amacıyla bu haftayı gerek dışa dönük, gerek personele dönük çeşitli etkinliklerle gerçekleştireceğiz. Maliye Bakanlığı olarak esas amacımız vergiyi tabana yaymak, vergi adaletsizliğini, vergi kaçağını, kayıt dışılığı önlemektir. Bu sebeple tüm Sivil Toplum Kuruluşlarını ziyaret edeceğiz. Şehitlerimizin Gazilerimizin derneklerini, huzurevini ziyaret edeceğiz. Ferdi yıllık mükelleflerimizin, diğer vergi uyumu sağlayan, düzenli vergisini ödeyen. Vergi kaçağına sebebiyet vermeyen mükelleflerimizi de işyerlerinde ziyaret ederek onlara teşekkür edeceğiz, katkılarının devam etmesini dileyeceğiz. Biz de mükellef odaklı olarak toplam kalite kurallarına göre, vatandaşı ön plana çıkararak hizmet sunmaya devam edeceğiz. Bakanlığımızın strateji planlarını en son noktasına kadar geliştirerek kamuoyuna sunacağız. Bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sizlerin de katkısıyla sürdürmeye devam edeceğiz.

Geçen seneki vergi uygulamalarımız hakkında; 2012 yılında vergi tahakkukumuz 655 milyon olarak gerçekleşti. Tahsilâtımız 461 milyon olarak gerçekleşti. Genel tahsilât oranımız %72’dir. Fakat vergiler bazında taksitlendirilmiş kamu alacaklarını ayırdığımız zaman gelir vergisi bazında %87, kurumlar vergisinde %72, katma değer vergisinde %71, diğer vergi gelirlerinde de %81 olarak gerçekleşmiştir.

Defterdarlığımıza bağlı saymanlıklarca yürütülen, genel bütçe ödemeleri ise 721 milyon olarak gerçekleşti. Genel bütçe bazında gelirlerin giderleri karşılama oranı %55, merkezi bütçe olarak değerlendirildiğinde de %34 olarak gerçekleşti.

ISPARTALI DEVLETİNE BAĞLI

Vali Memduh Oğuz da gelir vergisinde tahakkuk tahsilât oranını yüzde 90 olmasının kendini son derece mutlu ettiğini ifade ederek “Bu Isparta halkının kanunlara riayeti konusunda, mevzuata riayeti konusunda, devlete bağlılığı konusunda bir ölçüdür. O bakımdan bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Gelir vergisinde %90’a yakın bir tahsilât oranı çok önemli bir ölçüdür. Elbette bu Isparta’nın genel gidişi ile orantılı bir durumdur. Burada asayişin tam olarak temin ediliyor olması, vatandaşın işlerini yaparken kanunlara riayet ediyor olması bu alanda da görülmektedir. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Ekonomik hayatın daha da canlanmasını elbette arzu ederiz. Isparta ne kadar çok kazanırsa, devlete o kadar çok vergi verecek demektir. O bakımdan çalışan, üreten, ürettiği helal kazancından devletimize vergi ödeyen vatandaşlarımızı tebrik ediyorum. Hem çalışanlarımıza hem de vergisini ödeyen vatandaşlarımıza sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum” dedi.

 

 

Bu haber 680 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...