Kazakistan’la kardeşlik köprüsü kuruyoruz

25 Şubat 2013 22:21

Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Arslan Dandybayev, Vali Memduh Oğuz’u ziyaret ederek eğitim ve turizm alanında Isparta’yla işbirliği yapmak istediklerini açıkladı. Vali Oğuz, her şeye açık olduklarını belirterek, “Bizim münasebetimiz diplomatik değil, kardeşlik üzerinedir” dedi.

Isparta ile Kazakistan arasında önemli bir diyalog kuruluyor. Özellikle eğitim ve turizm alanında Isparta’yla birlikte hareket etmek istediklerini ifade eden Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Arslan Dandybayev, Vali Memduh Oğuz’u ziyaret ederek isteklerini dile getirdi. Isparta ile Kazakistan’ın önemli işlere imza atacaklarına inandıklarını ifade eden Başkonsolos Dandybayev, ziyaretlerinin bitmediğini daha sonra işadamlarını ve heyetleri de beraberinde getireceğini söyledi.

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANINA DUA EDİYORUM

Öte yandan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e özel ilgi duyduğunu ve ona sürekli dua ettiğini açıklayan Vali Memduh Oğuz da işbirliğinden memnuniyet duyacaklarını açıkladı. Nazarbayev’in Türk dünyasının çok büyük lideri olduğunu belirten Vali Oğuz, “Allah ona uzun ömür versin. Onun ömrü ne kadar uzun olursa bizim de huzurumuz o kadar çok olur. Öyle bir lider bir daha kolay kolay gelmez. 22 sene önce karşılaşmıştık” dedi.

KAZAKİSTAN’A YERLEŞECEKTİM

Kazakistan’a daha önce gittiğini ve oralara hayran kaldığını bildiren Vali Oğuz, neredeyse Almatı’ya yerleşeceğini ifade etti.  Buranın tam kendine göre bir yer olduğuna değinen Vali Oğuz, “Daha önce Kazakistan’a gittim. Biliyorum oraları. İnsanları da iyi, huzurlu bir yer” diye konuştu.

ŞOVANİST BİR YAKLAŞIMIMIZ YOK

Kazakistan’la ilgili iki önemli hatırasının bulunduğunu açıklayan Vali Oğuz, “1991 yılında Tekirdağ Valisi iken Nazarbayev Tekirdağ’a geldi. Güzel günümüz geçti. Anılarımız var. Birkaç sene önce Almatı’da 1-2 hafta geçirdim. Asya’nın ortasında dünyanın en ileri ülkeleri gibi gelişmiş mükemmel bir ülke. Bizimle aynı kültür dairesinde. Aynı millete mensubuz. Kalkınma ve dünyayla yarışma çabasını gördüm onların. Başkonsolosumuz Isparta ile Kazakistan’ı kardeş şehir yapalım diyor. Isparta halkının genel yapısı o taraflara çok benzer. Derin münasebetler kurulur. Isparta’nın değerleri çok fazla. Ekonomik işbirliği sağlanabilir. İrtibat kurmakta fayda var. Ben her türlü çalışmaya hazırım. Bizim ki diplomatik münasebet değil, kardeş münasebetidir. Biz Kazakistan’a kendi devletimiz kendi milletimiz gibi bakıyoruz. Şovanist bir yaklaşım yok bunda. Bizim bakışımızda kardeşlik hissi var. Isparta’da Kazakistan’a gösterilecek çok şey var” şeklinde konuştu.

EĞİTİM VE TURİZM ALANINDA İŞBİRLİĞİ YAPALIM

Dandybayev ise Vali Memduh Oğuz’un Kazakistan’ın eksi dostu olduğunu bildiklerini belirterek “Biz Isparta’yla kardeş şehir olmak istiyoruz. Daha sonra işadamlarını da getireceğim. Hem eğitim alanında, hem turizm alanında işbirliği sağlamak istiyoruz” dedi.

Vali Oğuz, Başkonsolos Dandybayev’e Isparta gül ürünlerinden oluşan hediyeler verirken Dandybayev ise Vali Oğuz’a Kazakistan’ın güzelliklerini anlatan 2013 yılı takvimi hediye etti.

 

 

Bu haber 927 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...