‘Kıbrıs mezalimini unutmayacağız’

25 Aralık 2018 17:39

İYİ Parti İl Başkanı Özgür Tandoğan, Kıbrıs’ta 364 Türk vatandaşı ile birlikte katledilen Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın ailesini andı

                İYİ Parti İl Başkanı Özgür Tandoğan, 55 yıl önce Rum EOKA Çetesi’nin Kıbrıs’ın Lefkoşa kentine bağlı köylerine düzenlediği baskında katlettiği masum vatandaşları yad etti.

                ‘20 Aralık 1963 yılında yaşanan insanlık dramını, çekilen acıları ve yaşanan olayları hala içimiz  yanarak yadediyoruz’ diyen İYİ Parti İl Başkanı Özgür Tandoğan yazılı açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Kıbrıs meselesi, kökü uzun bir geçmişe dayanan ve günümüze birçok acıyla yansıyan tarihi bir meseledir. Şüphesiz ki Kıbrıs meselesiyle ilgili en etkileyici anılar da 1970'lerden günümüze ulaşmıştır. Nihat İlhan da 2016 yılında kaybettiğimiz ve Kıbrıs'ta en tehlikeli dönemlerde görev yapmış, çok acı anılara sahip kahraman subaylarımızdan birisiydi.

Nihat İlhan binbaşı olduğunda; Türkiye o yıllarda büyük sorunlarla uğraşmaktaydı. 1960 askeri müdahalesi yapılmış, ortaya yeni bir siyasi zemin çıkmıştı. Türkiye bu yeni zemine ayak uydurmaya çalışırken güneyde EOKA'cı çeteler, Kıbrıs'taki Türk unsurlarına mezalim etmeye başlamışlardı. Kıbrıs içten içe kaynamaya başlamıştı. Nihat İlhan da 1961 yılında Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayında baştabiplik görevine getirildi. Böylece İlhan, Karısı ve çocuklarıyla birlikte yeni görev yerine, Kıbrıs'a geldi.

Tabip Binbaşı Nihat İlhan, buradaki görevi sırasında asker- sivil ayırmaksızın birçok hastanın sıkıntılarıyla ilgileniyordu. 20 Aralık gecesi Nihat İlhan yine görevinin başında, birtakım yaralıları tedavi etmekteydi. O gece muazzam bir olay patlak verdi. EOKA'cı çeteler Lefkoşa'daki Türk köylerini bastılar. Özellikle burada Türk subayların yaşadıklarını biliyorlardı. Nihat İlhan'ın eşi ve çocukları da buradaydılar. O gece toplamda 103 köy saldırıya uğradı. Bilanço çok ağırdı, 364 Türk ile 174 Rum vatandaş canından olmuştu.

O gece Nihat İlhan'ın eşi Mürüvvet Hanım, dışarıdan gelen silah seslerini duyunca 3 oğlunu hemen odalarından alarak banyoya götürmüştü. Kapıyı sıkıca kapatarak küvetin içerisine girmiş ve çocuklarını kollarının altına alarak saklanmıştı. EOKA'cı çeteler evin içerisine girdiler ve küvetin içerisinde saklanan Mürüvvet Hanımı gördüler. Silahlarını ateşlediler, Mürüvvet Hanım ve 3 çocuklarının vücuduna birçok mermi isabet etti. Nihat İlhan'ın ailesi kanlar içerisinde katledildiler.

Yaşanan bu acı olaydan sonra Nihat İlhan'a Kıbrıs Türk büyükelçisi tarafından ailesinin katledildiği haberi verildi. Nihat İlhan bir anda yapayalnız kalmıştı, karısı ve çocuklarının öldürüldüğünü öğrenince ağzından çıkan ilk kelime ''vatan sağ olsun''oldu. Karısı ve çocuklarının cenazesini memleketi Erzincan'a defnetmek istedi. Çocuklarının cenazelerini kendi elleriyle yıkadı, bu bir baba için en acı durumdu.

Nihat İlhan'ın ailesinin katledilmesi ise asla unutulmadı. 1 Ocak 1996'da karısı ve çocuklarının öldürüldüğü ev müze haline getirilerek  ''Barbarlık Müzesi'' adıyla ziyaretçilere açıldı. Günümüzde halen Lefkoşa'da bulunan Barbarlık Müzesi, Kıbrıs'ta yaşanan acı olayların kanıtlarını içerisinde muhafaza etmektedir.

Bizler adı bilinen ya da bilinmeyen birçok kahramanımızı unutmuyoruz. Yaşanan acıları, çekilen çileleri bugün de içimiz yanarak yadediyoruz. Rum çeteciler tarafından katledilen Nihat İlhan’ın ailesini ve tüm Kıbrıs Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. “

 

 

Bu haber 321 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...