Isparta Anne Sütü Bankası Projesinde pilot İl olabilir

26 Şubat 2013 18:55

Bebek ölümlerini azaltmak için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, ‘Anne Sütü Bankaları' açmaya hazırlanıyor. Bağışlanacak sütler saklanıp ihtiyaç duyan bebeğe verilecek. Ancak ilahiyatçıların uygulamaya bir itirazı var. Isparta’nın da pilot İl uygulamasına alınması bekleniyor.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, şu an gündemi meşgul eden anne Sütü Bankası Projesi üzerine değerlendirmede bulundu. Uygulama için “Nefis, mükemmel bir proje” diyen Kişioğlu, anne sütünün bebek için birçok faydasının bulunduğunu açıkladı. Anne sütünün bebeği hem astım, obezite, diyabet gibi hastalıklardan koruyor hem de emzirmek annede doğum sonrası rahim kanama, meme ve yumurtalık kanseri risklerini azalttığına dikkat çeken Kişioğlu, şunları söyledi: “Anne sütü insanlığa bahşedilmiş müthiş bir nimet. İçindeki maddeler nedeniyle bir bebeğin alması gereken her şeyi içeriyor. Anne sütü her bebeğe göre de değişiyor. O kadar mucizevî bir besin. İlerde obezite, diyabet ve kanser hastalığı gibi hastalıklardan koruyor. Zekâ seviyesinde de çok önemli. Bundan nasiplenemeyen bebekler de var. Annesi rahatsız olan, annesi olmayan, anne sütü yetmeyen bebekler var. Bunların mamayla telafisi değil de bu anne sütü içmesi planlanıyor. Bu anlamda Anne Sütü Bankalarından gerektiği zamanlarda kullanılması için süt getirilecek. Nefis bir proje. Projeden rahatsız olan bazı ilahiyatçılar da var.

SÜTÜ VEREN ANNE İLE ALAN BEBEK BİRBİRİNİ BİLECEK

Öte yandan TC numaralarıyla değişik bir kimlik oluşturularak sütü alan bebek ile veren anne belli olacak. Yoksa tabii ki tehlikeli olur. Bu şekilde olunca harika bir proje. Şu an bakanlık düzeyinde bir sistem. İnsanlık için hayati önem arz eden bir proje. Geleceğimizi etkileyecek bir proje.

ISPARTA’NIN PİLOT İL OLMASI BEKLENİYOR

Diğer taraftan uygulama İzmir’de başladı ancak tüm Türkiye’ye yayılması planlanıyor. Pilot iller seçilecek önce. Genelde Isparta sağlık alanında pilot il olarak seçiliyor. Belki bu projede de pilot il seçilebiliriz. Büyük ihtimal gelecektir. Bu konuyu Bakanlığımızca görüşeceğim. Burada amaç tamamen bebek ölümlerini azaltmak. Hastalıkları azaltıp, bağışıklığı artırmak. Sağlıkta dönüşüm kapsamında harika bir noktadayız. Kısa bir sürede çok hızlı bir yol aldık. Bebek ölümlerinde binde 25’lerden binde 7’lere kadar düşürdük. Bu bir ülke için müthiş bir başarı.”

 

 

Bu haber 708 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...