Korumalı işyerlerine 150 bin TL’ye kadar hibe verilecek

26 Şubat 2013 18:57

İŞKUR ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün engellilere istihdam oluşturulması için başlattığı proje kapsamında, korumalı iş yerlerine kuruluş sermayesi olarak 150 bin liraya kadar hibe verilecek.

"Korumalı İş Yerleri Projesi", iş gücü piyasasında normal şartlar altında çalışma imkanı kısıtlı olan engelliler için istihdam oluşturulmasını, engellilere mesleki rehabilitasyon imkanı veren işletmelerin sayısının ve etkinliklerinin artırılmasını, engellilerin haklarını savunan sosyal tarafların desteklenmesini, engelli istihdamının altyapısının geliştirilmesini amaçlıyor.

Bunun için kurulacak korumalı iş yerlerine kuruluş sermayesi olarak 150 bin liraya kadar destek verilecek. Kuruluş tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde ödenecek hibeler, engelli çalıştırmayan işverenlerden kesilen cezaların oluşturduğu Ceza Paraları Fonu'ndan karşılanacak.

İŞKUR İL Müdürü Hüseyin Ergin, korumalı iş yerinin kuruluşu için gerekli makine, donanım, demirbaş ve sarf malzemesi giderlerinin karşılanacağını ancak üretim için gerekli hammaddeyle yarı mamul madde alımı desteklenmeyeceğini bildirdi. Proje faydalanıcısının, korumalı iş yerinin toplam kuruluş sermayesinin en az yüzde 40'ını kendisi temin edeceğini ifade eden Ergin, “Bu iş yerlerinde çalışacak engelli işçilerin maaş giderleri de ilk 1 yıl boyunca, yine Ceza Paraları Fonu'ndan ödenecek. Böylece engelli çalıştırmayan iş yerlerine kesilen cezalardan elde edilen kaynak yine engelli istihdamı için kullanılacak” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR İSTİHDAM SAĞLANACAK

Proje kapsamında kurulacak korumalı iş yeri, 5 yıl boyunca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İŞKUR tarafından takip edilip, denetlenecek. 5 yıl içinde kuruluşta alınan makine ve donanımın satış veya devri yapılamayacak. Bu sürede korumalı iş yerinin herhangi bir nedenle kapanması, tasfiye edilmesi veya çalışan engelli sayısının belirtilen oran ve sayıdan aşağı düşüp bir ay içinde kotaya ulaşamaması halinde hibe verilen kuruluş sermayesi yasal faiziyle geri alınacak. Engelli işçi maaş giderleri kapsamında verilen desteğin ise yüzde 30'u tahsil edilecek.

BÜYÜKŞEHİRLERDE EN AZ 30 ÇALIŞAN OLACAK

Çalışma ortamının özel olarak düzenlendiği korumalı iş yerlerinin çalışan sayısı, büyükşehir belediye sınırları içinde en az 30, dışında en az 15 olacak. Korumalı iş yeri çalışanlarının yüzde 75'ini engelliler oluşturacak. Korumalı iş yerleri, engellilerin geliş ve gidişlerinde trafik yönünden uygun ve emniyetli konumda bulunacak. Bu iş yerlerinde istihdam edilecek engellilerde, en az yüzde 40 oranında zihinsel, ruhsal-duyusal ve davranışsal engelli olmaları veya diğer özür gruplarından yüzde 60 ve üzeri engel taşımaları gerekiyor. İŞKUR'a kayıtlı olması gereken engellilerin 15 yaşını bitirmiş olmaları da gerekiyor.

KİMLER BAŞVURABİLECEK

İŞKUR İl Müdürü Ergin, projeden yararlanmak için Türkiye'de faaliyet gösteren eğitim alanındaki kurum ve kuruluşların, üniversitelerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, gerçek ve tüzel kişilerin başvurabileceğini belirtti.

Teklifler, projenin uygulanacağı ilde bulunan İŞKUR’a 25 Mart 2013'e kadar verilebilecek.

 

 

Bu haber 778 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...