2 Bin 700 İşçi Kadro Bekliyor

4 Ocak 2019 15:40

Türk – İş Isparta İl Temsilcisi Osman Korkmaz, Isparta’da yaklaşık 5 bin 500 kişinin KHK ile kadroya alındığını ancak, bazı kurumlar ile KİT’lerde çalışan yaklaşık 2 bin 700 kişinin kadroya alınmadığını belirterek, bunların da kadroya alınmasını istedi.

Belediye ve Şehir Hastanesi başta olmak üzere çeşitli kurumlarda geçici işçi olarak çalışan yaklaşık 2 bin 700 kişinin bulunduğunu ve bunların da kadro beklediklerini ifade eden Türk – İş Isparta Temsilcisi ve Tes – İş Isparta Şubesi Başkanı Osman Korkmaz, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi, uzun zamandır gündemden düşmeyen taşeron düzenlemesi bu yılın Nisan ayında hayata geçirilmiş ve Türkiye genelinde 450 bin, Isparta’da ise yaklaşık 5 bin 500 geçici işçi kadroya alınmıştı. Ancak, söz konusu uygulamada kadroya alınmaları beklenen ülke genelinde 50 bin, ilimizde ise yaklaşık 2 bin 700 Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) personeli ise kapsam dışında bırakıldı. Bu nedenle biz sendika temsilcileri olarak kadro dışında kalan bu KİT çalışanına da kadro verilmesi konusunda ısrarcıyız. Zira, bu durum kabul edilmezdir.

Öncelikle şunu söylemek isterim ki, kadroya geçenler için kimin emeği varsa bir kez daha teşekkür ederim. Ama burada geçmeyenler de var. Yani ülke genelinde 800 bin kişi geçerken 20 - 30 bin personelin geçmemesi; 800 binin 30 binin gölgesinde kalmasına neden oluyor. Düzenlemede en önemli eksikliklerden bir tanesi KİT personelinin kapsam dışında kalması. Bununla ilgili bir çare bulmak lazım. Bu kategorideki işçilerin de kadroya geçmesi ile ilgili genelge 27 Haziran tarihli Resmi Gazetede yayınlandı. Ancak, biz şuana kadar bu konuda bir çalışma, bir hareketlenme göremedik.

Genel Merkezimiz, uzman bir ekiple düzenlemenin üzerinde çalışıyor. Bu eksikliklerin bir kez daha önümüzdeki günlerde hükümet yetkililerine genel merkezimiz tarafından sunulacağını düşünüyorum. Kamuya geçen personel memurlarla eşit statüde olacakları için sendikalarla bağları da kesilmeyecek. Zira, kadroya geçirilme adımını taşeron işçiliğin kamuda son bulması ve taşeron işçilerin saygın iş ve insan onuruna uygun ücret noktasında hak ettikleri konuma kavuşması noktasında önemli ve değerli bir sonuç olarak görüyoruz. KİT'lerdeki çalışanların durumunun da bir an önce netleştirilerek en kısa süre içerisinde KİT'lerde görev yapan işçilerin de kadroya alınmasını talep ediyoruz. Bu düzenlemenin yapılması yaşanan birçok sorunu çözecektir” dedi.

Asıl işi yapan bazı işçilerin düzenleme dışına bırakıldığını vurgulayan Korkmaz; “Örneğin, elektrik direğinin tepesindeki işçi kadroya girmiyor, balerin kardeşlerimiz kadroya alınıyor. Demiryollarında, enerjide, Devlet Hava Meydanlarında ve Karayollarında anahtar teslim işlerde çalışanlar girmiyor. Tabiri caizse asıl iştekilerin büyük bölümü kadroya girmiyor, yardımcı işlerdekiler giriyor. Biz, Türk - İş olarak taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için 10 yıldır mücadele ediyoruz.

Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Aralık 2017'de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmasında, taşeron işçilerin koşulsuz, kuralsız kadroya geçirileceğini açıklamıştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı sözü yöneticiler yerine getirsinler. Yani koşulsuz, kuralsız herkes kadroya geçirilsin ki bu mesele bitsin. Bizim talebimiz, düzenlemenin balerinin de şoförün de elektrik direğinin tepesindeki işçinin de koşulsuz ve kuralsız kadroya geçirildiği bir kapsama kavuşturulmasıdır. Zira, KİT'lerdeki taşeron işçiler dört gözle kadro bekliyor. Bu yöndeki adımların zaman kaybedilmeden atılmasını istiyoruz” dedi.

 

Bu haber 349 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...