Eğirdir Gölü’ne kadınlar sahip çıkacak

28 Şubat 2013 19:09

Eğirdir Gölü çevresinde iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve gölün su kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla yürüttüğü Yedi Renkli Göle Yedi Hayat Projesi kapsamında yörede yaşayan kadınlara eğitim verildi.

2008’den bu yana devam eden Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat Projesi kapsamında Göl’ün üzerindeki kirlilik baskısının başlıca sebebinin aşırı zirai ilaç kullanımı olduğu belirlendi. Göl çevresindeki bu baskının azaltılması için çeşitli önlemler alınmaya başlandı. Proje sürecinde gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda pilot bölge seçilen Esinyurt köyünde yaşayan çiftçilere, kadınlara ve çocuklara suyun önemi, akılcı kullanımı ve korunması konusunda kapsamlı eğitimler düzenlendi.

SUYUN AKILCI KULLANIMI ANLATILDI

4 gün boyunca günde 5 saat olmak üzere planlanan kadın eğitimlerine 50’nin üzerinde kadın katıldı. Öncelikle su döngüsü, suyun önemi, akılcı kullanımı ve kirlilikle ilişkisi hakkında bilgi vermeyi amaçlayan eğitimlerde, iyi tarım uygulamaları konusu da geniş yer buldu. Eğitimlerin devamında Eğirdir Gölü özelinde pilot çalışmalardan yola çıkılarak biyoteknik mücadele yöntemleri anlatıldı ve Göl’ün ulusal öneminin altı çizildi. Eğitimler sırasındaki aktif katılımlarıyla dikkat çeken Esinyurt Köyü kadınları, sorularını ve yorumlarını rahatlıkla paylaşarak, konular hakkında daha detaylı bilgi almak için çaba gösterdiler.

GÖL ÜZERİNDEKİ ZİRAİ İLAÇ KULLANIMI AZALTILACAK

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF ) Genel Müdürü Tolga Baştak “Eğirdir Gölü için 4 yılı aşkın süredir çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu çalışmaların önemli bir bölümünü de bölgede yaşayan çiftçilerin, kadınların ve çocukların bilinçlendirilmesi oluşturuyor. Kadın eğitimleri planladığımızdan daha aktif bir katılımla gerçekleşti. Eğitimler sayesinde bölgede yaşayan kadınların da en az çiftçi eşleri kadar toprak hakkında bilgi sahibi olmalarını ve topraklarına sahip çıkmalarını hedefliyoruz. Çiftçi eğitimlerinin de üretim sezonunun başladığı Nisan ayına kadar devam etmesini öngörüyoruz. Böylece önümüzdeki üretim sezonunda Göl üzerindeki zirai ilaç kullanımını azaltma hedeflerimizi daha da yukarıya çekebileceğiz” dedi.  

Bu haber 739 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...