Kanser’de SDÜ ile Şehir Hastanesi güç birliği

18 Ocak 2019 10:51

Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Şehir Hastanesi arasında yapılan İşbirliği-Güçbirliği Protokolü kapsamında SDÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Çetin ve Doktor Öğretim Üyesi İsmail Zihni hastanede haftada bir gün(pazartesi) poliklinik ve  ameliyatlarına başlıyor.

Hastanede yürütülecek süreçle alakalı bilgiler veren Prof. Dr. Recep Çetin yaptığı açıklamada;        ”SDÜ ve Isparta Şehir Hastanesi arasında yapılan İşbirliği-Güçbirliği Protokolü kapsamında Isparta Şehir Hastanesi’nde haftada bir gün Doktor Öğretim Üyesi İsmail Zihni  ile birlikte poliklinik yaparak ameliyata karar verdiğimiz hastaların ameliyatlarını da burada gerçekleştireceğiz.

BU ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMADIR

Öncelikle böyle bir protokol için tüm kanser hastaları adına; SDÜ Rektörümüze, Tıp Fakültesi Dekanımıza ve Isparta Şehir Hastanesi Başhekimi Ruşen Beye teşekkür ederim. Bu önemli bir çalışmadır. Kanser hastalarımız başka bir yere ihtiyaç duymadan gerek SDÜ Tıp Fakültesi Üniversite Hastanesinin gerekse Isparta Şehir Hastanesinin tüm imkânlarından faydalanarak tedavi olabileceklerdir.

Cerrahi Onkoloji; Genel Cerrahinin içinde özel bir bölümdür. Kanser Cerrahisi ile uğraşır. Kanser teşhisinin erken konulması için çaba sarfeder. İleri evre kanserler için tanı ve tedavi yöntemleri geliştirir. Kanserli hastanın her aşamasında ümidini kesmeden her durumda, yapılabilecek bir desteğin olabileceğini düşünür. Kanser tedavisi, doğru ve zamanında tanıya dayanır, gecikmeden tedaviyi gerektirir. Çeşitli branşlarda uzmanların koordineli çalışmasına bağlı organizasyon ve işbirliği ister. İlk aşamada ekip çalışmasının bilgi alışverişinin planlamasını öngörür. Kanserin tanı ve tedavisinde sorumlu ve yetkili olan çok değişik disiplinler olmakla birlikte, kanserin tanı tedavisi sürecinin her aşamasında onkolojik cerrahi sorumludur.

Onkolojik Cerrah bir yandan kanser tanısı için çabalarını artırırken diğer yandan ilerlemiş kanserlerin cerrahiden yararlanma derecesini artırmak için yenilikleri devreye sokmaktadır. Kanserin nüksü(tekrarı) durumunda küratif(tedavi edici) veya palyatif (destekleyici, hayat kalitesini artıran) uygulamalardan hangisinin gerektiğini, farklı durumlarda farklı kuralların uygulanması gerekeceğini bilir ve bunun eğitimini vererek kanser hastalarının yaşam kalitesini artırmada etkili rol oynar. Cerrahi Onkoloji Bölümü bir yandan erken tanı oranını artırıp küretaj(tedavi edici) kanser cerrahisini uygularken diğer yandan ilerlemiş kanserler için yenilikler devreye sokmaktadır. Cerrahi Onkolojinin faaliyet alanı, kanser cerrahisi olan bütün disiplinlerle ilgili alanlardır. Kanser Cerrahisi Uluslararası uygulamalarında ne varsa, aynı standartları Türkiye’ye yerleştirmeye çalışmak bizlerin görevidir. Çalışma alanımız moleküler biyolojiden en büyük kanser cerrahisi uygulamasına kadar her konuyla ilişkilidir. Örneğin; yapılan ameliyatlar açısından bakarsak, kanserle ilgili majör ameliyatlar genellikle onkolojik cerrahide uygulanmaktadır. Cerrahi Onkolojide; meme cerrahisi, kolorektal(kalın bağırsak) cerrahi, karaciğer cerrahisi, pankreas cerrahisi, mide cerrahisi, tiroid cerrahisi, yumuşak doku cerrahisi, malign melanom(deri kanserleri) cerrahi onkolojinin temel kurallarıdır.

Cerrahi Onkoloji bölümünde kadınlarda en sık görülen meme kanseri taraması, tedavi, takip hizmetleri verilmektedir. “ diye konuştu.

 

Bu haber 392 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...