“AVUKATLIK ADALETİN TEMİNATIDIR”

22 Ocak 2019 15:49

Isparta’nın yeni Baro Başkanı Av. Ünsal Çankaya, konuşmasında mesleğin sorunlarına dikkat çekti. Artan avukat sayısı ile birlikte meslektaşlarının ekonomik sıkıntılar yaşadığını belirten Çankaya, Avukatlar Giriş Sınavı’nın mutlaka uygulanması gerekliliğini söyledi. Çankaya, şöyle konuştu:

“Isparta Barosu 60. Yaşını kutlayan, üye sayısı ile personeli ile fiziki imkanları ile her daim büyümeye devam eden köklü bir kurum hüviyetindedir. Ayrıca gururla söylemeliyim ki Isparta Barosu, Türkiye Barolar Birliği nezdinde de geçmişten günümüze göstermiş olduğu duruş ile son derece ağırlığı olan ve görüşlerine son derece kıymet verilen bir Baro olma özelliğine sahiptir. Bu sebeple şahsım ve şahsımın temsil ettiği jenerasyon adına tüm önce ki dönem Baro Başkanlarımıza ve tüm kurullarımıza üstatlarıma şükranlarımı sunmak istiyorum. En büyük ve en öncelikli hedefim bu güzel ve kıymetli mirası bizden sonraki jenerasyonlara daha da yukarı taşınmış bir saygınlık ile bırakabilmektir.

 YÖK SINAV YAPACAK

 Üç eşit ayağından biri olan savunmanın bugün içinde bulunduğu durum ve yaşamış olduğumuz sorunlar en gencimizden en kıdemlimize kadar hepimizin malumudur. Her geçen gün artan hukuk fakültesi sayısı, her geçen gün aramıza yeni meslektaşların katılması fakat iş alanının her geçen gün genişlememesi aksine daralması ve nihayetinde yaşanan ekonomik sıkıntılar belki de hepimizin mesleğin geleceğine olan bakışımızı olumsuz etkilemektedir. Bu anlamda hepimizin aklından geçen öncelikli çözüm avukatlık sınavının yürürlüğe girmesidir. Değerli meslektaşlarım bundan 15-16 sene önce ben hukuk fakültesi öğrencisi iken yine avukatlık sınavı yasalaştı yasalaşacak deniyordu ben o dönem bir hukuk fakültesi öğrencisi olarak acaba yasa metni nasıl olacak ? Fakülte öğrencileri edinilmiş hak olarak değerlendirilecekler mi ? Ben acaba bu sınavdan muaf olacak mıyım olmayacak mıyım? diye düşünürken okulu bitirdim stajı bitirdim yıllar geçti karşınızda Baro Başkan adayı olarak aynı konuyu dile getiriyorum. Artık hayata geçmesi dileği ile geçtiğimiz Cumartesi Barolar Birliğinde düzenlenen 37. Baro Başkanları toplantısında konu ile ilgili yapılan bilgilendirmeyi aktarmak istiyorum. Adalet Bakanlığınca Barolar Birliği ile koordineli yapılan çalışmada bir avukatlık sınavı değil ama hukuk fakültesini bitiren herkesin tabi tutulacağı bir staj başlangıç sınavının yürürlüğe girmesi hususunda mutabık kalındığı bilgisi toplantıda paylaşılmıştır. Buna göre hukuk fakültesi mezunlarının YÖK tarafından bir sınava tabi tutulacağı, bu sınavda barajı aşanların isteklerine göre avukatlık stajına başlayabilecekleri yada hakimlik, savcılık mülakatına girmeye hak kazanabilecekleri bir düzenleme getirilmesi planlanmaktadır. Düzenlemenin Mart – Haziran 2019 arasında ki bir süreçte yasalaşması beklenmektedir.

 GENÇLERDEN UMUTLUYUM

Meslektaş sayısında ki artışın ülke genelinde ve Isparta özelinde kabul edilemez bir boyutta olduğu son derece açıktır. Bugün 407 Avukatla seçime giren Baromuzun günümüzden 4 ay önce 365 avukat ile seçime girdiğini hatırlatmam artışın hızı hakkında yeterli kanaatin oluşmasını sağlayacaktır sanıyorum. 70-80 kişilik bir stajyer meslektaş sayısını da hesaba katarsak bu gün yaklaşık 500 kişilik bir meslek örgütü olduğumuz görülecektir. Sınav hususunun artık hayata geçirilmesi durumunda bu sayıların Isparta için çok ölümcül rakamlar olduğunu düşünmüyorum. Uzun yıllar staj eğitim merkezinde emek vermiş, genç meslektaşlarımızla diyalog halinde bulunmuş biri olarak ben genç meslektaşlarıma son derece güveniyorum. Eğer Isparta Barosunu bir aile olarak görüp kendimizi de bu ailenin bir ferdi olarak görebilirsek Isparta’daki iş imkanlarının hepimizin konforlu bir hayat sürmemize yeterli olacağı kanaatindeyim. Yeter ki fiyat kırma stratejileri ile iş almaya çalışmayalım. En azından asgari ücret tarifesi altında dava almayalım. Danışmanlık, dilekçe yazma ya da dava avukatlık ücreti olsun bu yönde ki ücret piyasasını şehirde belirleyen aktörün bizzat kendimiz olduğunu unutmayalım. Ayrıca müvekkillerimizden ya da müvekkil adaylarımızdan talep etmiş olduğumuz ücretin aynı zamanda mesleğimize biçmiş olduğumuz değeri de ifade ettiğini hatırlatmak isterim. Mesleğimize hakettiği değeri biçtiğimiz ölçüde müvekkillerimizden saygı göreceğimizi belirtmek isterim.  Bu konuya ilişkin hassasiyetin artacağı yönünde ki umudum genç meslektaşlarımı tanıdıkça büyümektedir. Isparta da gerçekten genç, gözleri ışıl ışıl yepyeni bir hukukçu nesil var bu nesil ile Isparta’da savunma çok daha güçlü bu nesil ile Isparta barosunun aşamayacağı hiçbir sorun olamaz.

AVUKATLIK ADALETİN TEMİNATIDIR

Değerli meslektaşlarım, hukukun, adaletin ve demokrasinin teminatı olan Avukatların daha özgür, daha saygın ve refah içinde oldukları nice genel kurullarda bir arada olmayı diliyorum. Seçim süreci içerisinde bana destek olan tüm yönetim kurulu üyelerime, beni bir an bile yalnız bırakmayan özellikle Av. Fatih Semiz’e , tüm meslek hayatımda olduğu gibi bu süreç içersinde de arkamda duran ve yapmış olduğum bu konuşmada dahi bir çok fikrini kullandığım ortağım , babam Av. Mehmet Ünal Çankaya’ya sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Beni dinlediğiniz için siz değerli meslektaşlarıma da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Genel kurulumuz baromuza hayırlı olsun.”

 

Bu haber 428 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...