Devlete güvenip iş kurmayın!

28 Şubat 2013 19:24

KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, 2010 yılından bu yana 1138 kişinin devlet desteğinden faydalanmak için belge aldığını ancak bunun 84’ün iş kurduğunu belirtti. Yıldırım, iş kurulumunun tamamını devlet karşılayacakmış gibi bir algının oluşmaması gerektiğini belirterek “Örneğin 100 bin TL’lik bir iş kurulması planlanıyorsa kişide en az 50 bin TL sermaye olması gerekiyor” dedi.

Devlet desteğinden faydalanmak için KOSGEB’e başvuran ancak belgeyi aldıktan sonra hayal kırıklığına uğrayan birçok vatandaş sitemli. Sebebi belgeyi alanlara iş kurmaları için en başında bu işe parayla girileceğinin belirtilmemesi. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürü Yurdun Yıldırım, devlet desteğinden faydalanmak isteyenlere önemli uyarılarda bulundu. Yıldırım özetle sadece iş fikrinin olmasının yetmeyeceğini bunun yanında kişide sermayenin de bulunması gerektiğini belirtti. Şu anda birçok kişinin bu mağduriyetten dolayı iş fikirlerini hayata geçiremediğini ifade eden Yıldırım, bundan sonra eğitimlerde sürekli bu konu üzerinde vurgu yapılacağını bildirdi.

İŞ KURULUMUNUN TAMAMINI DEVLET KARŞILAMIYOR

Bu konuda kendilerine çok şikâyet geldiğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: “Girişimcilik eğitimlerine başvuracak olanların arasından seçmeler yapılıyor. Bu seçmelerde sorulan sorulardan birisi de sermayen var mı? İş kurmak için ne birikimin var? İş kurulumun tamamının KOSGEB karşılayacakmış gibi bir algı oluşmuş olabilir. Ancak iş planında mali analizler var. Buradan kişi bunu çıkarabilir. İşletmenin sürdürülebilirliği en önemlisi. Sadece devlet desteğine güvenip iş açmasınlar. Bunları dile getiriyoruz ama herkese ulaşamıyor olabiliriz. Kurumumuza da bu anlamda şikâyetler de geliyor. Demek ki yeterince iyi anlatamıyoruz. Yüzde 30-40 kendi cebinden çıkacağını iş kuracak vatandaşlarımızın bilmesi gerekiyor. Yani iş kurmak isteyen bir kimsenin mutlaka parası olması gerekiyor. 2010 yılından bu yana 1138 kişiden 84’ü iş kurdu. Bu rakamı artırmayı hedefliyoruz. Sıkıntılar şuradan da çıkıyor. Birikimi yapamıyor iş fikrinden vazgeçiyor. İleride kullanmak istiyor belgesini kullanmıyor. Ya da kendini bu eğitimde görüyor. Bu tarz iş kurmamazlıklar da olabiliyor.

ISPARTA YİNE DE TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Ancak biz yine de Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Türkiye genelinde 120 bin kişi bu eğitimlerden geçti. İş kuran kişi sayısı ise 6000. Bu da yüzde 5’e tekabül ediyor. Biz yüzde 7’yiz. Isparta’nın girişimciliğiyle ön plana çıkan bir şehir olmasın istiyoruz. Girişimcilik konusunda da son yıllarda farkındalık oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Ortada bir sorun varsa bunun çözülmesi gerekir. Ayrıca Isparta’da iş kuranlara baktığımızda bayanlar daha fazla iş kurdular. Bun da bayanlara verilen teşvikin çok olması etkili. Bu da bizi sevindiriyor.

BELGE ALIP DA İŞ KURAMAYANLAR TEK TEK ARANACAK

100 bin TL’lik bir iş için kişide en az 50 bin TL para bulunması gerekiyor. Yoksa işi kuramaz. Destek oranımız yüzde 60-70 ama desteklerimiz bazen bütçedeki gecikmeler nedeniyle zamanında işletmeye verilemeyebiliyor. Bu da cebinde parasının olmasını gerektiren bir durum. İş kuranların sayısını bu yıl artırmayı planlıyoruz. Belge alıp da iş kurmayan kişiler tek tek aranacak. Neden kurmadıkların öğrenip eylem planı hazırlayacağız. Ayrıca proje danışmanlığı kaldırıldı. Uygulamalı girimcilik eğitiminde zaten bu öğretiliyor. İlkokul ya da ortaokul mezunu kişilerin danışmanlık hizmeti almasını uygun görmüyoruz ama üniversite mezunu kişi de danışmanlık alıyor. Bu da bizim açımızdan iyi değerlendirilmiyordu. Gerekçe sadece bu değil. Vatandaşlarımızı biraz kolaycılığa kaçtı. İş planı insanın kendisine aittir. Ama ısmarlama olursa eğitimin etkisi kalmıyor. Danışmanlık desteğini kaldırdık ama kuruluştaki makine teçhizat desteğini artırdık. Bunu fazlasıyla telafi etmiş durumdayız. Şu an desteğimiz 100 bin TL’ye ulaştı.

BU YIL 3 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE DESTEK VERMEYİ HEDEFLİYORUZ

2012 yılında 2 milyon 338 bin TL destek ödememiz oldu. Sadece iş kuranlar değil mevcut işletmelere de destek veriyoruz. Bu rakam 2003 yılından bu yana ödediğimiz en yüksek tutar. Müdürlüğümüz 2010 yılında kuruldu ama 2003 yılından bu yana KOSGEB destekleme yapıyordu. 2010 yılında 1,5 milyon destek verdik. 2013 yılında ise hedefimiz 3 milyon TL’yi geçmek.

İTHALAT BAĞIMLILIĞINI AZALTMAK İSTİYORUZ

Öne çıkan desteklerden bahsetmek gerekirse genel destek programında nitelikli eleman desteği iyi kullanılıyor. Yurt dışı iş gezileri desteğimiz de ön plana çıktı. Isparta’da 2 yıl içinde 100’den fazla iş adamı yurt dışına gitti. Bu sadece gezip gelsin diye değil, fuarlara katılması, toplantılara katılması için veriyoruz. Daha önce zaten gideceği programı değerlendiriyoruz onay verirsek öyle veriyoruz. İnşallah bu yıl da fazlasıyla kullandırıyoruz. Burada meslek kuruluşlarımıza çağrıda bulunmak istiyoruz kendi üyelerinin yurt dışına açılmasın iş bağlantıları yapmak istiyorlarsa yurt dışı gezisinin yüzde 50’sini destekliyoruz. Öte yandan yurt içi fuar katılımlarına da yüzde 50 destek veriyoruz. Burada 15 bin TL’ye kadar destek veriyoruz.  Vatandaşlarımızın internet adresimizi iyi kullansınlar. En önemlisi de Ar-ge, inovasyon desteği. Bunu da Isparta’da çok kullandırıyoruz. Ülke ekonomisi yenilikçi ürünlerle geliştirilebilir. İthalat bağımlılığı ne kadar azalır ihracat artarsa o ülke yükseliyor. Biz bu maksatla 2005 yılından bu yana destek veriyoruz.

MAYISTA YENİ BİNAYA GEÇİYORLAR

Yeni binamıza geçtiğimiz de daha etkin hizmet vereceğimizi düşünüyoruz. Yeni yerimizi sanayi de olacak. İşletmeler daha kolay bize ulaşacak. Hedef kitlemize yakın olmak istedik. Nisan ya da mayıs ayı gibi yeni yerimize geçeceğiz.

VATANDAŞLARIMIZ MUTLAKA FUARLARA KATILSINLAR

İmalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimiz genelde desteklerden faydalanıyor. Girişimcilere bildiği işi yapmalarını öneriyorum. İflas etmemeleri için bildikleri işi yapsınlar. Şu konuda iş kurun diyemem kimseye. Yurt dışı iş gezilerini bu yüzden çok öneriyoruz. Başka illere de gidip insanlar ne yapıyor diye de bakmak lazım. Bunları tavsiye ediyorum. Fuarlara sadece ziyaretçi olarak bile katılmak insana çok şey katabilir. Antalya dibimizde hafta sonları gitsinler birçok fuar oluyor sadece gezsinler baksınlar. Buralarda bile çok iş fikirleri oluyor. Antalya fuar kenti oldu şu anda. Oradaki işleri görüp yapabilirler. İlla Isparta’da yapacak diye bir şey yok. Belgeyi buradan aldınız ama başka İlde de fikrinizi yapabilirsiniz. Buraya bağımlı kalmayın. İşinizi Afyon’da tutacaksa korkmayın gidin. Ama geçerli bir iş kurmayı hedefleyin. Pazar araştırması çok önemli. Farklı fikirleri edinmek çok önemli.

ISPARTA’DA GIDA ÜZERİNE PROJELER SUNULUYOR

Isparta’da en çok gıda üzerine projeler sunuluyor. Hizmet sektörü bu şehirde ön planda olduğu için insanlar bu sektöre eğiliyor. Bir işte başarılı olmak için ya farklı olacaksınız ya da kaliteli olmalısınız. İkisi de olursa kimse sizi tutamaz. Pazarı olan ürünleri keşfedin.”

Bu haber 915 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...