“Gülün nuru tüm Dünyaya yayılacak”

1 Mart 2013 20:30

Vali Memduh Oğuz, Isparta’da ilk defa dünyanın tamamına hitap edecek olan bir projenin yani Gül Vadisi Projesinin devlet tarafından kabul edildiğini bildirdi. Oğuz Isparta’nın dünya gülünün başkenti olduğunu belirterek “Bu proje ile beraber Isparta gülünün nuru, bütün dünyaya yayılacak. Isparta’da ilk bilimsel, kamu destekli, ayağı yere basan güzel bir proje meydana geldi” dedi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından Güdümlü Proje Destekleri kapsamında finanse edilecek SDÜ yürütücülüğü ve Güneykent Belediyesi, Gülbirlik, Arzen Kozmetik, Gülsarayı Kozmetik ortaklığı ile uygulanacak olan Gül Vadisi yani Gül Turizm Sağlık Araştırma ve Yaşam Merkezi’nin Kurulması Projesi bilindiği üzere 27 Şubat’ta Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmıştı.

 Söz konusu proje ile ilgili olarak dün Valilik Göl Toplantı Salonu’nda projenin tarafları ile protokol imza töreni gerçekleştirildi, Törene; Vali Memduh Oğuz, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun,  ITSO Başkan Vekili Şükrü Başdeğirmen, Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün katıldı. 

ISPARTA DÜNYADA GÜLÜN BAŞKENTİ

Protokol imza töreninde yaptığı konuşmada Vali Memduh Oğuz, Isparta’ya ilk defa böyle bir proje’nin uygulanacak olmasından dolayı mutlu olduğunu bildirdi. Oğuz, “Dünya gülünün en az yüzde 60’ı Isparta’da var. Bu çok çarpıcı bir rakam. Dünyanın her yerinde kullanılan bir ürün var ve bunun yüzde 60’ı bu şehirde çıkıyor. Isparta dünya gülünün başkenti. Burada bir üniversitemiz var ve üniversiteler arasında da iddialı. O da, durumdan vazife çıkarıyor ve diyor ki madem burası dünya gülünün başkenti, ben kurumuma uygun, kuruma yaraşan bir proje üreteyim ve Isparta’da Gül Vadisi adıyla bir işe girişeyim diyor. BAKA Genel Sekreterimiz de bu konuya inanıyor. Isparta içerisinde de gül merkezi olan Güneykent’li kardeşimiz Güneykent Belediye Başkanı da bu projeye sahip çıkıyor ve evvelki gün projemiz tasdik ediliyor ve Gül Vadisi Projesi işlemleri tamamlanmış, ortaya çıkmış bir proje oluyor. İlk defa Isparta’da devlet tarafından desteklenen, en önemli bilim merkezimiz olan üniversite tarafından yürütülen, BAKA destekli, Vilayet koordinesinde bir büyük proje. Bu proje çok büyük bir proje ve Isparta’da ilk defa bu genişlikte, dünyanın tamamına hitap eden bir projedir. Bu proje ile beraber Isparta gülünün nuru, bütün dünyaya yayılacak. Isparta’da ilk bilimsel, kamu destekli, ayağı yere basan güzel bir proje meydana geldi. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Vali Oğuz’un konuşmasının ardından, SDÜ Kurumsal İletişim Merkezi tarafından hazırlanan Gül Vadisi tanıtım filmi izlendi.

GÜLE İLİŞKİN HER ŞEY BU PROJENİN İÇİNDE YER ALACAK

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ise bu projeyle halk-üniversite-sanayi kaynaşmasının gerçekleşeceğini bildirdi. Aynı zamanda özel sektör açısından da istihdam alanlarının oluşacağını ifade eden Engin, “BAKA yönetim kurulu başkanı sıfatıyla sayın Valimiz ve yönetim kurulu üyelerimiz, ticaret ve sanayi odası başkanımız, il genel meclisi başkanımız ve belediye başkanımız, gül vadisi projesinin olmasında yönetim kurulunda oy birliği ile kararlaştırdık. Bu projenin olgunlaştırılması gerekiyordu. Üniversitemizin bilimsel kapasitesinin ne kadar büyük olduğunu projenin hazırlama süresinde de gördük. Gerçekten az önce tanıtım filmini hazırlayabilecek Türkiye’de 10 tane üniversite çıkmaz. Çok profesyonelce yapıldı. Saygıdeğer Rektörümüz ve tüm ekibine teşekkürlerimi arz ediyorum.

Özetle güle ilişkin her şey bu projenin içinde olacak. Ve yabancı bir misafirimiz geldiğinde gururla, mutlulukla dolaştırabileceğimiz bir mekân olacak. Halka açık olacak. Halkın günübirlik devamlı gidebileceği bir yer olacak. Bu da şu anlama geliyor. Üniversite – halk kaynaşması anlamına geliyor. Üniversite – sanayi kaynaşması, üniversite – halk kaynaşması hep yok diye bilinirdi, bu proje de bunu sağlamanın önemli ayaklarından bir tanesi olacak. Aynı zamanda da özel sektöre de iş ve istihdam imkânları sağlıyor anlamına geliyor. Kalkınma Bakanlığı bu projeyi örnek ve model bir proje olarak bütün Ajanslara önerdi. Bundan da ayrıca mutluluk duyuyoruz. Bu çalışmada emeği geçen herkese saygılarımı ve teşekkürlerimi arz ediyorum” diye konuştu.

ARTIK BÜYÜK DÜŞÜNENLERİN ŞEHRİ ISPARTA OLACAK

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da büyük düşünmek zorunda olduklarını ve büyük düşünen insanların şehrinin artık Isparta olmak zorunda olduğunu bildirdi. Bundan dolayı Isparta’ya yapılacak olan projelerin her zaman büyük olması gerektiğine değinen İbicioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Her projemiz imkânsızlıkların ötesinde Kaf Dağının arkasındaki gerçekleştirilmesi bekleyen projeler gibi olmalı. Her proje yaklaştıkça uzaklaşan, uzaklaştıkça bizi motive eden bir hüviyete sahip olmalı. Bu münasebetle Gül Vadisi Projesi gerçekten büyük bir proje. Biz rüya görmüyoruz. Biz gördüğümüz rüyaların bir kısmını artık gerçekleştiriyoruz. Gül Vadisi projesi Türkiye’ye örnek gösterilmenin ötesinde, temelinde büyük bir idealizm yatıyor.

Bu projenin yapımında emeği geçen 4 milletvekilimize de teşekkür ediyorum, belediyemize de teşekkür ediyorum. Ama burada aslan payı tabi ki başta Sayın Valimiz ve BAKA Genel Sekreterimiz büyük emek verdiler. Ve biz buradan aldığımız güçle bu projeyi gerçekleştiriyoruz.

ARTIK TURİZM ALANINDA UYGUN BİR ORTAM OLUŞTU

Bizim öyle markalar geliştirmemiz lazım ki, tam da Isparta’nın gelişim stratejilerine uygun olarak; artık inanç turizmi, kültür turizmi, bilgi turizmi, bilim turizmi, sağlık turizmi açısından çok uygun bir durum oluştu burada. Şu anda biz ilerleyen zamanlar içerisinde muhtemeldir ki Antalya, Burdur, Isparta bir network halinde bir turizm destinasyon programları da bunlar dikkate alınarak yapılacak. Bu münasebetle, Isparta’ya gelen bir kişiye biz sadece Eğirdir Gölü’nü göstermekle yetinemeyiz. Gölcük krater gölünü göstermekle yetinemeyiz, çünkü markalaşmak için farklı olmanız lazım. Farklılıkların da taklit edilmesi imkânsız ya da zor olması lazım. Şimdi baktığınız zaman buna benzer gölleri birçok yerde görebiliyorsunuz. Ama biz buraya bir Gül Vadisi yaparsak, insanların gül yüzlü insanlarının da taklit edilemeyeceğini düşünürsek bu anlamda güle olan aşklarını, Gülbirliğimizin taklit edilmesinin de zor ya da imkânsız olduğunu düşünürsek üniversite ile birleşmiş bir Isparta’nın taklit edileceğinin zor olduğunu düşünürsek, o zaman büyük bir avantaj sağlıyor.

KERVAN YOLA ÇIKMIŞTIR DESTEK VERELİM

İlerleyen zamanlarda inşallah dünya gül üretiminin %65’ini karşılamakla birlikte her yıl 1,5 ton gülyağı üretmekle birlikte, dünyada gül ile ilgili gelirden aldığımız pastanın çok az olduğunu düşünürsek ilerleyen aşamada inşallah mükemmel bir katma değer oluşturacağımıza inanıyorum. Her projenin eleştirel boyutları olabilir, her projenin alternatif maliyeti olabilir, her proje tartışılabilir ama Allah aşkına Isparta olarak yapıcı fikirler üzerinde duralım. Yani kervan yola çıkmıştır, destek verelim mümkün olduğunca. Mümkün olduğunca Antalya’da da, kuzey ilçelerinden, Japonya’dan, diğer ülkelerden buraya artık turizm destinasyon planlamaları nasıl ayarlayabiliriz bunun üzerinde kafa yoralım. Çünkü yaptığımız projenin, sıradan bir proje olmadığını söylemiştik. Şöyle bir baktığınızda, projenin ihtiyaç duyduğu bütün alanlarda da programlar açtık. Gül Vadisi Projesini etkin bir şekilde pazarlayabilelim ve verimliliğini artırabilelim, bununla ilgili altyapı olsun diye.

SDÜ ISPARTA’NIN AMİRAL GEMİSİ

Biliyorsunuz üniversitemiz ile şehir hızla bütünleşiyor. Biz üniversitenin geleneksel misyon uzantılarını Isparta’ya göre farklılık arz etmesinin de farkındayız. Çünkü SDÜ ekonomik büyüklüğü, akademik liderliği, öğrenci sayısı itibariyle ve araştırmalarıyla sadece Isparta’ya değil, Türkiye’ye de liderlik edebilecek bir boyuta gelmiş durumda.  Biz üniversite şehriyiz ve bunun bilincindeyiz. Böyle olduğu zaman Isparta’da SDÜ’nün amiral gemisi olduğunun da farkındayız kalkınmaya öncülük etmesi bakımından. Her türlü başarı hepimize, ama hata bize ait. Biz bunu kabul ediyoruz. Burada sektör incelendiğinde kümelenme paydaşlarının özellikle birbirini taklit etmeye yönelik çalışmalar göze çarpıyordu. Bununla ilgili üniversite olarak bir açılım getirmemiz gerekiyordu sektöre. Yenlik getirecek yatırımların sayısının çok yetersiz kaldığı bu ortamda sektöre yeni girişler de düşük oluyordu. Bu durum sektör için önemli bir sorunu. Dolayısıyla sektörün üst örgütlenmelerinin de bilinçlenmesi gerekiyordu STK’ların. Bu projeyle gündem oluşturarak bunları da oluşturacağız. Bu sorunlara çözüm üreterek, sektördeki oyuncuların yetkinliklerini artıracağız. Onlara Ar-Ge desteği vereceğiz ve diğer sektörlerde de esneklik oluşturarak Isparta’nın ve Türkiye’nin sanayisine önemli bir destek sağlayacağız.

ISPARTA’YA MİLYONLARCA LİRA KAZANDIRACAK

Proje hayata geçirildiği zaman uygulama alanı Isparta’nın ticari ve turizm açısından önemli bir cazibe merkezi olacağı, normal şartlar altındaki tahmine göre aylık gelirinin yaklaşık 1 milyon 608 bin lira, yıllık gelirinin 19 milyon 656 bin lira, toplam tahmini giderinin yıllık 5 milyon 895 bin lira, yıllık gelir gider farkının ise 13 milyon 760 bin lira olması tahmin edilmektedir. Ve yıllık toplam geri dönüşüme değer katan 14 milyon 496 bin lira olacağı tahmin ediliyor.”

 

Bu haber 913 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...