“ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ISPARTA’YA KATKISI 427 MİLYON TL.”

12 Şubat 2019 18:03

SDÜ Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu araştırmalarında üniversite öğrencilerinin il merkezinde yıllık 427 milyon 400 bin TL para harcadığı ortaya çıktı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Barida  Otel’de basın toplantısı düzenlendi. Öğrenci ve öğrencilerin sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Çarıkçı, “Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu Araştırmaları şehir açısından önemli araştırmalar. Isparta artık bir eğitim ve öğrenci kenti. Bu alanda iddialı olmamız da hiçbir  sakınca yok. Isparta bir öğrenci kenti ama Isparta öğrencisine ne veriyor? Öğrencisiyle ilişkisi nasıl? Isparta’da 2 üniversite var. 2’inci üniversite ile gerçek bir öğrenci kenti olduk. Özellikle öğrenciye hizmet veren sosyokültürel altyapının geliştirilmesi öğrenci sorunlarının çözülmesi çok güzel bir öğrenci kenti olmasını sağlayacak. Üniversiteye bu noktada düşen doğru araştırmalar yaparak, doğru verileri kamuoyuyla paylaşmak” dedi.

YEK Vizyon Araştırma ekibinden Öğretim Üyesi Tahsin Akçakanat, basın  toplantısında harcama miktarlarına ilişkin bilgileri paylaştı. Akçakanat, şu bilgilendirme yaptı:

“7 kalemde öğrencilerin harcama miktarlarını ölçtük. Barınma, beslenme, giyim, ulaşım, sosyal etkinlikler, eğitim gibi alanlarda ne kadar harcama yaptıklarını sorarak ölçmeye çalıştık. Bunun sonucunda bir öğrencinin aylık bin 20 TL harcama yaptığını tespit ettik. 2016 yılı verilerine göre 700 lira civarında olan harcama yüzde 36 artışla bin 20 liraya çıkmış oldu.

Bu çalışmada Isparta il merkezindeki öğrencileri değerlendirdik. Çalışmayı yaptığımız Nisan- Mayıs ayları gibi il merkezinde toplamda 52 bin 337 öğrenci vardı. Bu öğrencilerin aylık olarak 53 milyon 425 bin lira ekonomiye para enjekte ettiğini görmüş olduk. Bir öğrenci Isparta’da yaklaşık 8 ay kalıyor. Buradan sonuçla yıllık 427 milyon 400 bin liralık bir harcamayı üniversite öğrencilerinin il merkezinde yaptığını gördük. Bu harcama direkt olarak ekonomiye enjekte ediliyor. Burada dolaylı etkileri işin içine katmadık. Onları da devreye aldığımızda harcama miktarının daha da artabileceğini öngörmekteyiz. Öğrenciler en fazla barınmaya harcama yapıyorlar. Öğrencilerin yüzde 36 harcaması barınmaya gidiyor, bunun miktarı da aylık 368 TL ortalamaya denk gelmektedir. Beslenmeye aylık 220 TL, giyim 131, ulaşım 89 TL, sosyal etkinlikler için 80 TL, eğitim için 72 TL, iletişim ve haberleşme için de 57 TL harcamaya yapmaktadırlar. Yaşam kalitesini ulaşım açısından değerlendirin dediğimizde öğrencilerin genel anlamda ulaşımdan memnun olmadığı ortaya çıktı. Şehir içi ulaşım araçlarının yeterliliğini 3’te 2 oranında öğrenci yeterli görmüyor. Kampüse ulaşmakta yüzde 40 oranında öğrenci sıkıntı yaşıyor. Şehirlerarası taşımacılıkta yüzde 50’yi aşan memnuniyetsizlik var. Kiralar noktasında yüzde 80’i geçen bir memnuniyetsizlik var. Belki son dönemde apart kiralarının düşmesi söz konusu ama halen memnuniyetsizlik oldukça yüksek. Beslenme açısından fiyatlarda biraz sıkıntı var gibi gözükmekte.  Hijyen ve kalitede ise memnuniyetsizlik olmadığı görülüyor.”

İİBF İnsan Kaynakları Yönetim Bölümü Öğretim Üyesi Halil İbrahim Özmen,   öğrencilerin yüzde 67’si apart ev gibi yerlerde konakladığını belirterek, “2014 yılı cari fiyatlarına baktığımızda Isparta’da hizmet sektörü 4 milyar 770 milyon liralık ekonomi büyüklüğe sahipken, sanayi sektörü 1 milyar 517 milyon liralık, tarım sektörü de 1 milyar 470 milyon liralık ekonomi büyüklüğe sahip. Biz bu nedenle öğrenci odaklı hizmet sektörünü inceledik. Üniversitemize 2 bin öğrenciye anket uyguladık bunlardan bin 821 tanesini değerlendirmeye aldık. Hizmet sektörü temsilcileri ile öğrencileri buluşturarak ortak akıl toplantısı düzenledik. Her sektörün sorunlarını tespit etmeye çalıştık. Öğrencilerle yaptığımız anketleri bu sonuçlarla birleştirerek sorunları ve sorunların önerilerini ortaya koymaya çalıştık.

Konaklamayla ilgili sorun birinci düzeyde karşımıza çıkıyor. Öğrencilerin yüzde 67’si apart, ev gibi yerlerde konaklıyor. Geriye kalan yüzde 33’lük kısım kamu ve özel yurtlarda kalıyor. Öğrencilerin bahsettiği temel sorun konaklama fiyatlarının yüksekliği karşımıza çıkıyor. Öğrencilerin kaldıkları kişi sayısına göre konaklama ücretinin değiştiği belirtildi. 2 kişi kalan bir ev için kira 918 TL iken aynı evde 3 kişi kalıyorsa bin 99, 4 kişi kalıyorsa bin 399 TL, 5 kişi kalıyorsa bin 464 TL olarak fiyatın değiştiğini gördük. Öğrenciler bu konuda sorun yaşadıklarını belirttiler. İşin arz boyutu da var. Apart işletmecilerini dinledik. Onlar da maliyetlerin arttığından bahsettiler. Biz de durumu anlamak için internet üzerinden kiralamayla ilgili bir siteden verileri topladık. Isparta gibi 1992 yılında üniversitenin kurulduğu illerin kira ücretlerine baktık. Bu noktada Burdur, Aydın, Balıkesir, Isparta ve Muğla illerini karşılaştırdık. 2018 rakamlarına göre sıfır+1 ve 1+1 evler için Isparta’da m2 kira fiyatının 11 lira olduğunu tespit ettik. Benzer bir ev için Burdur’daki kiranın 6, Aydın ve Balıkesir’de 15, Muğla’da da 17 TL olduğunu gördük. Bunları karşılaştırdığımızda Isparta’daki kira fiyatlarının diğer illere göre yüksek olmadığı yönünde bir bulgumuz var. 2015-2018 yıllarını karşılaştırdığımızda Aydın ve Balıkesir’de yüzde 16-17, Muğla’da yüzde 33 kira artışı, Isparta’da ise yüzde 6 oranında kira azalışı olduğunu tespit ettik. Öğrencilerin üniversite kütüphanesi, sinemalardan, çok şubeli yerel marketlerden, semt pazarlarından, çöp toplanması ve kentin genel temizliğinden, ulusal marketlerden memnuniyetleri olduğunu görüyoruz. En düşük oranda memnuniyet ortalaması olan ise yerel televizyon ve yerel radyo hizmeti olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

SDÜ Stratejik Araştırmalar Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Selim Kanat ise “Bu projeye üniversitenin şehre katma değer yaratma adına giriştiği etkinliklerin koordinesi diyebiliriz. 6 tema üzerinde yaklaşık 100 hocamız çalışma yaptık. Amacımız Isparta’ya nasıl katkı sağlayabilirimizin cevabını aramaktı. Çalıştaylar kapsamında uygulayıcıların da fikirleri alındı. Bunun neticesinde bu işin meyvelerini toplamaya gayret ediyoruz” dedi.

Bu haber 302 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...