“50 yıl sonraki Isparta bugünden tanımlanmalı”

13 Şubat 2019 17:29

Isparta Mimarlar Odası eski Başkanı Mimar Zafer Sağlam, Isparta’nın bütüncül, genelini kapsayan bir imar planı değişikliğine ihtiyacı olduğunu belirterek “Isparta’da son 20 yılda açılmış 1 tane bulvar yok. 50 yıl sonraki Isparta’yı tanımlayamıyoruz. 50 yıl insan ömrü için çok uzun ama bir şehrin istikbali için kısa süre. Çoğu mahallenin arka tarafları çöküntü durumda. Bu durumda yeni bir alanı imara açmanın anlamı yok” diye konuştu.

Mimarlar Odası’nın eski başkanlarından Mimar Zafer Sağlam, 31 Mart seçiminde belediye başkanı olmak isteyen adaylara önemli uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu. Belediye başkanı olacak kişinin 50 yıl sonraki Isparta’yı şimdiden tanımlaması gerektiğini belirten Sağlam, şu açıklamalarda bulundu:

BU PLAN ISPARTA’YA TAŞIMIYOR

“Isparta’nın imar planı yenilenmeli. Bu plan Isparta’yı taşımıyor. Bir araç parkettiğinde yanından araç geçilemeyecek yollar var. İmar planı değişmediği sürece sorun çözülmez. Kentsel dönüşüm çok büyük bir fırsattı, değerlendirilemedi.

MİLLETE ARAÇ ALMA DİYEMEZSİNİZ

İki konu var. Bir tanesi yapısal problemler, diğeri de planlama ile ilgili problemler. 44 mahallemiz var. Buralarda sıfırdan bir plan tadilatları yapılmalı. 10 metrelik yol 30 metreye, 30 metrelik yolu 50 metreye çıkarmak gerekiyor. Araç sayısı artıyor. Millete ‘araç alma diyemezsin’ Isparta’nın merkezi cazibe merkezi olarak bir yere taşınamadığı sürece sıkışıklık devam edecek. Hareket eden trafik var, bir de durağan bir trafik var. IYAŞ bölgesi de sıkıştı. Bu planın yetersizliğinden kaynaklanıyor. İşi bilenler bir masa etrafına oturup yeni bir plan tasarlamalıdır. Isparta’da semt otoparkları yok. Mutlaka semt otoparkları yapılmalıdır. Belediyenin sosyal donatı terki adı altında yerleri var. Park, bahçe ve oyun alanları var. Buralarda semt otoparkları yapılabilir. 44 park yeri yapmak mümkün.

43 MAHALLENİN İÇ KESİMLERİ ÇÖKÜNTÜ

Çarşı merkezindeki yapısal yoğunluk azaltılmalı. Bankalar, okullar şehir merkezinde. Tapu’nun gitmesi biraz rahatlattı, görünüyor. Ama tapuya giden harç yatırmak için geri dönüyor. Banka yok. Yapısal problemi çözemiyorsun. O yüzden Isparta’nın yeni bir imar planına ihtiyacı var. Kat yükseklikleri, yeşil alanları, okul alanları ile yeniden tanımlanmalıdır. Akkent Toki hariç 43 mahallenin ana yol kenarları yapılı, iç tarafları çöküntü halinde. Çöküntüden kastım metruk. Yenilenmesi gerekiyor.

MERKEZDEKİ YOĞUNLUK DIŞARI ÇIKARILMALI

Resmi bütün görmek zorundayız. Yoğunluğu işin merkezinde hissedersin. Merkezinde hala lise, ortaokul duruyorsa,  bankalar hala duruyorsa bir şey yapamazsın. Kısa vadede belki taşınamaz. Çünkü Isparta’nın güneyi kapalı. Doğu’ya gidemiyorsun koku sorunu var. Öbür tarafta askeri alan var, tarım var. Batı yönünde ilerliyorsun İlavus, Deregümü, Çünür’e doğru gidiyorsun. Ama bu gidişi yaparken orada bir cazibe merkezi yaratmıyorsun.

ISPARTA’NIN İSTİKBALİ İÇİN

Isparta’nın bütününü kapsayan bir planlama yok. Çevre köylerde, hatta Çünür’de hayvancılık yapılıyor. Ama Isparta’da Orginize Hayvancılık Bölgesi yok. Isparta’da son 20 yılda açılmış bulvar yok. 50 yıl sonraki Isparta’yı tanımlamıyoruz. 50 yıl insan ömrü için çok uzun ama bir şehrin istikbali için kısa süre. 43 mahallenin arka tarafları çöküntü. Bu durumda yeni bir alanı imara açmanın anlamı var mı?”

 

Bu haber 294 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...