“BİZ BİLGİYİ HAYATIN İÇİNDE KULLANMAYA ODAKLANAN BİR ÜNİVERSİTEYİZ”

15 Şubat 2019 17:58

Bilgiyi bilgi olarak muhafaza etmeyi değil, hayatın içinde kullanmaya odaklandıklarını belirten Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, “Biz okul ortamlarında elde edilen akademik verileri yerleşkelere hapsolmaktan çıkartıp, onları AR-GE faaliyetleri ile sanayinin, ticaretin, daha doğrusu bütün çalışma hayatının içine taşımak zorunda olduğumuza inanıyoruz” dedi.

18 Mayıs 2018’de kurulan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin Kurucu Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, dün Öğretmenevinde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya; ISUBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Fakir, Prof. Dr. İsa Telci, Genel Sekreter Sefer Kutlu, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Selbaş, Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mahmut Demir, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yusuf Uçar, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kabul, Meslek Yüksek Okulu Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Korkmaz, Isparta Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğ. Üyesi Oğuzhan Özaltın, Tarım Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Yıldırım, Su Ürünleri Dekan Vekili Doç. Dr. Yıldız Bolat, Şarkikaraağaç MYO Müdürü Şakir Aksöz ile Medya Sorumluları Fatih Ecevit, Zafer Çağlar katıldı.

HEDEF; ORTAK AKIL

18 Mayıs 2018’de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile Süleyman Demirel Üniversitesinden 4 fakülte, 15 yüksek okul, 2 yüksek okul olmak üzere, yeni kanunla birlikte ise 6 fakülte, 1 lisans üstü eğitim enstitüsü, 2 yüksek okul, 17 meslek yüksek okulu ile hizmete başlamış bulunmaktayız. Üniversitemizin yeni ismi Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi. Türkiye’de 2 tane var. Biri Isparta’da, diğeri Sakarya’da. Aynı isim altında ve bu iki üniversitenin özelliği pilot üniversite olması. Tamamen işyeri eğitim odaklı üniversite. Alacağımız pek çok kararı kardeş üniversite olan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile birlikte hayata geçireceğiz. Ispartamıza ikinci üniversite kazandırdığı için Sayın Cumhurbaşkanımıza Ispartamız adına, üniversitemiz adına teşekkürü bir borç biliriz. 6 Eylül 2018’de ise yeni açılan 15 üniversite ile birlikte üniversitemizin ilk kurucu rektörü olarak şahsım atanmıştır. İnşallah beklentileri boşa çıkarmadan güzel hizmetler yapmayı temenni ediyoruz. Yeni üniversitemizin hedefi ortak akıl. Bu kavram çok önemli. İki anlamı var. Birincisi; uygulamalı eğitim olmamız, ikinci olarak da ortak akıl. Tamamen birim paydaşları ile birlikte ortak kararlar alabilmemiz.

“HEM ESKİ, HEM YENİ ÜNİVERSİTEYİZ”

Biz hem genç, hem köklü, hem tecrübeli bir üniversiteyiz. Hem eski, hem yeni üniversiteyiz. Yeni üniversiteyiz; çünkü ismimiz Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi. Eskiyiz; 30 yıllık köklü bir geçmişimiz var. 30 yıllık Ziraat Fakültesi, bizim üniversitemize geçtikten sonra Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi oldu. Su Ürünleri Fakültesinin 30 yıllık geçmişi var. Orman Fakültesinin 25 yıllık bir geçmişi var. Bunun anlamı, geçmişten gelen, geleceğe bakan bir üniversiteyiz. Uygulamalı Bilimler Üniversitesi modelinin ülkemizdeki öncü kurumlarından birisiyiz. Bu özelliklere sahip olmayı bir ayrıcalık olarak görüyor ve bunu marka değeri haline getirmek için de ekibimizle birlikte çaba sarfediyoruz.

“AKADEMİK VERİLERİ YERLEŞKELERE HAPSOLMAKTAN ÇIKARACAĞIZ”

Lisansüstü, lisans ve önlisans seviyesinde eğitim ve öğretim yaptıran bütün akademik birimlerimizle birlikte Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olmanın nasıl bir bakış açısı gerektirdiğini biliyoruz ve öyle bakıyoruz. Biz bilgiyi bilgi olarak muhafaza etmeyi değil, onu hayatın içinde kullanmaya odaklanıyoruz. Böyle olduğu için de öğrencilerimizi uygulamacı bir anlayış ile yetiştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Biz okul ortamlarında elde edilen akademik verileri yerleşkelere hapsolmaktan çıkartıp, onları ar-ge faaliyetleri ile sanayinin, ticaretin, daha doğrusu bütün çalışma hayatının içine taşımak zorunda olduğumuza inanıyoruz. Biz insanımızın daha kaliteli bir hayat sürmesi için gerekli olan yeniliklere, yeni teknolojilere imza atmanın varlık nedenimiz olduğunu düşünüyoruz. Üniversitemizin bu bakış açısı inşallah en kısa sürede Ispartamızda da mutlaka anlaşılacak ve ilgi göreceğine inancımız tamdır.

“18 BİN KİŞİNİN KATILDIĞI ANKETLE LOGOMUZU BELİRLEDİK”

Üniversitemize atandıktan sonra ilk amacımız aidiyet duygusunu oluşturabilmek. Tabi hepimizde 30 yıllık Süleyman Demirel Üniversitesi kimliği var. Bunu asla yadsıyamayız. Çünkü biz onların bağrından çıkan yeni ve genç bir üniversiteyiz ama her kurumun kendisine göre bir aidiyet duygusu, işyeri bütünlüğü açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu aşamada logo çalışmamızı yaptık ve akademisyenimiz, idarecilerimiz, öğrencilerimiz ile birlikte 18 bin kişinin katıldığı anketle logomuz ortaya çıktı ve çok beğeni aldı.

“TROY KART KULLANIMINA GEÇİYORUZ”

ISUBÜ yönetimi olarak ülkemizin ekonomik bağımsızlık hedeflerimizin gereği olarak Yerli Ödeme Sistemi ‘TROY Kart’ kullanımına geçiyoruz. TROY Kart kullanımının amacı şu; hem akademik ve idareci personelimiz hem de öğrenci arkadaşlarımız için hem kimlik kartı, hem bankamatik kartı özelliği taşıması. Ayrıca büyük şehirlerdeki otobüs ve uçak seferlerine entegre olabilirse orda da bu kartımız geçerli olacak. Bu kartın en büyük özelliği yerli oluşu, milli oluşu, bizim kendi yazılımımızın olması. TROY da bildiğiniz gibi Türkiye’nin Ödeme Yöntemi demek. Kamu bankamızın çıkardığı bir kart. Bu kart, 40 bin akademik personel ve öğrencilerimize ilgili banka tarafından üniversitemize kazandırılmıştır.

“AKADEMİK VE İDARİ KADROLAŞMAMIZI TAMAMLADIK”

Atama sonrası tüm akademik ve idari kadrolaşmamızı tamamladık ve bu kadroları tamamen farklı kesimlerin fikirleri ile ortak akılla atamaya çalıştık. Üniversitemizde bildiğiniz gibi Orman, Ziraat, Su Ürünleri, Teknoloji, Turizm Ve İşletme Fakültesi olmak üzere 6 fakülte, Yabancı Diler Yüksekokulu ve Yalvaç Büyükkutlu Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu olmak üzere 2 yüksekokul, ayrıca 17 tane meslek yüksekokulumuz mevcut.

Akabinde üniversitemiz için önem arz eden Bilimler Araştırmalar Proje Koordinatörlüğü, Eğitim Ve Öğretim Koordinatörlüğü, Proje Yönetim Ofis Koordinatörlüğü, Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü, Teknoloji Transfer Ofis Koordinatörlükleri, Kalite Komisyonu, İletişim Merkezi ve Medya Merkezimizi oluşturarak tüm birimlerimizi aktif hale getirmiş olduk. Kasım 2018’de YÖK tarafından yürürlüğe giren tüm üniversitelerde norm kadro çalışmamızı tamamlayıp hayata geçirmiş olduk. Öğretim Üyesi ve öğretim görevlisi alım çalışmalarımız 2018 yılının son iki ayında gerçekleştirilmiştir.

“SEKTÖREL DANIŞMA KURULU (SEDAK) OLUŞTURACAĞIZ”

Şehrin tüm dinamikleri olan kamu, STK’lar ve odalarla öncelikle tanışma ziyaretleri ve daha sonra işbirliği ziyaretlerini artırarak devam ettirmekteyiz. Bu kapsamda ITSO, KOSGEB, MÜSİAD, Isparta Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği gibi işyeri temsilcileri ile ikili işbirliklerini imzalamış bulunmaktayız. Yine bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde kısaca KÜSİ diye isimlendirilen Kamu – Üniversite – Sanayi işbirliği konsorsiyumuna geçen hafta itibari ile üniversitemiz de dahil edilmiştir. Çok yakın zamanda birimlerin başkan ve temsilcilerinden oluşturacağımız üniversitemiz Sektörel Danışma Kurulu yani SEDAK isimli bir oluşum oluşturuyoruz. Bunu da önümüzdeki hafta hayata geçireceğiz. SADEK Kurulu ile 3 ya da 6 ayda bir biraraya gelecek. Üniversitemiz, Ispartamız ve bölgemizin hangi tür sanayi işbirliği olacaksa onları hep birlikte hayata geçirmek istiyoruz.

“SAKARYA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ”

Sözlerimizin başında ifade etmiştik; aynı konseptte kurulan ve aynı amaçla eğitim veren ve bizim gibi pilot üniversite olan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile her türlü ikili işbirliğini imzalamış bulunmaktayız. Bu kapsamda geçen hafta Cuma günü Sayın Genel Sekreterimizin başkanlığında birtakım daire başkanlarımız ve 15 meslek yüksek okulu müdürlerimizle birlikte 3 + 1 eğitim modelini yerinde incelemek üzere bir ekibimiz teknik seyahatte bulunmuşlardır ve önümüzdeki Mart ayında da ilgili üniversitenin rektörünü üniversitemizde misafir edeceğiz.

GÜL VE TIBBI AROMATİK BİTKİLERİ ARAŞTIRMA VE

GELİŞTİRME LABORATUVARI PROJE ORTAKLIĞIMIZ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

BAKA tarafından güdümlü projeler olarak 17 Mayıs 2018 tarihinde desteklenmeye başlanan ve ilk etapta SDÜ tarafından yürütülen Gül ve Tıbbı Aromatik Bitkileri Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı Giriş Bütçeli isimli projeye üniversitemiz de geçen ay itibari ile her iki üniversitenin yönetim kurullarında ortak karar verilerek ortaklığımız yürürlüğe girmiştir.

İŞYERİ EĞİTİM ODAKLI, ALANDA EĞİTİM

Üniversitemiz adından da anlaşıldığı gibi Uygulamalı Bilimler Üniversitesidir ve buna ithafen fakülte ve yüksekokullarımızda diğer üniversitelerden farklı olarak işyeri eğitimlerini önemsiyoruz ve işyeri eğitimlerine önümüzdeki dönemden itibaren başlayacağız. Esasında bu uygulama fakültelerde 7 + 1 yani; toplam 8 dönem üzerinden 7 dönem teorik, 1 dönem de işyeri eğitimi yani ilgili öğrencimiz kendi alanındaki herhangi bir işyerine gidip bütün eğitimini tam zamanlı olarak orada gerçekleştirecektir. Tamamen işyeri eğitim odaklı, alanda eğitim olacaktır. Ve bunu 2013 yılından itibaren teknoloji fakültemiz bunu zaten fiilen yürütmekte. Biz bunu tüm fakültelerimize yaygınlaştırmak istiyoruz.

İlaveten 17 meslek yüksek okulumuzda 3 + 1 modeli, toplam 4 dönem yani , 3 dönem teorik eğitim 1 dönem de uygulamalı eğitim olacak. Bu işyeri eğitimini yaygınlaştırmak istiyoruz. Belki önümüzdeki yıl bunu tüm meslek yüksekokullarımızda yapamayabiliriz çünkü 30 bin öğrenciye işyeri bulmak biraz sıkıntı olabilir. Bu anlamda öncelikle en büyük meslek yüksekokulumuz olan Isparta Meslek Yüksek Okulu ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz ile birlikte bazı bölümlerimize pilot uygulama yaparak uygulanabilirliği net olarak gördükten sonra bir sonraki yıl bunu yaygınlaştırmaya çalışacağız. Böylece öğrencilerimiz iş arayan değil, aranan teknik eleman olması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Teknoloji Fakültesinin 2013’ten beri yürüttüğü işyeri eğitimlerine baktığımız zaman öğrencilerimizin yaklaşık %50’sinin eğitim aldıkları işyerinde işe başladıklarını da görmekteyiz. Sadece Isparta özelinde değil, tüm Türkiye geneli ve yurtdışında 1000’e yakın işyeri ile yaklaşık 1500 öğrencimiz bu işyeri eğitim modelinden mezun olmuş durumdadır.

“YÜKSEKOKULDAN FAKÜLTEYE GEÇMEK BİR AYRICALIKTIR”

Bildiğiniz gibi üniversitemizde Eğirdir Turizm Otelcilik Yüksek Okulu vardı 4 yılık. 9 Ocak 2019’da Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla bu yüksekokulumuz Turizm Fakültesine dönüştürüldü. Bu vesile ilgili fakültemizin açılmasında emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere YÖK başkanımız sayın Yekta Saraç ve yürütme kurulu üyelerine, Isparta milletvekillerimiz; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız sayın Süreyya Sadi Bilgiç beye, sayın Recep Özel ve sayın Mehmet Uğur Gökgöz beye ve emeği geçen hocalarımıza teşekkür etmek istiyorum. Hakikaten yüksekokuldan fakülteye geçmek, özellikle turizm okulunda okuyan öğrencilerimiz için bir ayrıcalıktır.

Bu fakültemizde de 8 + 3 modelini benimsiyoruz. Her dönemin sonunda yaz döneminde de eğitim vermek istiyoruz. Turizm sezonunda da öğrencilerimize işyeri eğitim yaptırarak 1. 2. 3. Sınıfların yaz dönemlerinde de işyeri eğitimlerini tamamlayarak 8 + 3 modelini hayata geçirmek istiyoruz.

“ENDÜSTRİYEL KENEVİR ÜZERİNE ÜRETİMDE AVANTAJ BİZDE”

Son zamanlarda çok sık gündeme gelen, 19 ilde ekimine izin verilen endüstriyel kenevir üzerine üretim. Bizim üniversitemizin en büyük avantajı ve özelliği; doğa bilimleri dediğimiz Orman, Ziraat ve Su Ürünleri Fakültelerinin bizde oluşu. Endüstriyel kenevir konusunda tamamen Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültelerimizin konusu.

Bildiğiniz gibi endüstriyel kenevir her alanda kullanılabiliyor. Kağıt sanayiinde, izolasyon sanayiinde, tekstil sanayiinde, hatta oto kaportası yapımında kullanılabiliyor. Tamamen doğal ürün. Biz büyük bir proje ile yani multidisipliner bir anlayışla, Ziraat Fakültemizin üretiminde, Orman, Su Ürünleri ve Teknoloji Fakültelerinin işbirliği ile, büyük bütçeli bir proje hazırlayarak en kısa zamanda,  Endüstriyel kenevir hangi alanda kullanılıyorsa, Ispartamız ve Üniversitemiz adına büyük bir proje ile hayata geçirmek istiyoruz.

Isparta’da ciddi bir kenevir üretimi olduğunu biliyoruz. Burada büyük bir potansiyel var. Sayın vekillerimiz ilgililerle irtibatlaşır bu durumu aşabilirsek 20’inci kenevir üretim şehri olmak istiyoruz.

“ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNİ HER DAİM DİNAMİK VE ZİNDE TUTACAĞIZ”

Sonuç olarak üniversitemiz misyon ve vizyonu gereği tamamen uygulamalı bilimler konsepti içiresinde üniversite – sanayi işbirliğini her daim dinamik ve zinde tutarak öğrencilerimizi sahada yetiştirmek, sanayicimizin sorunlarını yerinde çözmek gibi hedeflerimiz bulunmaktadır. Üniversitemizin tüm akademik kadroları ile sahada olma ve yerinde çözüm gayreti içinde olacağız. Kısacası çayını içmediğimiz esnaf ve işyerimiz kalmayacaktır. Hem rektör bazında hem öğretim üyelerimiz bazında her esnafın ayağına gideceğiz, onların sorunlarını dinleyeceğiz ve Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olmanın farklılığını şehrimize hep birlikte hissettirmeye çalışacağız. Hedefimiz bu.

“ESKİ DEVLET HASTANESİ İLE DOĞUM HASTANESİNİN

BULUNDUĞU ALANI ESKİ CANLILIĞINA GETİRMEK İSTİYORUZ ”

Dün Öğretmenevinde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevaplayan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler; kampüs alanı arayışına geçildiğini belirterek, eski devlet hastanesi ile doğum hastanesinin yerini herhangi bir birim için değerlendirmek ve o alana eski canlılığını kazandırmak istediklerini belirtti.

 “Üniversitemizin kampüsü ile ilgili 2 ayrı hedefimiz var. Birincisi butik üniversite, diğeri ise kampüs odaklı bir yaklaşım. Eski Devlet Hastanesi ile eski Doğumevi Hastanesi’nin olduğu 2 parseli de talip olduk. 200 dekarlık 2 parselin tahsisi için yazışmalara başladık. Sayın Valimiz ve milletvekillerimiz de konuyla yakından ilgileniyor.

MYO’LAR KAMPÜSÜ

2 eski hastanemizin alanlarını MYO’larımızın kampüsü olarak değerlendirebiliriz. Ya da bir fakültenin kampüsü olabilir. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bir hastanemizin alanında Teknik Bilimler MYO, diğerinde Isparta MYO ya da Teknoloji Fakültemizi konuşlandırabiliriz. Bu da esnafımıza çok büyük katkı sağlar.

YENİ BİR KAMPÜS OLACAK

Diğer bir hedefimiz ise yeni bir  kampüs. Kamu kaynaklarına çok zarar vermek istemiyoruz. Kamulaştırma bedelleri çok yüksek. Hazineye ait bir arsanın tahsisi için çalışmalar yürütülüyor. Cumhurbaşkanımızın talimatları ile Sayın Valimizin başkanlığında bir komisyon kuruldu. 15 yıllık gelişim planı ile ilgili çalışmalar yürütülüyor.”

MYO’LARA SINAVSIZ GEÇİŞ KALKINCA ÖĞRENCİ TALEPLERİ AZALDI

Rektör Diler ayrıca, sınavsız geçişin kalkmasıyla birlikte MYO’lara öğrenci taleplerinin azalması ile ilgili soruya ise şu şekilde cevap verdi: “MYO’lar YÖK’ün ciddi anlamda gündeminde. Sınavsız uygulamalar her ilçede veya okulda öğrenci doluluğu yaşatmakla birlikte kalite sorununu ortaya çıkardı. Türkiye’de üniversiteleşme oranı yüzde 35 civarında. Almanya’nın nüfusu 82 milyon öğrenci nüfusu 3,5 milyon. Ülkemizin nüfusu 81 milyon öğrenci sayımız 8,5 milyon. Artık YÖK şuna eğiliyor; nitelikli, kaliteli eğitim, yani derinlikli eğitim istiyor. Artık sayıdan ziyade niteliğe önem verilmeye başlandı. 13 ilçemizi gezdim. Yaklaşık her ilçemizde nüfusunun yüzde 10-15 oranında sürdürülebilir öğrenci var. Örneğin Yalvaç’ta 20 bin nüfus var, 2 bin öğrenci var. Eğirdir’de 18 bin nüfus yaklaşık 1500 öğrenci var. Şarkikaraağaç’ta 9 bin nüfus var öğrenci sayımız 900-1200 civarında. İlçe nüfusunun yüzde 10-15’i kadar öğrenci sayısı nitelikli, sürdürülebilir, uygulamalı eğitim verilebilir bir boyutta. Bizim 20 bin meslek yüksekokulu öğrencimiz var. Biz bu sayıyı bile nasıl işyeri eğitimine adapte edebileceğimizin derdindeyiz. Çünkü halkımızda veya işyerlerinde o kadar karşılık bulamayabiliyoruz. Bu öğrencilerimize birebir işyeri sağlamak zorundayız. Sürdürülebilir meslek yüksekokulu öğrenci sayısı ilçe nüfusunun yüzde 10-15’i kadar makul düzeyde”.

 

Bu haber 409 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...