“OKUMA – YAZMA ORANINI YÜKSELTTİK”

4 Mart 2019 18:12

Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Abdullah Uygun, istatistiklere göre geçen yıl Isparta nüfusunun yüzde 4,9'unun okuma yazma bilmediğini belirterek; “Ancak, HEM olarak başlattığımız 'Okuma – Yazma Seferberliği' ile okurluk oranını yükselterek, okuyamazlık oranını düşürdük” dedi.

Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan 'Okuma – Yazma Seferberliği'nde yıllık baz da hedefine ulaştı. Zira, merkezde geçen yıl açılan toplam 210 kursta bin 225 kişi Okuma – Yazma öğrendi. Merkez Müdür Yardımcısı Uygun, söz konusu seferberlik sayesinde Isparta'daki okur – yazarlık oranının yükseldiğini söyledi.

Geçen yıl başlatılan seferberlik hareketine bu yılda devam edeceklerini ifade eden Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdür Yardımcısı Abdullah Uygun; “Bilindiği gibi, gerek ülkemizde gerek şehrimizde eğitimden sağlığa, ulaşımdan bilime birçok alanda yatırımlar devam etmektedir. Bunlar içerisinde eğitimin ayrı bir yeri vardır. Çünkü, eğitime yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır. Şehrimizde de bunun en güzel örneğini açmış olduğumuz Okuma – Yazma kurslarında çok bariz bir şekilde yaşadık. Zira, yaşları 60 ve üzerinde olan bir çok kursiyer kurslarımıza katılarak ilerlemiş yaşlarına rağmen okuma – yazma öğrendiler. Bunların içinde bir örnek vardı ki, 60 yaşındaki Zeynep Yaldız teyzemiz büyük bir özveri ve öz güven ortaya koydu. Öğrenmenin, eğitimin, ilimi ve bilimi aramanın yaşı olmadığını tüm Türkiye'ye gösterdi. Teyzemiz bir aydır okuma yazma öğrendi. Büyük bir gelişim de gösterdi. Kendisi aslen Yalvaçlı olup, şehrimizin Dere Mahallesinde ikamet ediyor. Onun bu azmi bizlere ilham oldu” dedi.

TÜİK rakamlarına göre geçen yıl Isparta nüfusunun yüzde 4,09'unun okuma yazma bilmediğini vurgulayan Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Abdullah Uygun; “İşin sevindirici tarafı ise bu oranın her geçen gün düşüyor olmasıdır. Biz HEM olarak başlattığımız 'Okuma – Yazma Seferberliği' ile okurluk oranını yükselterek, okuyamazlık oranını düşürdük. Bu konudaki çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürmektedir. İstatistiklere göre merkezde 2 bin 500, Yalvaç ve Şarkikaraağaç'ta da binin üzerinde okuma yazma bilmeyen var. Bilindiği gibi, Okuma Yazma Seferberliğini Cumhurbaşkanımız ve eşleri geçtiğimiz yıl Müge Anlı'nın programında başlattılar. Dönem dönem okuma yazma kampanyaları yapıldı. 2008 yılında Cumhurbaşkanımız ve eşlerinin 'Anne Kız Okula kampanyası' ile okuma yazma kampanyası yürütülmüştü.

“OKUMA – YAZMA BİLMEYEN BİR

KİŞİ BİLE OLSA KURS AÇIYORUZ”

Isparta genelinde şuanda nüfusa oranla yüzde 4,09 oranında okuma yazma bilmeyen olduğu istatistiklerce açıklandı. Bu verilere göre alınan bilgiler. Fakat sayısal olarak baktığımızda merkezimizde 2 bin 500 civarında okumaz yazmazımız var. Yalvaç ve Şarkikaraağaç binin üzerinde yine okumaz yazmaz var. Okuma yazma kampanyası ile okuma yazma bilmeyen kalmasın istiyoruz. Kurslarımız sürekli devam etmektedir. Bu konuda okuma – yazma bilmeyen ve öğrenmek istediğini beyan eden bir kişi bile olsa biz bu kursu açıyoruz. Askerlerden okuma yazma bilmeyenler olabilir. Okuma yazma bilmeyenlere bu kampanya dahilinde eğitim verebiliriz. Mahalle ve köy ilkokullarında biz bu kursları düzenliyoruz. Okuma yazma bilmeyen oranını daha da düşürmemiz lazım. Bu rakamı yaptığımız çalışmalarla önümüzdeki yıl daha da aşağı çekeceğimize inanıyorum. Bu sayının çoğu 65 yaş ve üstüdür. 65 yaşındaki insanlardan okuma yazma bilmeyenler olduğu için rakamlar yüksek görünüyor. TÜİK verilerinden durumu hakkında bilgi alınmayanlar da var. Bu yüzden de sayılar yüksek. Isparta'da araştırma yapılsa 2 bin 500 okuma yazma bilmeyen çıkacağına inanmıyorum. Ama 500 ya da 1000 kişi çıkabilir. Engellilere yönelikte evde okuma yazma öğrenmek isteyen olursa evlerinde bu hizmeti veriyoruz” dedi.

Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdür Yardımcısı Abdullah Uygun, özellikle okuma yazma bilmeyen kadınların bu tür kurslarda boş zamanlarını değerlendirmesi için kurslarımıza katılmaları çağrısında bulunduğunu belirterek, okuma – yazması olmayan herkesi merkeze beklediklerini sözlerine ekledi.

 

Bu haber 277 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...