KADIN GÜÇLENMESİ ENDEKSİ’NDE ISPARTA ÜST SIRADA..

7 Mart 2019 17:49

Kadınların kendini en güçlü hissettiği ilk üç il, Sinop, ISPARTA ve Afyonkarahisar olarak sıralanıyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 3 akademisyen Türkiye’de hangi ilde kadınlar kendisini daha güçlü hissettiğini araştırarak “Kadın Güçlenmesi Endeksi-KGÜF” oluşturdu. Sonuçlara göre, Sinop, Isparta ve Afyonkarahisar’da yaşayan kadınlar kendilerini en güçlü hisseden üç il oldu. Batman, Muş ve Diyarbakır’da yaşayan kadınlar ise kendisini en az güçlü hisseden üç il oldu. Araştırmada, İzmir, İstanbul ve Ankara gibi küresel ölçekte büyük nüfusu barındıran ve ekonomik, kültürel ve sosyal imkânları geniş illerde dahi kadınların kendilerini güçlü hissetme sıralamasında orta sıralarda yer bulabilmesi dikkat çekti.

Araştırmayı ve KGÜE endeksini ODTÜ Öğretim Üyesi Kürşat Çınar ve TED Üniversitesinden Tekin yaptı. “Türkiye’de Kadın Güçlenmesini Belirleyici Unsurlar: Çok Düzeyli Bir Analiz” başlığıyla yayımlanacak olan çalışmayla kadınların; sosyo-ekonomik, siyasal ve demografik alanlarda sağladıkları gelişimi ölçebilmek için ‘Kadın Güçlenmesi Endeksi (KGÜE)’ oluşturdu ve bu endeksi 81 ile uyguladı. Endeksi hesaplanan “kadının güçlenmesi” kavramı; kadınların eğitimsel, iktisadi, siyasi, sosyal kaynaklara ulaşımlarının sağlanarak, hayatlarında pozitif değişimlere neden olan sonuçları hissetmeleri şeklinde tanımlandı. Araştırma ve endeks, TÜİK’in 100 binden fazla kadınla yapılan görüşmeyi içeren Yaşam Memnuniyeti Anketindeki veriler kullanılarak gerçekleştirildi.

ÇALIŞMAK KADININ GÜÇLÜ HİSSETMESİNİ SAĞLAMIYOR

Yapılan çalışmada ilginç sonuçlara da ulaşıldı. Bunlar arasında “çalışmayan kadınların, çalışan kadınlara göre kendini daha güçlü hissetmesi” dikkat çekti. Bu sonuç çalışmada, “Bu, Türkiye’de çalışan kadınların geleneksel aile yapısı ve modern ekonominin gereklerinin bindirdiği çifte yük (hem evde, hem işteki yükümlülükler) altında ezildiklerini teyit etmektedir” şeklinde yorumlandı.

Çalışmada, evli, eğitimli ve yüksek hane halkı gelirine sahip kadınlar kendilerini daha güçlü hissettiği sonucuna varıldı. İşsizliğin yoğun yaşandığı illerde ve bölgesel eşitsizliğin yoğun olarak hissedildiği bölgelerimizde kadınların kendilerini daha az güçlü hissettikleri belirlendi. Ayrıca, yapılan istatistiksel analizler hem kişisel, hem yerel belirleyici unsurların kadın güçlenmesinde oldukça fazla önem arz ettiği sonucuna vardı.

SERDAR SAYAN: YAPILMASI GEREKENLERE YÖNELİK VERİ SUNUYOR

Kürşat Çınar ve Tekin Köse çalışmalarını direktörlüğünü Serdar Sayan’ın yaptığı TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TOBB ETÜ-SPM) 6 Mart günü sunacaklar. Çalışmaya yönelik bir değerlendirme yapan TOBB ETÜ-SPM Direktörü Serdar Sayan, endeksin genel gidişatı belirleme yanında, yerel bazda yapılabileceklere yönelik veri sunduğuna işaret etti. Türkiye’de kadınların toplumsal, siyasal ve ekonomik alanlarda daha fazla yer almayı sürdürdüğü şeklinde genel bir kabul olmasına rağmen, kentler ayrı ayrı incelendiğinde daha farklı bir tablonun ortaya çıktığını kaydeden Serdar Sayan, “KGÜE, 1 ile 5 arasında değer alıyor. KGÜE değerinin en yüksek olduğu Sinop ile en düşük olduğu Diyarbakır arasında 1 puana yakın, ciddi olarak değerlendireceğimiz farklılık olması hayli dikkat çekici. Endekste 3 değerinin altında kalan 13 kent var. Ayrıca üç büyük şehrimizde de kadın güçlenmesi yeterli görünmüyor. Bu endekste hesaplanan veriler, bazı iller ve bölgelerimizde kadınların toplumsal konumlarının güçlendirilmesi açısından daha fazla şey yapmamız gerektiğine işaret ediyor” diye konuştu.

Araştırmayı yapan Çınar ve Köse araştırmaya yönelik “Kadın güçlenmesinin sosyo-ekonomik, siyasal ve demografik belirleyenlerini çok düzeyli olarak analiz ettik. Kadınların sağlık, eğitim, gelir, sosyal hayat ve kişisel bakım alanlarındaki memnuniyetlerinden yola çıkarak, özgün bir kadın güçlenmesi endeksi oluşturduk. Bu endeks, hali hazırda kadın güçlenmesiyle ilgili kullanılan standart bazı ölçütlere (iş gücüne katılım, eğitim seviyesi) göre yeni bir analiz imkânı sağladı” bilgisini verdiler.

Sırası     İl                                             Kadın Güçlenmesi Endeksi İl Ortalaması (1-5)

1             Sinop                                    3.617

2             Isparta                  3.562

3             Afyonkarahisar 3.560

13           Burdur                  3.340

20           Denizli                  3.308

59           Antalya                3.096

 

Bu haber 320 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...