“GÜL Üreticisine ilk kez avans dağıtılmadı”

15 Mart 2019 16:18

Özel sektör ilk kez gülde avans dağıtmadı. Geçen yıldan gülyağı stokları var. Isparta Ticaret Borsası Meclis Başkanı gülyağı imalatçısı Mehmet Ali Doğan, “özel sektör olarak önümüzü göremiyoruz. Bu sezon sıkıntı yaşanacağı ortada. Gül üreticisi desteklenmeli” dedi.

                Gülçiçeği ve gülyağı piyasasında 2019 sezonu öncesinde büyük bir tedirginlik yaşanıyor. Her yıl eylül-nisan arasında üreticileri avans dağıtan özel sektör bu sene geri durdu. Özel sektör ilk kez gül üreticisine avans dağıtmadı. 2018 sezonundan üretilen gülyağı stokunun henüz eritilemediğini belirtiliyor. Avrupa pazarı gülyağı alımı yapmıyor, yeni sezonda gül rekoltesinin daha da artacağı beklentisi var. Gülçiçeğinde sıkıntılı bir sezon öngörülüyor.

                Isparta Ticaret Borsası Meclis Başkanı gülyağı imalatçısı Mehmet Ali Doğan, gülyağı üreticisi firmaların sıkıntıda olduğunu söyledi. Gülyağı fiyatlarının 12 bin avrodan 6 bin avroya kadar düştüğünü, müşterilerin gülyağı alımı yapmadığını kaydeden Doğan, “özel sektörde geçen sezondan kalma gülyağı stoku var. Gülyağı stoku eritilemedi. Alan-soran yok, soran bile yok. Bu stoku eritmeden yeni bir sezona giriliyor. Gül üreticileri ve tüccarları açısından sıkıntılı bir sezon olacağı öngörülüyor. İnşallah düşündüğümüz gibi olmaz. Şu an önümüzü göremiyoruz. Özel sektör bu nedenle bu sezon için avans dağıtmadı” dedi.

                Gülde rekoltenin sürekli arttığını da belirten Doğan, 2019 sezonunda rekoltenin daha da artacağını tahmin ettiklerini söyledi. Hükümetin gül üreticisine ilişkin destek uygulaması gerekliliğine dikkat çeken Doğan, “gül milli ürün olarak ürün bazı desteklenmelidir. Aksi taktirde üreticilerimizi zorlu yıllar bekliyor” diye konuştu.

 

 

Bu haber 288 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...