“Ben bu ülkenin geleceğiyim”

6 Mart 2013 22:29

1-7 Mart Yeşilay Haftası etkinlikleri kapsamında dün ortaöğretim öğrencileri Mimar Sinan Caddesi’nde toplumsal farkındalığı yaratmak amacıyla “Sağlık için doğru adımlar” yürüyüşünü gerçekleştirdi. Ardından “Bağımlı olma özgür ol” standının açılışı yapıldı.

1-7 Mart Yeşilay Haftası tüm Türkiye’de olduğu gibi Isparta’da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Yeşilay Haftası dolayısıyla Türkiye genelinde başlatılan “Ben Bu Ülkenin geleceğiyim” projesi kapsamında hafta boyunca çeşitli aktiviteler yapılacak. Bu anlamda ilk olarak dün Mimar Sinan Caddesi’nde ortaöğretim öğrencileri tarafından farkındalık yaratmak amacıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte bağımlılık konusunu ele alan ve önemli mesajlar içeren pankartlar açıldı. Ardından bağımlılık konusunda çeşitli uyarıların yapılacağı “Bağımlı olma özgür ol” standının açılışı yapıldı. Açılışa çok sayıda davetli katıldı. Burada projenin amacından bahseden Proje Koordinatörü Fatih Çınar, ayrıca 14-24 yaş arası gençlerin kötü alışkanlarının hangi noktaya vardığını rakamlarla gözler önüne serdi.

SAĞLIKSIZ NESİL GELİŞMİŞLİK DÜZEYİMİZİ AZALTIYOR

Çınar, şunları söyledi: “Ülkemizin geleceği olan gençlerin etkili düşünen, öğrenmeyi öğrenmiş, yaşam boyu öğrenme becerilerine sahip, ahlaki değerleri benimsemiş ve sorumluluk sahibi olarak yetiştirilmelerinin ön koşulu sağlıklı bireyler olmalarıdır. Eğer gençler sağlıklı değilse,  toplum sağlıklı düşünemediği gibi bilgi çağının gerektirdiği sosyal becerileri hayata geçiremeyecektir. Gençler o toplumun geleceğidir. Bu nedenle sağlıklı bir neslin yetişmediği ortam, toplumun hem uluslararası arenada söz sahibi olmasına engel olacak hem de ekonomik açıdan ona ciddi zararlar getirdiği için gelişmişlik düzeyini azaltacaktır. Bu nedenle ülkemizde de bireylerin, özellikle de yetişen genç neslin sağlıklı olması için sosyal ve ekonomik politikalar geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Çünkü gençler her gün farkında olmadan sağlıklarını tehlikeye düşürebilecek birçok tehditle karşı karşıya kalmaktadırlar.

GENÇLERİMİZ MAALESEF BAĞIMLI

Gerek dünyada ve gerekse Türkiye'de çağımızın en önemli sorunlarından biri olarak kabul edilen bağımlılık da bunlardan biridir. Bağımlılık dünyada olduğu gibi Türkiye'de de başta gençler olmak üzere herkesi etkileyebilen; biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan bir sağlık sorunudur. Sigara, alkol, madde ve internet bağımlılığı gençlerimizin karşı karşıya olduğu bağımlılık çeşitleri arasında kabul edilmektedir. Avrupa Alkol Politikaları Birliği'nin açıklamış olduğu verilere göre 15-16 yaşlarındaki öğrencilerde yüzde 43 oranında alkol bağımlısı olduğu,  19-24 yaş arasındaki gençlerin ise bir numaralı ölüm sebebinin alkol olduğu görülmüştür. AB tarafından 7 ülkede yaptırılan ve 14-17 yaşları arasındaki gençlerin internet alışkanlıklarının incelendiği bir araştırmanın sonuçlarına göre de her 100 gençten 10'unun internet bağımlılığına yatkın olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durum ülkemiz içinde geçerlidir. Her geçen gün bağımlılık ülkemiz gençleri ve aileleri için gittikçe büyüyen bir sorun yumağına dönüşmektedir. Evlatlarım bağımlılığa kaptırmış anne ve babaların feryatları dolup taşmakta, birçok gencimiz özenti, arkadaş etkisi, aile içi iletişim bozukluğu, medya ve kitle iletişim araçları, örnek rol model bulamama vd. etkenler nedeniyle bağımlılığın ağına düşmektedir.

GENÇLERİMİZE NE KADAR DEĞERLİ OLDUKLARINI HİSSETTİRMEK İSTİYORUZ

Problemin çözümünde, kamu kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına, öğretmeninden velisine tüm paydaşlara yükümlülükler düşmektedir. Bu sorumluluktan hareketle İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE birimi olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2012 gençlik projeleri kapsamında finanse edilen ‘Ben Bu ülkenin Geleceğiyim’ projesini oluşturduk. ‘Gençlerimiz Bizim Geleceğimizdir’ sloganı ile yola çıktık ve projenin temel amacını; gençlerimize bu ülkenin geleceğinde önemli bir paya sahip olduklarını ve ne kadar değerli olduklarını kendilerine hissettirmek, sigara, alkol, internet ve madde bağımlılığına karşı gençleri bilinçlendirmek olarak belirledik. Bağımlılıklarla mücadelenin öncüsünün gençler olduğunu düşündük ve projenin özel amacını da farklı yaş grubundaki gençler arasında köprü kurarak sağlıklı bir birey olmanın önemi ile ilgili bilinçlenmelerini sağlamak olarak oluşturduk. Bu kapsamda Süleyman Demirel Üniversitesinden belirli niteliklere sahip ve gönüllü öğrencilerimize bağımlılık konusunda eğitimler verdik. Bu öğrencilerimizin birer eğitici olarak ortaöğretim kurumlarında görev almalarını sağladık. Şuana kadar bu öğrencilerimiz ile birlikte Isparta il merkezinde ortaöğretim kurumunda öğrenim gören 2000 öğrencimize bağımlılık konusunda eğitimler verdik. Gençlerin boş zamanlarını doğru bir şekilde değerlendirebilmeleri için onlara kültür, sanat ve spor faaliyetleri sunmaya çalıştık. Gençlerin sorunlarını tespit etmek amacıyla ‘gençliğin sorunları’ calıştayı düzenledik. Gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri yarışmalar organize ettik. Gençleri alkol, sigara, madde ve internet bağımlılıklarından korumanın yolunun yine gençlerin yapacağı çalışmalarla etkili olabileceği düşüncesinden hareketle bu hafta gençleri farklı etkinliklerle buluşturmaya çalışacağız.

YARIŞMALAR DÜZENLENECEK

Bu etkinlikler kapsamında bugün ilk olarak toplumsal bir farkındalığı yaratmak, sorunun çözümünde katkıda bulunmalarını sağlamak ve onları bilgilendirmek amacıyla ‘sağlık için doğru adımlar’ yürüyüş etkinliğini ve ‘bağımlı olma özgür ol’ stantlarının açılışını, 7 Mart Perşembe günü de gençlerin bağımlılıklara karşı daha fazla bilinç sahibi olabilmeleri için ortaöğretim öğrencilerine yönelik ‘bağımlılığın zararları’ konulu tiyatro gösterisi ve ‘bağımlılığın nedenleri’ konulu Münazara yarışması gerçekleştireceğiz. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte oluşturduğumuz stantlarımızda bağımlılık yapan maddeler ve korunma yolları hakkında bilgilendirme yapılacak.”

 

Bu haber 754 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...