GÜLBİRLİK 2018 YILINI BİR MİLYON KARLA KAPATTI

29 Mart 2019 18:13

Gülbirlik’te 2018 Yılı İş Olağan Genel Kurulu dün gerçekleştirildi. Gülbirlik Binasında gerçekleştirilen genel kurulda yeni yönetim kurulu seçimleri yapıldı.

Genel Kurulda mevcut başkan Mahmut Demir ve güven tazeledi.

Kongrede Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, yönetim kurulu üyeleri, Genel Müdür Hasan Çelik, İl Ticaret Müdürü Mehmet Akif Ülger ve delegelerin tamamı hazır bulundu.

                Toplantı Divan Kurulu seçimiyle başladı. Divan Başkanlığına  Selahattin Kargılı getirildi.  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden seçim olgun bir hava içerisinde geçti. Toplantıda gündemin tüm maddeleri oy birliğiyle kabul edildi.

                Yönetim kurulu faaliyet raporunu Başkan Mahmut Demir okudu.

                Demir konuşmasında şunları söyledi:

                “Sayın Divan, değerli genel kurul üyeleri, sevgili basın mensupları, muhterem misafirler 2018 iş yılı olağan genel kurul toplantımıza hoş geldiniz der, şahsım ve yönetim kurulumuz adına saygılar sunarım.

                Birliğimiz adına sözleşme gereği 6 seçilmiş 1 genel müdür olmak üzere 7 yönetim kurulu 2 adet genel müdür yardımcısı, 1 adet kooperatif ürün alım ve fabrikalar işletme müdürü 1 adet ziraat mühendisiyle şoför, sekreter, brülörcü, eksperler ve bekçiler olmak üzere toplam 25 personel kadrosu mevcut olup şu an itibariyle çalışan personel sayımız 18 kişiden oluşmaktadır.

                Yönetim kuruluna 2018 yılı genel kurulunda ana sözleşmenin 53. maddesinde belirtilen brüt asgari ücret üzerinden ödeme yapılmıştır.  Ayrıca 2018 bütçe kanunun H cetvelindeki harcırah kanunu gereği harcırah ödemesi yapılmıştır.  Birlik Genel Müdürüne ana sözleşme gereği; 18.01.2018 tarih ve 1/4 sayılı kararımızla belirlenen ücret ve harcırah ödemeleri onaylanmıştır.

                Ayrıca kampanya döneminde ihtiyaç durumuna göre fabrikalarda mevsimlik işçiler çalıştırılmış olup, daimi ve mevsimlik işçilerin SGK  kesintileri dahil brüt olarak 1.369.005 Tl, 60 kr ödeme yapılmıştır.

                2018 yılı Gül çiçeği kampanyası 26/04/2018 tarihinde başlamış olup, 53 gün devam ederek 17/06/2018 tarihinde sona ermiştir. Altı adet kooperatif vasıtasıyla alınan Gül çiçekleri; kılıç ve Güneykent fabrikamızda gülyağı, gül suyu mayası ve fenil etil alkol, İslamköy Fabrikamızda gül konkreti üretimi yapılmıştır.

 2018 yılı giderler toplamı 24.145.654 Tl. 23 kr’dir.

 2018 yılında bütün gelirlerimizin toplamı 25.168.386 TL.dir.

Yönetim kurulumuzca 25/04/2018 tarih ve 8/8 sayılı kararımıza ortaklarımızın ihtiyaçlarına katkı yapmak amacıyla 2018 yılı ürün bedelinden mahsup edilmek üzere ortalama kilo başı 5 TL üzerinden ön ödeme yapılmasına karar verilmiş olup, kooperatifler aracılığıyla 27/06/2018 tarihinde başlanarak kampanya sonuna kadar 2.905.018 tl 50 kr ön ödeme yapılmıştır. 2018 yılında geçmiş yıllarda olduğu gibi 08/07/2018-15/072018 tarihlerinde yapılan yurt dışı ziyaretleri sonucu gülyağı ve gül konkreti fiyatlarının oluşan piyasa fiyatlarına göre kesin sipariş sonuçlarından sonra yüklemeler yapılmış olup para dönüş tarihine yönetim kurulumuz 11.10.2018 tarih ve 14/1 sayılı kararımızla 2018 yılı gül fiyatı kilogramı 9 Tl, 20 kr olarak tespit edilmiştir. Yapılan ön ödemeler mahsup edildikten sonra kalan ödemelere 23.10.2018 tarihinde başlanarak 1 hafta içinde kooperatifimizin aracılığıyla ödemelerin tamamı yapılmıştır.

                Bakanlığımızca denetim kurulları 2013 yılında kaldırıldığından ve şu ana kadar yeni bir yöntem belirlenmediğinden 2018 yılında bakanlıktan gönderilen genelge doğrultusunda bağımsız  denetçi mali müşavir Mustafa Gülşen tarafından düzenlenen 2018 yılı mali denetim raporu gündem maddesinde ibraya sunulacaktır.

                Birliğimiz Kılıç gülyağı fabrikasında bulunan sondaj kuyularının bakımları yaptırılarak pompa güçleri artırılmış, daha verimli hale getirilmiştir. Son yıllarda gül ve lavanta mevsimlerinde turizmde ilerleme olduğu gözlendiğinden daha önce müze haline getirilen, Güneykent eski fabrika sahasına 160 m2’lik kahvaltı salonu ve satış mağazası mevsimlik yapılıp turizm sezonunda hizmete sunulmuştur.

                Ayrıca Kılıç fabrikamızda lavanta bölgesinde yol güzergahında olması nedeniyle fabrika sahasına mağaza açılarak lavanta mevsiminde hem ürünlerimizin satışı hem de tanıtımı yapılmıştır.

                Ayrıca İslamköy’ü ve Güneykent fabrikalarımızın atıl olan sahaları tesviye edilerek 16.000 m2’lik alana çeşitli denemeler yapılmak üzere gül dikimi yapılmıştır. Süleyman Demirel Müzesi ve Anıt Mezarına ziyarete gelen ziyaretçilerin görmeye geldikleri İslamköy Fabrika sahamızda da satış mağazası yapımı sezona yetiştirilmek üzere devam etmektedir. Yakaören fabrika sahasında arazimiz de lavanta dikimi için hazırlanmakta olup ilgili kuruluşların programda olan Gölcük Tabiat Park projesinin uygulaması yapılırsa oraya da satış mağazası ve ihtiyaç duyulacak  yatırımların yapılması planlanmaktadır.

                2018 yılı ait Yönetim Kurulu faaliyetlerimizi siz değerli genel kurul üyelerimize kısaca arz ettik. Bizler yönetim kurulu olarak ortaklarımıza, çalışanlarımıza kanun, tüzük, ana sözleşme ve yönetmelikler piyasaya ve dünya ticari kurallar doğrultusunda faydalı olmaya daha fazla kazanç elde etmelerine elimizdeki tüm imkanları kullanarak mesai harcayıp gayret gösterdik. 2019 gül kampanyasının tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diler, Cenab-ı Allah’tan bereketli ürünler vermesini temenni ederim. Yönetim kurulumuzun 2018 iş yılı çalışmalarını ve faaliyetlerini siz değerli delegelerimizin takdirine arz eder, saygılarımızı sunarız.”

“GÜL DİKİM SAHALARI GENİŞLEDİ”

Genel kurulda bir konuşma yapan  Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, gül üreticilerine tavsiyelerde bulundu. Çelik, “Gül dikim sahaları genişledi. Önümüzdeki yıl bu sahalarda üretim başlayacak. Gül üretiminde biz yalnız değiliz. Komşumuz İran ve Bulgaristan var. 2018 yılında Gülbirlik olarak bizim sıkıntımız olmadı. İnşallah bu yılda olmayacak. Ancak bir çok gül üreticisinin önümüzdeki yıl mağdur olacağı kanaatindeyim.  Şu an Bulgaristan’da 1 ton, yurt içinde de 500 ton gül yağı stoku var. Gülbirlik olarak bizim bir sıkıntımız yok. Gül yağı stokunun bu sezon daha da artacağı kanaatindeyim. Kooperatifimize bağlı üreticilerimizin şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da mağdur etmeyeceğiz. Ama bu mevcut gül yağı stokların bu sezon fiyatlarda önemli düşüşler yaratacağını tahmin ediyoruz. Tüm dileğim gül dikim sahalarının genişletilmemesi. Aksi halde sıkıntılar ciddi boyutlara ulaşır” dedi.

GÜLBİRLİK YÖNETİM KURULU

1-Mahmut Demir

2-Baki Kurt

3-Hüseyin Eker

4-Hüseyin Kaya

5-Faik Yıldız

6-Metin Kutsal

Bu haber 321 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...