Sertifikalar sahiplerini buldu

4 Nisan 2019 18:31

Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi Belgesi ve Eylem Planı’nda yer alan, Kooperatif Girişimciliği Eğitim Projesi (KOOP - GEP) çalışması yapan Ticaret İl Müdürlüğü bu çalışmasını dün yaptığı törenle sonuçlandırdı.

Konu ile ilgili olarak dün saat 11.00’da Gül Küçük Sanayi Sitesinde bulunan Modapark Düğün Salonunda geniş katılımlı bir tören gerçekleştirildi. Törene; Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Kooperatifçilik Genel Müdür Yardımcısı Alper Bozkurt,  Esnaf Kefalet Kooperatifleri 6. Bölge Başkanı Ahmet Tural, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa Tutar, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldırım, Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Murat Dolunay, Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, HEM Müdürü İhsan Arıcı ve başta Gülbirlik olmak üzere Isparta’da hizmet veren kooperatiflerin başkan ve yöneticileri katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesi ile başlayan törenin açılış konuşmasını Ticaret İl Müdür Vekili Mehmet Akif Ülger yaptı. Ülger konuşmasında; “Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi Belgesi ve Eylem Planı’nda yer alan, Kooperatif Girişimciliği Eğitim Projesi (KOOP - GEP) çalışması yapılarak uygulamaya konması ‘Kooperatif denetim ve yönetim kurulu üyelerine eğitim ve sertifikasyon zorunluluğu getirilmesi’ ve ‘Kadınlarımızın girişimcilik kabiliyetlerinin arttırılması ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarının sağlanması için kooperatifler çatısı altında örgütlenmeleri  yönünde çalışmalarda bulunulması” faaliyetleri kapsamında; Bakanlığımız koordinasyonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte hazırlanan Kooperatifçilik Geliştirme ve Uyum Eğitimi Programı Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanarak uygulamaya konulmuştur.

Söz konusu eğitim programında; kooperatiflerin kuruluş ve işleyişine ilişkin iş ve işlemleri gerçekleştirme yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Programdan kooperatiflerde yönetici, denetçi veya personel olarak çalışmış veya çalışmak isteyen en az ilkokul mezunları yararlanmaktadır. Program kapsamındaki eğitimler, Halk Eğitim Merkezlerinde verilebileceği gibi, kooperatif üst kuruluşlarının göstereceği uygun mekanlarda da verilebilmektedir.

Program, toplam beş gün süreli olup, söz konusu programın açılabilmesi için en az 12 başvuru gerekmektedir. Programa en az ilkokulu seviyesinde eğitimini tamamlamış ve kooperatiflerde yönetici ve denetçi olanlar veya personel olarak çalışmış ya da çalışmak isteyenler katılım sağlayabilmektedir. Program kapsamında edinilen bilgiler sınavla ölçülecek ve başarılı olanlara aynı bugün burada olduğu gibi sertifika verilmektedir.

Bu doğrultuda; Kooperatif Türüne Göre İş Planı ve Kooperatif Türüne Göre Strateji Oluşturma bölümleri kooperatif faaliyet alanı gözetilerek belirlenmiş olup, kooperatifler aldıkları eğitimlerde bu bölümdeki konuları kendi faaliyetlerinin önceliklerine göre belirleyebilecekler. Bu eğitimlerin üniversitelerdeki yüksek okulların kooperatifçilik bölümleri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri, Siyasal Bilgiler Fakülteleri ve Hukuk Fakülteleri öğretim üyeleri tarafından veriliyor. Kooperatiflerin ve üst kuruluşlarının eğitim verdirebilecekleri yerdeki Halk Eğitim Merkezlerine başvurarak, yukarıdaki fakültelerden iletişime geçecekleri eğitmenleri de bildirerek bu eğitimi almaları mümkün bulunmaktadır.

Biz de ilimizde Kooperatifçilik Geliştirme ve Uyum Eğitimi Programı çerçevesinde kooperatif yönetim ve denetim kurulu üyelerine ve çalışanlarına yönelik eğitim verdik. Söz konusu eğitimde kursiyerlerin uygulama hakkındaki soruları da cevaplandırılarak, eğitime aktif katılım sağlanmış ve kooperatifçilik hem pratik hem de teorik olarak birçok başlık altında ele alınmıştır. 5 güne yayılan toplam 40 saatlik eğitim sonunda katılımcılara sertifikalarını biraz sonra takdim edeceğiz” dedi.

Programda daha sonra sırasıyla; Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Kooperatifçilik Genel Müdür Yardımcısı Alper Bozkurt birer konuşma yaparak kooperatifçiliğin toplumdaki öneminden bahsettiler. Törende son olarak sertifika takdimi yapıldı ve bu doğrultuda; Ticaret İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kooperatifçilik Geliştirme Eğitim Projesini tamamlayan Kooperatiflerin yöneticileri olan; Kısa adı GÜLBİRLİK olan Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği adına Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir ve Genel Müdür Hasan Çelik, Gül Küçük Sanayi Kooperatifi adına Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Boyacı, Bakkallar ve Bayiler Odası adına Oda Başkanı Mehmet Ali Bapbacı, Ziraat Odası adına Başkan Mustahattin Can Selçuk sertifikalarını aldılar.

Bu haber 239 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...