Isparta’nın korkulu rüyası Şap’la mücadele başlıyor

6 Mart 2013 22:51

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, 4 Mart-3 Mayıs tarihleri arasında sığır cinsi hayvanlarda ŞAP Aşılama Kampanyası düzenleyeceklerini bildirdi. Bilindiği üzere Şap hastalığı Isparta’da son zamanlarda sıklıkla görülen öldürücü bir hastalık.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, ölümcül bir hastalık olan ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen Şap hastalığına karşı her yıl olduğu gibi bu yılda aşılama kampanyası düzenleyeceklerini belirtti. Isparta’da bulunan tüm büyükbaş hayvan işletmelerinde İl/İlçe Müdürlükleri ekiplerince aşılama çalışmaları yürütüleceğini ifade eden Şölen, Isparta açısından son derece önemli olan ve hayvanlarda salgın olarak seyreden bu hastalığa karşı en etkin yöntemin aşılama olduğunu söyledi. Şölen, tüm hayvan yetiştiricileri tarafından 2 aydan büyük hayvanlar için aşı yaptırmanın yasal bir zorunluluk olduğunu, aşı yaptırmayan yetiştiricilere idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

Şölen ayrıca küçükbaş hayvanlarda Şap aşısının kampanya tarzında yapılmayacağını yetiştiricilerin ücretli aşı taleplerinin İl/ilçe Müdürlükleri tarafından karşılanacağını belirtti.

HAYVANLARDA ET VE SÜT VERİMİNDE

KAYIPLARA NEDEN OLUYOR

Şölen Şap hastalığının zararlarını şu şekilde sıraladı: “Halk arasında tabak olarak ta bilinen Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde yüzde 15, et veriminde yüzde 10 kayıplara neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80’lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların 6 ay aralıkla yılda iki kez ilkbahar, sonbahar aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.”

 

Bu haber 745 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...