“Gül sahaları artırıldı, Gelecek sıkıntılı”

17 Nisan 2019 17:46

                GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, 2018’de kazasız bir üretim sezonu geçirildiğini söyledi, gelecek yıllar için endişe ve sıkıntılı konuştu. Gül dikim sahasının arttığını belirten Çelik, şu açıklamalarda bulundu:

“Sektör olarak bizim aşamadığımız, halledemediğimiz bir problem olarak her zaman böyle diğer bir tabirle demokrasi kılıcı gibi ensemizde savurulup duran bir şey bu. Bunu defalarca söylememize rağmen üreticiler nezdinde bununla ikili görüşmelerde çok farklı ortamlarda söylememize rağmen bir türlü bunun üstesinden gelemiyoruz.        

Gül yağı fiyatları arttığı gibi gül çiçeği fiyatları da buna paralel olarak gösterince hemen dikim yapalım gül çiçeği çok iyi para ediyor falan millet yükleniyor. Bu sadece gülcülük sektöründe değil tarımsal faaliyetlerdeki faklı kategorilerde de oluyor. Elmada, kirazda oluyor soğanda,  patateste, havuçta oldu gibi çok farklı şeylerde de gündeme geliyor. Ama biz bunun için hep şunu söylemiştik, ekim dikim yapmak isteyen vatandaşlarımız, üreticilerimiz mümkün olduğu kadar bizimle irtibata geçsinler. Görüşelim, konuşalım, değerlendirelim bizim kendilerine sunacağımız fikirler ve değerlendirmelerden sonra karar versinler ki ileride herhangi bir sıkıntı yaşamasınlar. Hep biz bunu istemiştik. Ama görünen o ki pek öyle olmadı. Yapacakta bir şey yok insanlar ekip dikmeye devam ediyor. Isparta ve çevresinde yaklaşık geçmiş yıllarda ortalaması 20 bin dekar olan civarında olan ekim dikim alanları bugünler de öyle tahmin ediyorum 30 bin dekar civarına ulaştı. Yeni dikilenler var kesilenler yerine tekrar gelecek olanlar var. Bu yıl aslında bir üretim artışı söz konusu idi. Ancak yüzde 30 civarında ürün kaybından dolayı dengeyi korumuş oldu. 9 bin ton civarında bir üretim ortalaması 9 bin tonu da geçmiş olabilir. Üretimde bu yılı kazasız belasız atlatıldığını düşünüyorum.”

 

Bu haber 228 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...