“Isparta cehaletten, fakirlikten ve uyuşmazlıktan kurtulacak”

8 Mart 2013 19:28

Yılda 2 kere toplanan Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyonu çok önemli bir hedefi ortaya koydu. Komisyon; Okuma – yazma ile cehalete karşı, mesleki kurslarla fakirliğe ve zarurete karşı, sosyal ve teknik kurslarla da insanların kendi aralarındaki uyuşmazlıklara ve yabancılaşmaya karşı önlem alacak.

Isparta’da bir ilk gerçekleştirilecek ve Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyonunda bulunan tüm resmi kurumlar Isparta’nın kurtuluşu için birlikte çalışacaklar. Yılda iki kere toplanan komisyon dün ilk birleşimini yaptı. Vali Yardımcısı Mestan Deniz başkanlığında gerçekleştirilen komisyon toplantısına Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Rahmi Ulu, Halk Eğitim Merkezi Müdürü M. Emin Arseven ile kurslarla bağlantısı olan veya bundan sonra katılması planlanan kurumların temsilcileri katıldı. Toplantıda; 2012 yılı değerlendirmesi ve 2013 yılı planlaması yapıldı.

İNSANIMIZIN SOSYAL VE KÜLTÜREL YÖNÜNÜ YÜKSELTECEĞİZ

İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Rahmi Ulu; komisyon olarak bundan sonraki çalışmalarının insan odaklı olacağını bildirdi. Özellikle Halk Eğitim Merkezlerinde verilen kurslarla insanların sosyal ve kültürel seviyelerini yükseltmeyi planladıklarını ifade eden Ulu, şunları söyledi: “Komisyonumuz yılda 2 defa toplanıyor. Kurulun amacı; Özellikle işbirliği yapılacak konularda karşılıklı fikir telakkisinde bulunmak. Onun için de bugün şimdiye kadar yaptıklarımızı değerlendirmek ve bundan sonra yapacaklarımızın da kısa da olsa planlamasını yapmak, Eylül ayındaki toplantımıza da hazırlık olması açısından yeni fikirleri almak için toplandık. Hayat Boyu Öğrenme dediğimiz zaman, örgün eğitim dışında kalan her kişi ile ilgili ne yapabiliyorsak onlar işin içine giriyor. Gerek okuma yazma, gerek mesleki teknik kurslar, gerek sosyal kültürel kurslar. Anne -  çocuk eğitiminden, işçilerin eğitimi, yetişkinlerin eğitimi, okuyamamış olanların eğitimi, ayrıca açık öğretim ile ilgili de çok geniş bir faaliyetimiz var. Esas işimiz okuma – yazma ile cehalete karşı, Mesleki kurslarla fakirliğe, zarurete karşı, sosyal ve teknik kurslarla da insanların kendi aralarındaki uyuşmazlıkları, yabancılaşmayı ortadan kaldırmaya yönelik fikirlerimiz var. Bu her üç kursumuz, insanımıza hizmet olarak, insanımızın sosyal ve kültürel yönünü yükseltme gayreti ile açılmaktadır. Şu ana kadar ilimizde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü faaliyeti olarak 2117 kurs açıldı. Buna 37 bin 894 kişi iştirak etti. Devam eden kurslarımız var, çok kısa sürede bitirilecekler var, onlar bunun içerisinde değil. Bunun yanında biraz önce bahsettiğimiz, açıköğretim faaliyetlerine dahil ettiğimiz de yaklaşık 45 bin kişi var. Bu da ilimizde nüfus olarak %10’a tekabül ediyor. Türkiye genelinde de ilimiz, hayat boyu faaliyetleri açısından %8 oranında. Bu sayı Türkiye ortalamasında %3. Yani biz yaygın eğitim kurumları olarak geniş bir eğitim faaliyeti yapıyoruz. Bunun yanında çok çeşitli kurslarımız var fakat çok orijinal kurslarımız da var.”

İŞBİRLİĞİYLE 478 KURS AÇTIK

Halk Eğitim Merkezi Müdürü M. Emin Arseven ise bugüne kadar çok çeşitli kursları açarak halkın kişisel gelişimine katkı sağladıklarını bildirdi. Arseven, ayrıca diğer resmi kurumlarla işbirliği içinde 478 kurs açtıklarını ve bu kurslarda 8500 kişiye eğitim verdiklerini bildirdi.

21. YÜZYIL TÜRKİYE’SİNE ÇOK DAHA

YAKIŞIR TARZDA İNSANLARIMIZI EĞİTECEĞİZ

Komisyon Başkanı Vali Yardımcısı Mestan Deniz ise hayat boyu öğrenme konusunun, küçükten büyüğe, ülkenin her bölgesindeki vatandaşlar için elzem olan bir konu olduğunu vurguladı. Her yaşta etrafımızda olan insanlardan, kaynak kişilerden, küçüklerden, büyüklerden öğrenecek çok şey olduğunu ifade eden Deniz şöyle devam etti: “İşte bu bakımdan Milli Eğitim Bakanlığımız Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde örgün eğitimde öğrenme pozisyonunda olan çocuklarımızın programlarının dışında, örgün eğitim programlarımızın koordinatlarının yanı başında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü çalışmalarına, yaygın eğitim çalışmalarına özel bir önem veriyorlar. Yıllardan beri bu toplantılarda genel bir işbirliği ve koordinasyon sağlanıyor. İşin asıl sahibi, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Halk Eğitim Müdürlüğümüz ile de bunun yanında diğer kuruluşlarımız da onlara yardımcı oluyorlar. İşbirliği içerisinde hem fikir alış verişi, tecrübe alışverişi yapıyoruz, hem de insanlarımızın çok çeşitli alanlarda bilgi ve becerilerini, donanımlarını daha da zenginleştirmek konusunda planlı programlı çalışmaları yapılıyor. Bu işbirliği ve koordinasyon toplantımızda halk eğitim çalışmalarının önemini bir kez daha vurgulamış olacağız. Örgün eğitim imkanından yararlanamamış olan değerli vatandaşlarımızın, yaygın eğitim içerisinde bilgi birikimlerini, becerilerini nasıl geliştirebiliriz, bu bilgi birikiminden etrafında yaşayan başta aile fertleri olmak üzere diğer insanlarımızı ne şekilde yararlandırabiliriz, sosyal hayatımıza nasıl bir ivme kazandırabiliriz, sosyoekonomik ve kültürel bakımdan ilimizin bulunduğu noktayı çok daha ileri düzeye nasıl taşıyabiliriz, insanlarımızı bu konuda nasıl bilgilendirebiliriz, nasıl haberdar edebiliriz kuruluşlar arasındaki işbirliği ve uyumunun temel amacı bu. Mevcut mesleki kursların yanında, daha başka neler yapabiliriz, 21. Yüzyıl Türkiye’sine çok daha yakışır tarzda insanlarımızı nasıl eğitebiliriz, nasıl bilgilendirebiliriz bunların değerlendirmesini yapacağız.”

 

Bu haber 797 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...