“Türk kadını yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde yükselmeye layıktır”

8 Mart 2013 19:32

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Isparta’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar kapsamında Isparta Kadın Platformu tarafından ilk olarak Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Isparta Kadın Platformu adına Isparta Yardım Sevenler Derneği Başkanı Alev Sevük yaptı. Sevük konuşmasında; “Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. 8 Mart 1857 yılında Newyork’ta gerçekleşen Dünya Kadınlar Günü, bugün dünyanın pek çok ülkesinde kutlanmaktadır.

Kadının ihmal edildiği bir toplum varlığını sağlıklı bir şekilde sürdüremez. Geleneksel Türk toplumunda kadının yeni, batıdaki diğer örneklerine göre oldukça ileri bir konumdadır.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması dahi yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, Türkiye’de ilk kez 1921 yılında Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlamıştır.

Tarih boyunca Türk kadını hayatın her safhasında erkeklerin yanında her türlü sorumluluğu paylaşmış, Kurtuluş Savaşı’nın her dönemine bizzat katılmışlardır.

Atatürk, ‘Dünya’da hiçbir milletin, Ben Anadolu Kadınından daha fazla çalıştım, kurtuluş ve zafere götürmekle Anadolu kadını kadar hizmet gösterdim diyemez’ demek suretiyle Türk Kadınını onurlandırmıştır.

Kadınlarımız Cumhuriyet ve Demokrasiyle birlikte haklarının büyük bir bölümüne kavuştu. Kadınlarımız batıdaki hemcinslerine göre çok önceleri 1934 yılında Seçme ve Seçilme hakkını elde etmişlerdir.

Nitekim günümüzde artık Türk kadını sosyal hayat içinde aktif olarak yer almaya başlamış, üretim katkılarının dışında, politika alanında, Üniversitede, diplomat olarak, bilim dallarında, tıpta, sanatta çok daha fazla yer alıyorlar.

Öte yandan, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kadınların pek çok sorunu var. Bu sorunlardan özellikle kadına yönelik şiddeti ‘töre, gelenek, namus’ davası adı altında meşrulaştırmaya kalkan zihniyeti bir kadın ve bir anne olarak reddediyor ve kanıyorum.

Türk kadını ‘yerlerde sürünmeyi değil, omuzlar üstünde yükselmeye’ layıktır. Kadınlarımızın sorunlarından çok, başarılarını ve sevinçlerini konuşacağımız nice 8 Mart’larda buluşmak ümidiyle hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum”.

 

Bu haber 903 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...