“Güçlü bir Türkiye için kadınlar ekonomiye daha fazla katılmalı”

24 Haziran 2019 17:33

TOBB’un ITSO Koordinatörlüğündeki kadın örgütlenme kolu Kadın Girişimciler Kurulu’nda yeni dönem Sanayici bir aileden gelen Zuhal Büyükçulcu başkanlığında oluştu. KAGİK Başkanlığı’na seçilen Büyükçulcu’ya göre, kadın girişimci sayısının artması ülke ekonomisinin gelişmesine vesile olacak.

Kadın girişimci oranının şu anda yüzde 8 olduğuna vurgu yapan Büyükçulcu, bu oranı arttırmak için KAGİK olarak ulaşmak istedikleri hedefleri şöyle açıkladı:

“KAGİK,  kadınların istihdama katılabilmesi için projeler geliştiriyor. Hükümete yasa önerilerinde bulunuyor. Kadın girişimciliği için eğitimler veriyor. Mentörlük programları oluşturuyor. Özellikle finansa ulaşılma konusunda bankalarla farklı çalışmalarda bulunuyor. Kadınların finansa ulaşabilmesi için kaynak yaratabilme projelerinde yer alıyor. İş yapan kadınların yeni pazarlara ulaşabilmesi için yani ihracat yapabilmesi için networklar oluşturuyor. Bu anlamda ticaret bakanlığıyla yoğun olarak çalışıyor. Özel şirketlerde ve kamuda kadınların daha fazla istihdamda yer alabilmesi için özel projeler gerçekleştiriyor. Kadının var olması ve bu süreçlere dahil olması için projeler üretiyor.”

Kadınlara ilham verilmesini önemsediklerini dile getiren Zuhal Büyükçulcu, çevresine ilham veren kadınların olduğuna değinerek, “Ailesindeki sorumluluklarını aksatmayan ama işlerini çok başarıyla yürüten, sıfırdan iş kuran, vergi ödeyen, kadın istihdam eden çok farklı sektörden kadınlar var. İşte bunların hayatlarını, başarılarını paylaşıyoruz. Çünkü kadınların ekonomiye katılması ne aileleri için ne de erkek çalışanlar için bir tehdit değildir. Kadınların ekonomiye katılması daha iyi bir dünya, daha zengin bir Türkiye için gerekli. Biz bunu başarabilirsek Türkiye yüzde 30 daha zengin bir ülke olacak” dedi.

Zuhal Büyükçulcu, şöyle devam etti:

 “Birincisi kadın yapamaz, çalışamaz, yönetici olamaz, belediye başkanı olamaz inançları var. İkincisi yasalar aslında kadın ve erkeği anayasal olarak eşit olarak tanımlıyor. Ancak yasaların uygulanması o kadar iyi değil. Yeteri kadar kreş sisteminin olmaması, yaygın, ’ulaşılabilir, uygun saatlerde kreş ihtiyacı sağlanmaması kadın için büyük problem. Dünyadaki işlerin yüzde 75’i evde olan kadınlar tarafından yapılıyor. Yani ücretsiz işçilik, ütü, çamaşır, temizlik gibi. Halbuki bunun paylaşılması, kadının da istihdama katılması bu anlamda önemli.”

 KAGİK İCRA HEYETİ

Zuhal Büyükçulcu başkanlındaki Isparta Kadın Girişimciler İcra Kurulu şu isimlerden oluşuyor:

Başkan Yardımcısı

Dilek Deregümülü Narlı

Başkan Yardımcısı

Şerife Hanım Ekici

Üyeler

Selma Küçükköse

Özge Bayındır Öztürk

Kamer Gürsu

Zeynep Vurupalmaz

Müjgan Cingöz

Şerife Doğan

Semiha Gamze Ertürk

Fatma Handan Giray

Ümran Aydemir Sezer

Canan Aydın

Canan Özkul

Dilek Yıldırım

Bu haber 434 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...