“Isparta bugünü MİLAT olarak hatırlayacak”

8 Mart 2013 19:39

32 projenin açılışı ve temel atma törenine katılmak üzere Isparta’ya gelen Bakan Eroğlu, Isparta’ya heybeleri dolu geldiklerini hatta heybenin almadığını tırla geldiklerini ifade ederek “Isparta bu bölgenin yıldızı. Hükümet olarak da gurur duyduğumuz bir şehir” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, dün ilimize gelerek 32+2 projenin açılış ve temel atma törenlerine katıldı. Bakan Eroğlu Cuma namazına tam zamanında yetişti ve  Ulu Cami’de Cuma namazını kıldı. Bakan Eroğlu, ardından yürüyerek AK Parti binasına geçti. Eroğlu, yolda yürürken vatandaşlarla selamlaştı, esnafla bir araya geldi. Eroğlu’na büyük bir sevgi seli oluştu. Daha sonra parti binasına geçen Bakan Eroğlu’nu AKP İl Başkanı Nuri Uzaktaş karşıladı.

BİZ PROJELERİ ISPARTA’YA BAKANIMIZ SAYESİNDE KAZANDIRIYORUZ

Uzaktaş, Eroğlu’nu Isparta’nın bir Bakanı olarak gördüklerini ve kendisinden ne isterlerse hemen yerine getirdiğini belirtti. Bunları içtenlikle dile getirdiğini açıklayan Uzaktaş, “Çünkü bunun da bir sebebi var. Sayın bakanımızdan Isparta olarak ne talep ettiysek 2’yi çok rahat vermiştir. 3’ü nasıl yaparız bunun gayreti içerisinde olmuştur. Bu azim ve gayretle Ispartamıza çok ciddi şeyler kendilerinin sayesinde kazandırılmıştır ve kazandırılmaya devam edecektir. Biraz sonra açılış ve temel atmasını yapacağımız 32 proje Isparta merkezde ve 2 proje de Keçiborlu’da olmak üzere 34 proje ve 64 milyon liralık bir meblağa tekabül eden bir yatırım ve açılış söz konusu. Onun için kendilerine teşekkür ediyoruz. Isparta konusunda gösterdikleri gayret ve hizmetlerden dolayı” dedi.

ISPARTA’YLA GURUR DUYUYORUZ

Bakan Eroğlu, Ispartalının kendisine bu denli yakınlık göstermesi ve ilgi duymasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. Isparta’ya AK Parti hükümetinin çok büyük önem verdiğini ifade eden Bakan Eroğlu, Başbakan Erdoğan’ın Isparta’ya tekrar geleceğini bildirdi. 10 yılda Isparta’ya yaklaşık 2 milyar TL’lik yatırım yapıldığına dikkat çeken Bakan Eroğlu, müjdelerini ve bugüne kadar yaptıklarını şu şekilde açıkladı: “Buraya gelirken hakikaten ben de Isparta’nın bir hizmetkârı olarak vekillerimizle birlikte zaten ‘Isparta’ya her zaman ne yapabiliriz?’ diye gerek Mecliste gerekse bir araya geldiğimiz zaman düşünüyoruz. Bugün de buraya gelmenin ve Ispartalılarla, teşkilatımızla kucaklaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Tabi buraya gelirken eli boş gelemezdik. Vekillerimiz ve İl Başkanımızla dedik ki, muhteşem bir şekilde büyük bir yatırımla gelelim ki heybemiz dolu olsun diye. Oturduk düşündük ve gerçekten bu günü yatırımlar açısından özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yatırımları açısından Isparta bir milat olarak görecektir. Heybeyi de almadı, adeta tırla geldik buraya. Bugün burada 32 tane tesisin açılış ve temel atma merasimini yapacağız. Isparta’nın plakası 32. Geçen sefer sözünü vermiştim 32 tesisle geleceğiz diye. Onu yaptıktan sonra dönüşte Keçiborlu’da da 2 tane tesisin açılış ve temel atmasını yapacağız. Böylece 34 tane açılış ve temel atmayı bugün gerçekleştireceğiz

Bir de, buraya öyle büyük bir müjdeyle geldik ki, tam 45 adet müjde getirdik. Yani 2013 yılında temeli atılacak veya açılışı yapılacak tesisler 45 adet. Toplam maliyeti de 374 milyon TL. Bunu çok açık yüreklilikle söylüyorum, geçmiş dönemde bizim bakanlarımız hariç hiçbir bakan böyle bir müjde ile gelememiştir. Bunların içinde, en büyük yatırımı DSİ yapacaktır. 2013 yılındaki yapılacak 45 tesisin 36 tanesi DSİ’ye ait. 4 tanesi Orman Genel Müdürlüğü’ne ait. 4 adet Doğa Koruma Milli Parklar müjdesi var. Ve 1 tane de meteorolojinin müjdesi var. Böylece 45 müjde 374 milyon 82 bin TL.

BİZDE ISPARTA’NIN AYRI BİR YERİ VAR

Özellikle şunu ifade edeyim, il başkanımız, milletvekillerimiz, vatandaş ne talep ederse Isparta’da onu yapmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çok sayıda vatandaşımız gölet ve sulama sistemi yapın diye bizden rica etti, 2. bir müjdeyi veriyorum.

32 tane müjde planlamıştık. Bazı talepler aldık ve 36 tane gölet ve sulama yapacağız. Tamamen modern olacak ve çiftçimize teslim edeceğiz.

GÖL-SU dediğimiz, yani 1000 günde 1000 gölet yapmak üzere bir seferberlik başlattık Başbakanımız talimatıyla. Bunun adı GÖL-SU Projesi. Isparta’ya ne kadar düştü bundan, normalde 15 tane düşmesi lazım ama Isparta’nın ayrı bir yeri var. 36 tane gölet ve sulama müjdesi getirdik.

ISPARTA KALKINMA LOKOMOTİFİ OLACAK

Isparta’ya çok şeyler yaptık. Şunu gururla ifade edeyim; Isparta’ya hükümetimiz çok büyük önem veriyor. Başbakanımız buraya biliyorsunuz defalarca geldi. İnşallah tekrar gelecek Başbakanımız ama şu ana kadar yaklaşık 2 katrilyonluk yatırım yapmış hükümetimiz. Yaklaşık 5 tane bakanlığın yatırımı 2 milyar TL. Bunlar içinde en büyük pay 510 milyon TL ile bizim bakanlığımıza ait. Ben de bundan dolayı gurur duyuyorum. Isparta’mız, özellikle tarım açısından önemli, turizm açısından önemli, içme suyu, sulama tesisleri, göletler, dere ıslahları, bunun dışında ormanlara mutlaka kalkınma lokomotifi olacak. Orman Genel Müdürlüğüne şunu söyledim; orman teşkilatı, orman köylüsünün hasmı değil, hımsı dır diye talimat verdik. Bu yüzden biz bütün Türkiye’de ceviz eylem planı, badem eylem planı hazırladık. Bazı bölgelerde fıstık çamdan keçiboynuzuna kadar gelir getirici birtakım ürünleri dikerek bunun gelirini 49 yıl vatandaşa vermek üzere böyle bir seferberliği de Isparta’da başlatıyoruz. Nitekim bazı yerlerde badem seferberliği başlatmıştık. Diğer gelir getirici ürünleri daha da geliştireceğimizin sözünü veriyoruz.

GEÇMİŞ HÜKÜMETLERE KIYASLA 5-6 KAT FAZLA İŞ YAPTIK

Bakanlığımız olarak yaptıklarımızdan bahsetmek istiyorum. 283 bin 430 dekar araziyi sulamaya açtık. Geçmiş hükümetleri kıyasla biz burada 5 – 6 kat iş yaptık. Mesela Atabey Ovası Sulaması Yenileme, Gelendost 2.Kademe Pompaj Sulaması İkmali, Senirkent Ovası Sulaması Yenilemesi, Senirkent Akkeçili ve Garip Köyleri Pompaj Sulaması, Eğirdir Barla Göleti ve Sulaması, Eğirdir Barla Pompaj Sulaması İkmal Yenileme, Eğirdir Boğazova Sulama İkmal ve Yenileme, Gelendost Balcı Göleti Sulaması, Gelendost Pompaj Sulaması İkmal Yenileme, Hoyran Sulaması Rehabilitasyonu Ek Saha Sulaması, Şarkîkaraağaç Çarıksaraylar Göleti ve Sulaması, Şarkîkaraağaç Köprüköy Göleti ve Sulaması, Uluborlu Sulaması Rehabilitasyonu, Yalvaç Çetince Göleti ve Sulaması, Yalvaç Dedeçam Göleti ve Sulaması Yenileme 1. ve 2. kısım, Yalvaç Körküler Göleti ve Sulaması, Yenişarbademli Pompaj Sulaması İkmal Yenileme, Atabey Göleti Yükseltilmesi, Merkez Yakaören Göleti Sulaması, Aksu Koçular Göleti Sulaması, Yalvaç Bağkonak Göleti Sulaması,  Yalvaç Kurusarı Göleti Sulaması, Yalvaç Kozluçay Göyeti ve Sulaması İkmali, Gönen Güneykent Yer altı Suyu Sulama Şebekesi, Merkez Darıdere Göleti ve İçmesuyu İsale Hattı.

2 OTOMATİK METEOROLOJİ İSTASYONU KURULUYOR

Isparta’da çok sayıda dere ıslah ettik şu ana kadar. İlk defa dere ıslahlarında muhteşem yatırımları biz yaptık. Isparta merkezde 7 tane ilçe, 19 belde, 25 köy, 2 mahalleyi taşkınlardan koruduk ve 55 tane dere ıslahı yaptık. Bunun dışında devam eden projeler var. Devam eden 16 tane deremizin ıslahı var. 17 tane bu sene ihale edilecek dere ıslahı var. 5 tane yer altı suyu şebekesi yapıldı. Orman teşkilatımız burada çok büyük bir çalışma yaptı. Yaklaşık son 10 yılda 551 bin dekar arazide çalışma yapmış ve yaklaşık olarak 65 milyon fidanı toprakla buluşturdu. 4 tane şehir ormanı, 9 tane mesire yeri, 3 tane de bal ormanı kurmuş.

Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz de Isparta’ya büyük bir yatırım yaptı. 11 tane Otomatik Meteoroloji İstasyonu’nu Isparta’ya kurdu. 2 tane eksik var, Keçiborlu ve Gönen. Bu ilçelere de Otomatik Meteoroloji İstasyonu’nu kuracağız. Böylece 11 olan sayı 13’e yükselecek.

ISPARTA BU BÖLGENİN YILDIZI

Isparta bu bölgenin yıldızı. Bizim de gurur duyduğumuz bir şehir. Hükümet olarak ve ben de Orman ve Su İşleri Bakanı olarak, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, teşkilatımızda çok iyi çalışıyoruz. Tabi eksikler olabilir, ama bizim vazifemiz burada ne yapılacaksa onu yapmaktır. Biz 2013 yılını Isparta’da yatırımlarda büyük hamle yılı ilan ediyoruz.”

YEŞİL KUŞAK PROJESİ BAŞLATIYORUZ

Daha sonra Bakan Eroğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Eroğlu, yeni Eğirdir Gölü Eylem Planı ile ilgili olarak “İnşallah bu ay içerisinde bütün baraj gölleri ve tabii göllerin etrafına Yeşil Kuşak Projesi diye bir proje başlatıyoruz. Eylem planını hazırladık. Bununla ilgili sadece Eğirdir değil, bütün şehirler istiyor. Dolayısıyla hepsinin eylem planı hazırlandı. Son bir kontrolden geçireceğim ve Mart ayı içerisinde bütün baraj gölleri, tabii göller ve içme suyu göllerinden başlayarak bütün Türkiye’de Yeşil Kuşak çalışması başlatacağız. Bununla ilgili ek plan hazırlandı” dedi.

TAŞ OCAKLARI KONUSUNDA HASSASIZ

Diğer taraftan taş ocaklarının artması konusundaki soruya da Bakan Eroğlu, şunları söyledi: “Tabi taş da ihtiyaç. Ama uygun yerden alınması ve tabiatı tahrip etmemek kaydıyla müsaade ediyoruz. Zaten kanun var. Ama bunun için şuna bakıyoruz. Birincisi; ruhsat almış mı, ikincisi; ÇED belgesi, vs. var mı, üçüncüsü; ormanlık alanda ise bu herhangi bir biyolojik çeşitlilik açısından özel bir alan mı, bunların hepsine bakıyoruz, bir de civarda görüntü kirliliği meydana getirecek mi ona bakıyoruz. Bu konuda hassasiyet gösteriyoruz. Bir de bütün madenciler ruhsat alırken, bize rehabilitasyon projesi hazırlıyor. Tamam, madeni alsın ama orayı derme çatma bırakamaz. Hem maden mühendisleri, hem de orman mühendislerinin hazırladığı bir rehabilitasyon projesi hazırlatıyor. Onu da onaylarsak müsaade ediyoruz. Takdir edersiniz ki taş olmazsa inşaat durur. Dolayısıyla uygun yerden verdiğiniz zaman bir mahsuru yok diye düşünüyorum.”

Bakan Eroğlu, parti ziyaretinin ardından törenin düzenleneceği Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayı’na geçti.

Bu haber 1350 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...