Lavantalı vadide ‘turizm köyü’

9 Temmuz 2019 15:11

Isparta’da kamu özel iştirak desteğiyle turizm köyleri kuruluyor. Proje kapsamında lavanta, gül ve safran bahçelerinin yer aldığı 236 dönümlük üretim alanı oluşturulacak.

Isparta’nın Sorkuncak Köyü, kırsal kalkınma ve sürdürülebilir turizmi geliştirmek amacıyla başlatılan ‘Turizm Köyü’ projesinde pilot bölge oluyor. Eğirdir Kaymakamlığı’nın yürüttüğü çalışma kapsamında bölgede oluşturulan lavanta vadisi, safran ve gül bahçeleri ile hem üretimin hem de turizmin canlandırılması hedefleniyor. Üretici kadınlara geniş bir istihdam alanı sağlamak amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen göl manzaralı 236 dönümlük arazinin 100 dönümüne ilk etapta 55 bin lavanta fidesi ekildi.

Son yıllarda popüler hale gelen lavanta destinasyonlarına Eğirdir Gölü’nü de eklemek amacıyla yürütülen projenin detaylarını anlatan Eğirdir Platformu Kurucusu İbrahim Ağartan, “Platform üyeleri Çetin Meydan ve Mehmet Demirel ile birlikte çalışarak Sorkuncak Köyü’nde tespit yapıp en güzel manzara noktalarını bulduk. Lavanta vadisi olarak seçtiğimiz arazinin tamamı dolana kadar lavanta dikimi devam edecek. Safranı da Isparta’nın bir değeri olarak ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Vadinin çevresindeki çeşitli noktalara da safran ve gül bahçeleri oluşturuyoruz. Önümüzdeki yıllarda Isparta’ya tatile gelenler mor rengiyle göz kamaştıran bir lavanta vadisi manzarasıyla kahvaltı yapacaklar. Eğirdir Gölü’nün 7 farklı rengi, lavantanın, gülün ve safranın renkleriyle bir araya gelecek” dedi.

Ağartan, şöyle devam etti: “Sorkuncak Köyü’nde Turizmi Geliştirme Derneği kuracağız. Eğirdir Kaymakamlığı bölgenin kadın üreticileri için iyi bir üretim planlaması hazırladı. Doğayla iç içe bir ortamda yalın bir turizm modeli oluşturulacak. Oradaki kadınların farkındalığını ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Lavanta bahçesinin bulunduğu yerin imar planı yapıldı. Kısa süre içinde projesi tamamlanacak ve turizme kazandırılacak. Şehir planlamacısı gelerek peyzaj yapacak. Orman İşletmesi ekim, dikim çalışmalarını tamamladıktan sonra kurulan bahçeler köyün tüzel yapısına devredilecek. Amacımız kırsal kalkınma kapsamında köyün bir turizm köyü olmasını sağlamak. Attığımız adımlar şimdiden meyve vermeye başladı. Bu hali ile bile Sorkuncak, bu yıl yüzlerce turiste ev sahipliği yaptı.”

 

 

Bu haber 236 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...