“Proje hatasının Isparta´ya bedeli 30 milyon TL”

15 Temmuz 2019 18:30

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen, Yeni Terminal Projesi ile ilgili hukuki süreç başlatmayacaklarını söyledi. Başdeğirmen, "Hukuka gidersek ITKM gibi yılan hikayesine döner, Isparta yeni bir ITKM krizini kaldıramaz" dedi.

Başdeğirmen şöyle konuştu:

"Isparta halkımıza yeni bir ITKM sorunu yaşatmayacağız. 15 milyon TL fazladan demir ve beton parası ödenmiş. Demir kafesler profilden bu hale döndürülmüş. Üzeri kapatılacak, görülmeyecek. Dalgalı çelik yapılmış. Karşıdaki dağların sülüetini burada göstermek istemiş. Bunun maliyeti 15 milyon TL. Kimse olumsuzluk beklemesin. Burada proje başladığı şekilde devam ediyor."

Belediye Başkanı Başdeğirmen, seçim sürecinde Yeni Terminal Projesi'nin hatalı olduğunu iddia ettiğinde dönemin belediye başkanı tarafından yalanlandığını ve cahillikle suçlandığını hatırlattı. Başdeğirmen, "geldiğimiz noktada projenin hatalı olduğu, bu hatayı düzeltmek için fazladan 30 milyon TL para harcandığını, çok defa zeyilnameler düzenlendiğini görüyoruz. İnsanlar maalesef komik duruma düştüler" dedi.

YENİ TERMİNAL BİTECEK

O inşaat bitecek, faaliyetine başlayacak. ITKM’den ders almadıysak, burayı en iyi şekilde takip edip sonuca ulaştırmak zorundayız. 4 tane projemiz vardı. Yeni Terminal, ek müze inşaatı, güreş alanı inşaatı ve IYAŞ Türkoloji Kafe bahçesinde yapılan inşaat. Müteahhitlerimizin 4’ü de fesih kararı istedi. Müze ve güreş alanı inşaatı için firmanın konkordato talebi de var. Bu arkadaşlarımızla görüştük. 2 projenin müteahhitlerini davet ettik. Maliye Bakanlığı, fesih kararını reddetti, bize gönderdi. Belediyemizin taktirine bıraktılar. 4 proje için 3 müteahhide işe devam etmeleriyle alakalı yazılarını gönderdik. Yeni Otogar’daki yüklenici olumlu cevap verdi. İnşaata devam edeceğini bildirdi. Son birkaç gündür az sayıda işçi ile tuğla örmeye başladılar. Yapılması gereken bazı çalışmalar var.

'PROJE HATASI VAR' DEDİLER

İnsanlar komik duruma düşmesi çok acı. İnsanlar komik duruma düştüler. Bu konuşan arkadaşımız firma sahibi ile beraber 10 gün önce bizi ziyarete geldiler. Kulenin son betonunu döktük demişti. Şu anda o kulede 2 kat daha var. Kulenin tamamı yapılmamış. Kot hatası olduğunu bilerek söylemiştim. O gün bana sayın Başkan ‘cahil’ demişti. Biz her şeyi bilemeyebiliriz ama bilenlerle istişare yapabilecek kabiliyetteyiz. Proje yapılırken kot farkı dikkate alınmamış. Sonra fark ediyorlar, 1 kat bodrum yapmak zorunda kalıyorlar. 33 milyon TL fazla maliyet oluşuyor. Fazladan harcamışlar. 108 milyon TL’ye verilen proje içerisinde zeyilnameler yapmışlar. 7-8 kez projede değişiklik yapmışlar ve uygulama yapmışlar. Aradaki farkı projenin parasından almışlar. 90 milyonun 30 milyonunu fark imalata gidiyor. Geriye kalıyor 60 milyon TL. 68 milyon TL para ödenmiş iş daha yüzde 50. Kendisi geldiğinde ‘öyle kötü bir proje ki düzeltmek için çok mücadele verdik. Devamlı projeyi düzeltmekle uğraştık, zamanımız boşa geçti. Sayın Başkan da bize ‘iyi ki siz geldiniz de projeyi düzelttiniz’ dedi diye anlattı. Kim komik, kim cahil. Ortaya çıktı.

İKİLİ İLİŞKİLERLE ÇÖZÜM BULACAĞIZ

Biz oradan çok büyük bir zarar gördük. 22 milyon TL kullanılacak para var. Geriye 48 milyon TL eksik para var. O para bizim cebimizden çıkacak. Isparta’nın cebinden çıkacak. Buna karşı gelebiliriz, hukuki yola gidebiliriz. İkili ilişkilerle götürmezsek hukuki süreç başlayacak, 2. ITKM burada ortaya çıkacak. 1. ITKM nasıl geldiğini çok iyi biliyoruz. Aynı şey şu anda bu projede vardır. Yazık-günah. Gidip, geziyorum üzülüyorum. O kuleye yapılan masrafı görseniz.

ESNAFLARA SORULMAMIŞ, DANIŞILMAMIŞ

Bu inşaat başlamadan önce esnafımızın projeden bilgisi olmamış. Görmek istemişler ama müsaade etmemişler. Biz gelir-gelmez bütün arkadaşlarımızı davet ettik. Yapılan iş ve işlemi görün dedik. Arkadaşları götürdük, gezdirdik. Beklemedikleri bir şeyle karşılaştılar. ‘Otogar esnafı olarak otobüsü perona yaklaşırken görmek zorundayız’ diyorlar. Yazıhaneler uygun değilmiş. ‘İstemiyoruz’ dediler. Tadilatlarla uygun hale getireceğimizi söyledik. Sonuç olarak inşaatı başlattık. Bu şekli ile devam edecek, bitirilecek. Onda sonraki sorunlar oturulup, değerlendirilecek. Para bittiği zaman inşaat kesilecek. Biz Allah’ın izniyle sorunu yaşatmayacağız.

 

Bu haber 213 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...