Esnafa prim süresinde eşitsizlik son bulmalı

26 Temmuz 2019 15:14

Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Ahmet Tural, esnafın Bağ-Kur prim gün sayısının SSK’lılar ile eşitlenmesi gerektiğini, ayrıca iş kazası, hastalık, yaşlılık ve ölüm hallerinde de SSK'lı ve Bağ-Kur’lu ayrımına son verilmesi gerektiğini söyledi

Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Ahmet Tural, sosyal güvenlikte norm birliği sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Esnafın prim gün sayısının diğer kesimlere eşitlenmesini isteyen Tural, “Norm birliğinin sağlanması için tüm kesimlere sosyal güvenlikte eşitlik sağlanmalı. Ayrıca esnaf ve sanatkârlarımıza geriye dönük hizmet süresi borçlanma hakkı da verilmeli” diye konuştu.  

ARADA BİN 800 GÜN FARK VAR

Esnaf ve sanatkârın prim gün sayısının SSK'lılarda olduğu gibi 7 bin 200'e indirilmesi gerektiğini söyleyen  Tural, 'Gecesini gündüzüne katarak çalışan esnaf ve sanatkârımız, uzun prim gün sayısının altında eziliyor.  Esnafımızın yanında 8 günde 8 saat çalışan SSK'lı işçimizin emekliliği için 7 bin 200 prim gün sayısı yeterliyken işveren konumundaki esnaf ve sanatkârımız günde 16 -18 saat çalışıp emeklilik için 9 bin günü doldurmak zorunda. Arada 1800 prim günü, yani yaklaşık 5 yıllık fark var. Tüm kesimlerin eşit haklara sahip olması ve sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanması için prim gün sayısı eşitlenmeli. SSK'lı çalışanların iki katı kadar mesai yapan esnafımızın yıpranma payı da düşünülerek, ödemesi gereken prim gün sayısı SSK ile aynı olmalı. Esnafın prim gün sayısının diğer kesimlerden fazla olması, Anayasa'nın eşitlik ilkesine de aykırı” açıklamasında bulundu.

SSK BAĞ-KUR AYRIMI SON BULMALI

Öte yandan iş kazası, hastalık, yaşlılık ve ölüm hallerinde de SSK'lı ve Bağ-Kur’lu ayrımına da son verilmesi gerektiğini ileten Tural, “Ayaktan tedavilerde geçici iş göremezlik ödeneği alamayan esnafa tedavi süresinde geçimini sağlaması için rapor ücreti hakkı verilmeli. Yine esnaf ve sanatkârımızın iş yerinde geçirdiği kazalar da iş kazası sayılmalı. İş yerinin esnafımıza ait olması, kaza yaşanmayacağı anlamına gelmemeli. Çalışanın hayatını kaybetmesi halinde geride kalanlara aylık bağlanması için SSK'lıların 900 gün, Bağ-Kur’luların ise 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyor. İş kazası, hastalık, yaşlılık ve ölüm hallerinde SSK'lı ve Bağ-Kur'lu ayrımlarına son verilerek tüm kesimler için sosyal güvenlikte eşitlik sağlanmalı” dedi.

 

 

Bu haber 261 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...