“Kuruyemişte Yerli üretim artırılmalı”

7 Ağustos 2019 15:18

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası 8. Grup Meslek Komitesi Başkanı Badez Kuruyemiş Sahibi Samet Şahan, bu yıl yer fıstığı ve ay çekirdeği konusunda Türkiye’nin sıkıntılı bir süreç yaşayacağını öngördüklerini söyledi. Bu konuda gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulunan Badez, üretim kanalının yeniden düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Gıda Meslek Komitesi Başkanı Şahan, “Ay çiçeğinde kalite ne yazık ki iyice düştü. Kuruyemiş olarak gıda sektöründe yüzde 5’lik bir pazar payına sahibiz. Bu da çok ciddi bir rakam. Gıda sektöründe yeni yapılanma ile sıkıntılar çözülecek hale gelecektir. Dövizde yaşananlar direkt olarak ürünlerimize yansımakta. Yerli ürünlerimiz var yer fıstığı gibi ancak onlarda artıştan üretim ülkemizde olsa bile etkileniyor. Bu artışların engellenmesinin tek yolu yeniden üretim kanalının düzenlenmesi. Bizler bu üretimin başlatılması için siyah çekirdeğin üretimi için başvuruda bulunduk. Vergiler arttıkça kaçak kuruyemiş ticaretinde artı tespit ediyoruz. Bizler kaçak çalışmaları sıfıra indirdik. Ancak vergilerin artması ile tekrar başladı. Siyah çekirdeği hızla ekerek kaçağı önleyebiliriz” diye konuştu.

YER FISTIĞINDA AÇIK VERİYORUZ

Badez Kuruyemiş Sahibi Şahan, uyarılarını şöyle sürdürdü:

“Yer fıstığında sorun çıkacak.  Yer fıstığında yıllardır düzenli bir üretim vardı. Türkiye üretiyor ve tüketiyordu. Ama bu sene yüzde 40 devalüasyon olunca yer fıstığı diğer ürün grubu içinde en ucuz kalan oldu. Yer fıstığı karışık kuruyemişte dahil olmak üzere en fazla kullanılan ürün kalemidir. Sanayi malı da olmaya başladı. Yer fıstığının rakamları çok komik düzeyde kaldı. Ceviz ve bademin fiyatı 100 TL iken yer fıstığı15 TL.  Bu nedenle de tüketim çoğalıyor, üretim ise aynı. Yer fıstığında açığımız oluşmaya başladı.

ÇEKİRDEKTE PİYASAYA ÇİN’E KAYDI

Ay çekirdeği Türkiye’de fıstık gibi kendi kendine yeter durumdaydı. Sadece ufak tefek çeşit alırdık. Tamamı yerli üreticiden alır satardık. Çin çekirdeği ufak ufak Türkiye’ye gelmişti. ABD’den de ithal ediyorduk. Daha sonra Çin’de bu malın aynısını ve daha güzelini bulunca piyasamız Çin’e kaydı. Çin’in çekirdeği kaliteli olunca yerli ürün üretimi düştü. Türkiye’de iklim değişince beyaz ay çekirdeği ne yazık ki içini dolduramadı. Ay çekirdeğinde ithalat 80 bin tonu geçti. Türkiye’de ise 100 bin tonluk çekirdek ürettik. Bu sorunun çözümü için, ülkemizde bir an önce yerli ay çekirdeği tohum çalışmalarına başlanmalıdır.”

Bu haber 234 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...