Rektör Çarıkçı’dan ´´Zaferler Ayı´´ kutlaması

27 Ağustos 2019 15:38

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Türklerin 'Ağustos Ayı'nda gerçekleştirdiği ve Dünya Tarihi'ne iz bırakan 5 büyük zaferini İstiklâl Şairi Mehmed Âkif Ersoy'un ölümsüz ''Birlik'' başlıklı şiiri ile kutladı.

-SDÜ REKTÖRÜ PROF. DR. ÇARIKÇI: ''AĞUSTOS TÜRKLERİN ''ZAFERLER AYI''DIR''

26 Ağustos 1071 Malazgirt… 23 Ağustos 1514 Çaldıran… 24 Ağustos 1516 Mercidabık… 26 Ağustos 1526 Mohaç… 30 Ağustos 1922 Başkomutanlık…

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Kadim Anadolu'nun bir ''Türk Yurdu'' olmasını sağlayan birçok büyük zaferin Ağustos Ayı içerisinde gerçekleştiğini bildirdi.

Türklerin zaferlerinin millet hayatında yeni ufukların açılmasına neden olduğunu ve Dünya Tarihi'nin kaderinde de önemli rol oynadığını söyleyen Prof. Dr. Çarıkçı şu saptamayı yaptı:

''Bu yüzden Ağustos, şanlı tarihimizde ''Zaferler Ayı'' olarak anılmaktadır.''

-'CİHAN YIKILSA EMİN OL, BU CEPHE SARSILMAZ'

Çarıkçı, İstiklâl Şairi Mehmed Âkif Ersoy'un ölümsüz ''Birlik'' şiiri ile şu duyguları paylaştı:

''Milletçe kazandığımız bütün şanlı zaferlerde hep aynı ruh, aynı şuur, aynı hâkim unsur görülür: 'Milletimizin istiklâl aşkı ve hür yaşama azmi.

Mehmed Âkif Ersoy'un dizelerinde belirttiği yılmaz ve iman dolu bir vatan sevgisidir kısaca bunun özeti:

''…Değil mi, cephemizin sinesinde iman bir/Sevinme bir, acı bir, gaye aynı, vicdan bir/Değil mi ortada bir sine çarpıyor; yılmaz/Cihan yıkılsa emin ol, bu cephe sarsılmaz…''

26 Ağustos 1071'de Malazgirt Zaferi ile Anadolu toprağına atılan ilk zafer tohumu, vatan olma yolunda en büyük adımımız olup; bu tohum meyvesini yine aynı tarihe denk gelen 26 Ağustos 1922'deki Başkomutanlık Meydan Muharebesi ve akabinde kazanılan 30 Ağustos Zaferi ile vermiştir.  30 Ağustos Zaferi ile de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin vatan bütünlüğü ebediyen parçalanmayacak şekilde sağlanmıştır.

Bu ayda, Türklere Anadolu kapılarının açıldığı, Sultan Muhammed Alparslan'ın 26 Ağustos 1071'de Bizanslılara karşı kazandığı büyük Malazgirt Zaferi'nin 948'inci yıl dönümünü ve 30 Ağustos 1922'de, Millî kurtuluş mücadelemizin zaferle sonuçlandığı ''Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı''nın ise 97'nci yıl dönümünü işte bu duygularla, milletçe gururla kutluyoruz.

Tüm milletçe el ve gönül birliği içinde kurup geliştirdiğimiz bu topraklarda, büyük savaşlar ve zaferler sonrasında kazandığımız ülkemizi ve devletimizi korumak, sonsuza kadar yaşatmak hepimizin görevidir. Tarih sahnesinde pek çok kez saldırılara uğramış ve bağımsızlığına zarar verilmeye çalışılarak, yok edilmek istenmiş ulusumuz yüzlerce yıllık tarihinde birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmuş, tüm tehditlere ve saldırılara karşı dimdik ayakta kalmıştır. İşte bizi güçlü kılan, bu birlik ve beraberlik ruhu,  bu azim ve irade içerisinde daima istikbale bakmaktır.

1071 Malazgirt Zaferi ile başlayıp 1922'de 30 Ağustos Zafer Bayramı ile sonuçlanan 851 yıllık sürecin bizi geçmişin şanlı tarih sayfalarından dersler çıkararak geleceğin yeni ve güçlü Türkiye'sine ulaştıracak feyzi ve inancı pekiştirmesini diliyorum.

-''YENİ BİR TÜRKİYE'NİN SABAHINI İNŞA EDEN ŞEHİT VE GAZİLER''

Bu vesile ile de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, bağımsızlık ve vatan uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, Alparslan gibi, Fatih gibi tarihe sığmayan büyük Türk komutanlarımızı, 15 Temmuz'da yeni bir Türkiye'nin sabahını inşa eden şehit ve gazilerimizi de bir kez daha şükran ve saygıyla anıyorum.''

 Cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz

Bu yol ki Hak yoludur, dönme bilmez yürürüz

Düşer mi tek taşı sandın harîm-i namusun

Meğer ki harbe giren son nefer şehid olsun

 

Değil mi cebhemizin sinesinde iman bir,

Sevinme bir, acı bir; gaye aynı, vicdan bir,

Değil mi ortada bir sine çarpıyor… Yılmaz  ''- 1 -''

Cihan yıkılsa, emin ol bu cephe sarsılmaz

 

''- 1 -'' Değil mi sinede birdir vuran yürek... Yılmaz

 

Mehmed Âkif Ersoy

1873- 27 Aralık 1936

 

Bu haber 240 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...