Yurt Dışında Lisansüstü Eğitim İmkanı Sağlayan YLSY Programı Tanıtıldı

30 Eylül 2019 15:10

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen yurt dışı lisansüstü öğrenim bursluluk programı “Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Öğrencileri Seçme ve Yerleştirme (YLSY)” programı bilgilendirme toplantısı, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğünce lisans ve lisansüstü eğitim alan öğrencilere yönelik hazırlanan toplantıda, öğrenciler dünyanın en iyi üniversitelerinde tam burslu olarak yüksek lisans ve doktora yapma imkanı sağlayan program hakkında bilgi edindi.

Toplantının açış konuşmasını üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ayyıldız, YLSY programı ile ilgili önemli bilgilerin paylaşılacağı toplantının öğrenciler için faydalı olmasını temenni ettiğini söyledi.

2023 EĞİTİM VİZYONU GEREĞİ YETİŞMİŞ İNSAN İHTİYACININ KARŞILANMASI HEDEFLENİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Kuzu, program kapsamında gerçekleştirdiği konuşmada YLSY programının Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında Ülkemizin yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamayı hedeflediğini söyledi.

Bir ülkenin kalkınmasının temel koşulunun yetişmiş insan kaynağı olduğunun altını çizen Kuzu, “Bu program öğrencilere sunulmuş büyük bir kariyer fırsatıdır. Program kapsamında çeşitli maddi destekler sağlanıyor. Bu destekler, okul ödemeleri, aylık burs, dil, yüksek lisans ve doktora eğitimleri için gidiş/dönüş uçak bileti giderleri, öğrenim seviyesi değişikliğinde şehirlerarası ulaşım giderleri, üniversitelerle yapılacak kabul görüşmeleri için gidiş/dönüş ulaşım giderleri, kırtasiye giderleri, sağlık giderleri, tez masrafları, yabancı dil sınavları giriş ücretleri, bilimsel etkinliklere katılım amaçlı ulaşım ve konaklama giderleri, pasaport cüzdan bedeli gideri, pasaport harcı muafiyeti şeklinde sıralanabilir.” diye konuştu.

Görülen öğrenim sonrası istihdam durumu hakkında da bilgi veren Kuzu, “Yurt dışında lisansüstü eğitim amacıyla geçirilen sürelerin tamamı memuriyette geçmiş olarak sayılmaktadır. Mecburi hizmet süresi yurt içinde burslu eğitim görülen süre kadar, yurt dışında burslu eğitim görülen sürenin iki katı kadardır. Bursiyerlerin, adına öğrenim gördükleri kurumlarda göreve başlamaları esastır.” dedi.

BURSİYER OLABİLMEK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerin başvurabileceği programın şartları şu şekilde: “En az dört yıllık fakülte/yüksekokul mezunu olmak, ALES’ten en az 70 puan almış olmak, akademik genel not ortalaması 2.50/65 veya daha yüksek olmak, 30 yaşından büyük olmamak, sağlık durumu yurt dışında öğrenim görmeye elverişli olmak ve askerlikle ilişiği bulunmamak.”

Şartları taşıyan adayların bakanlık personeli gibi bakanlıkça uygun görülen ilgili kurum personeli arasından seçilen bir başkan ve iki asıl üyeden oluşan sözlü sınav komisyonları tarafından değerlendirildiğini belirten Kuzu, adayların alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi, bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü, iletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, akademik çalışmalara yatkınlığı gibi yönlerden değerlendirildiğini vurguladı.

YETERLİ DİL PUANI OLMAYAN ÖĞRENCİLER YURT İÇİNDE DİL ÖĞRENİMİ ALABİLECEK

Yurt dışındaki üniversitelerden kabul almak için yeterli dil puanına sahip olmayan bursiyerlerin istemeleri hâlinde yurt içinde dil öğrenimi görebileceğini belirten Fatih Kuzu, “Yurt içi dil öğrenimi, bakanlığımızca hazırlanan usul ve esaslar çerçevesinde 4’er aylık 3 dönem hâlinde devlet üniversitelerinde görülmektedir. Yurt içi dil kurslarının tamamlanmasından sonra talep edilmesi ve yeterli dil puanına sahip olunması halinde, yurt dışında 6 aya kadar dil eğitimi izni de verilebilmektedir. Arapça, Fransızca, Rusça, Japonca, Çince, Korece, Ermenice, Farsça gibi yurt içinde kurs açılmayan dillerde öğrenim görülecek ülkelere gönderilecek bursiyerlerden yeterli dil puanına sahip olmayanlara, yurt dışında 12 (on iki) aya kadar yabancı dil öğrenimi izni verilebilmektedir.” dedi.

Toplantının sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Kuzu ile Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü Planlama ve Koordinasyon Şube Müdürleri Mehmet Karkacı ile Ali Gül'e günün anısına hediye takdim etti.

 

Bu haber 217 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...