Belediye Tarımsal yatırımlarda ÇAP parası almayacak

15 Ekim 2019 15:59

Danıştay’ın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin yürütmesini durdurmasından sonra yaşanan hak kayıpları nedeniyle büyük ŞOK yaşayan inşaat sektörü için Isparta Belediye Meclisi’nde yatırımların önünü açacak, sektöre hız verecek kararlar alındı.

BAŞDEĞİRMEN’DEN YAPI SEKTÖRÜNE BÜYÜK JEST

Yapı sektörünün içinden gelen Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in talimatları doğrultusunda kapsamlı bir çalışma yapan Meclis İmar Komisyonu, lejanta eklettiği bazı maddeler ile sektör için önemli rahatlama sağladı. Danıştay’ın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin yürütmesini durdurmasından sonra yüzde 30 kayıp yaşanan inşaat sektöründeki durgunluk, Isparta Belediye Meclisi’nin aldığı bazı kararlarla ortadan kalkıyor. Isparta’da kasım ayından itibaren yapı sektöründe yatırımların hızlanması bekleniyor.

İMAR KOMİSYONU DETAYLI BİR ÇALIŞMA YAPTI

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in talimatları doğrultusunda çalışma yapan Meclis İmar Komisyonu, ekim ayı son toplantısında çok önemli maddeleri oylamaya sundu. Komisyon ve meclis kararı ile lejantta eklenen plan notları Isparta yapı sektörü açısından oldukça avantajlar getiriyor. Meclis, tarımsal yapılarda da ÇAP ücreti alınmaması teklifini onayladı.

Meclis İmar Komisyonu Başkanı Mehmet Ören, lejanta eklenen maddelerin yapı sektörü için rahatlatıcı ve ön açıcı olduğunun altını çizdi. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in Isparta’da inşaat sektörüne değer verdiğini ve yatırımların önündeki engellerin kaldırılması yönünde talimatı olduğunu belirten Ören, yapılan değişiklikleri ve getirdiği faydaları şöyle anlattı:

MERDİVEN BOŞLUKLARI EMSAL DIŞI

Merdiven boşlukları ve holler daha önce emsal içinde görülüyordu. Şimdi yapılacak projelerde merdiven boşlukları ve holler emsal dışı olarak ruhsatlandırılacak.

BALKON KAYBI ORTADAN KALDIRILDI

Danıştay’ın kararından sonra balkonlar yüzde 10 kadar emsal içinde gözüküyordu. Balkonların emsal içinde yüzde 10 oranında gözükmesi m2 açısından bir kayıp oluşturuyordu. Isparta’nın iklim koşullarını da değerlendirerek 3 tarafı kapalı balkonlarda yüzde 10 uygulamasını kaldırdık. 3 tarafı kapalı balkonlar artık emsal dışında değerlendirilip, ruhsatlandırılacak. Bu karar ile yapı sektörümüzün emsal yönünden hiçbir kaybı kalmadı. Yapı sektörünün önünü tamamen açtık.

BİNAYA BİNDİRİLEN YÜK AZALIYOR

Binalarımızda artık yalıtım yaygın olarak kullanılıyor. Bu nedenle duvar cephe briket çapını 20 cm’den 15 cm.’ye indirdik. Artık 15 cm’lik briketler kullanılabilecek. Bu da bina yükünü hafifletecek, maliyetleri düşürecek.

ZEMİN KAT DAİRELERE BALKON YAPILABİLECEK

Danıştay’ın kararı sonrasında zemin katlarda balkonların yapımı yasaklanmıştı. Meclisimize aldığımız karar ile artık zemin kat dairelerde balkona müsaade ediyoruz.

ÇATI TERASI YÜZDE 30’LUK HAK İÇİNDE

Ispartamızın iklim koşulları nedeniyle çatı terası kullanımı oldukça yaygın. İnsanlar salça kurutmak için çatı kat terasını değerlendiriyor. Biz de çatı terasını yüzde 30’luk emsal içinde değerlendirdik.

TARIMSAL YAPILARDA ÇAP ÜCRETİ ALINMAYACAK

Meclisimizin ve komisyonumuzun aldığı en önemli kararlardan birisi de tarımsal yatırımlarla ilgili. Şehrimiz tarım şehri. Seracılık, mantarcılık ve benzeri bir çok tarımsal amaçlı yapı yapılıyor. Bunlar için Belediyemize artık ÇAP parası yatırılmayacak. ÇAP ücretsiz olacak. Yatırımcı 15-20 bin TL’lik sera yatırımı yapıyor ancak ÇAP için 5-10 in ödüyor. Bunun yanlış olduğunu değerlendirerek böyle bir karar aldık.

Park alanlarımızda belediyemize ait hizmet tesisi yapamıyorduk. Yapsak elektrik-su abonesi olunamıyordu. Şimdi aldığımız bu kararla park alanları içerisine muhtarlık binası, belediye veznesi gibi hizmet tesisleri yapıp, elektrik-su aboneliği alabileceğiz.”

 

 

Bu haber 243 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...