GÜL ÇİÇEĞİNİN TABAN FİYATI: 7.80 TL.

17 Ekim 2019 17:34

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, yönetim kurulu üyeleriyle yaptığı basın toplantısında 2019 yılı gün çiçeği taban fiyatını 7.80 olarak belirlendiğini açıkladı.

Genel Müdü Çelik şunları söyledi:

                “1870 yıllardan günümüze kadar geçen zaman içerisinde Isparta merkezli olmak üzere bölgemizde gül çiçeği üretimi yapılmaktadır. Yaklaşık 150 yıldır bu bereketli topraklar yağlık pembe Isparta gülünün adeta anavatanı hale gelmiştir. Bereketiyle ve ekonomik katkısıyla üreticilerimizin ve insanımızın yüzünü güldürmüştür. Bu tarihi süreç içerisinde zaman zaman karşılaştığı zorluklara ve sıkıntılara rağmen günümüze kadar gelebilmeyi başarmıştır. Böylece bu topraklardaki bir buçuk  asırlık tarihi serüveninde insanımızın ve insanlığın gönlünde taht kurabilmiştir.

                Bu bağlamda, başta Müftüzâde Gülcü İsmail Efendi olmak üzere ebediyete intikal etmiş olan Gülbirlik kurucularını ve tüm üreticileri rahmet ve minnetle yâdediyor, manevi huzurlarında saygıyla eğiliyoruz.

                Diğer taraftan; içinde bulunduğumuz 2019 yılı, gül sektöründe bazı problem ve sorunları da beraberinde getirmiştir. Hepimizin de malumları olduğu üzere, son yıllardaki gülyağı ve konkret fiyatlarındaki fiyat artışına paralel olarak gül çiçeği fiyatları da artış göstermiştir. Bu fiyat artışları ile birlikte bizim Gülbirlik olarak yapmış olduğumuz her türlü ikaz ve uyarılara rağmen gül çiçeği dikim alanları da hızla artmış ve bir türlü önüne geçilememiştir. Esasen biz Gülbirlik olarak gül dikim alanlarının dengeli, kontrollü ve ihtiyaca göre yapılması gerektiğini üreticilerimiz ve kamuoyu ile paylaşırken, gelecekte üreticilerimizin zarar görmemesi için planlı bir şekilde dikim alanlarının genişletilmesinden yana tavır koyduk. Üreticilerimizin menfaatlerini her zaman öncelikli olarak kabul ettik. Konuyla ilgili olarak sürdürebilir bir gül sektörü için her türlü yasal tedbirleri aldık ve almaya devam edeceğiz.

                Takdir edersiniz ki, dikim alanlarının artışına bağlı olarak gül çiçeği rekoltesi de artış göstermiş, arz-talep dengesi üreticiler aleyhine bozulmaya başlamıştır. Aynı şekilde komşumuz Bulgaristan’da da önemli miktarda üretim artışı olmuştur.

                Bütün bu izah etmeye çalıştığımız hususların sonucu olarak sektör genelinde geçmiş yıllardan kalan stoklar ve yeni üretilen ürünler talebin çok üzerinde olduğundan fiyatlarda düşüşe yol açmıştır. Öyle ki; Bulgaristan’daki büyük oranda fiyat düşüşleri doğal olarak Türk gülyağı fiyatlarını da etkilemiştir. Bu fiyat düşüşleri tabiatı itibariyle gül çiçeği fiyatlarının da düşmesine yol açmıştır. Aksi takdirde uluslararası gülyağı piyasalarında rekabet edebilme kabiliyeti ve şansını kaybetmek en büyük sorun ve problem olarak karşımıza çıkacaktır. Zaten burada önemli olan mevcut piyasa şartlarında ürünleri satabilmektir.

                Gülbirlik olarak bizim amacımız; üreticilerimize, yaşadıkları köylerinde iştigal ettikleri her ürün bazında el emekleri ve alın terlerinin karşılığını verebilmektir. Böylece, insanlarımız yaşadıkları köylerinde toprağını işleyerek üretime katkı sağlamaları ve kimseye muhtaç olmadan geçimlerini sağlayabilmeleridir. Belki de insanlarımız o zaman köylerden, şehirlere göç etmeyecekler. Köylerinde kalarak hem üretime hem de istihdama katkı sağlamış olacaklardır.

                Değerli Basın Mensubu arkadaşlarım,

                Yukarıda izah etmeye çalıştığımız üzere, 2019 yılı gül çiçeği sezonu eksiğiyle kusuruyla çok şükür kazasız belasız sona erdi. Bölgemizde geçen yıla oranla gül çiçeği rekoltesinde gözle görülen bir artış söz konusudur. Bu artış sebebiyle başta işçi sorunu olmak üzere bazı sıkıntılarda yaşanmıştır.

                Ancak biz Gülbirlik olarak, birliğimize düzenli olarak ürün teslimatı yapan üretici ortaklarımızın ürünlerinin tamamını alarak fabrikalarımızda işledik. Üretimini yaptığımız gülyağı ve konkretimizin pazarlama ve ihracat işlemlerinin önemli bir kısmını tamamladık. Kalan yüklemeler zamanı geldiğinde yapılacaktır. Bizler, ülkemizin bu zorlu ve sıkıntılı süreçte üretici ortaklarımızın el emeklerini korunması ve iyi bir fiyat verebilmek adına çok iyi bir ekonomik analiz yaparak çalışmalarımızı tamamladık. Maliyet fiyatlarının artış göstermesine ve satış fiyatlarının geçen yıllara göre düşmesine rağmen ortaklarımızı memnun edebilmeyi esas alarak, Birliğimizin ve Rosense A.Ş.’nin imkanları dahilinde 2019 yılı gül çiçeği kilogram fiyatı Yönetim Kurulumuzca 7,80-TL tespit edilmiştir. Ödemelere önümüzdeki hafta başından itibaren başlanacaktır.

Bu vesile ile gül çiçeği fiyatının üretici ortaklarımıza ve Birliğimize hayırlı olmasını temenni ediyor, yönetim kurulu olarak katılımlarınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür eder, saygılar sunarız.”

Bu haber 272 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...