“Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın”

13 Mart 2013 18:14

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşımızın kabulünün 92’nci yıl dönümünde anıldı.

İstiklal Marşımızın Kabulü’nün 92’nci yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü nedeniyle Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından Belediye Kültür Sineması’nda bir program düzenlendi. Programa; Vali Vekili Niyazi Can, Belediye Başkan Vekili Orhan Eren, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Öztürk, daire müdürleri, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Öztürk, “İstiklal Marşı’nın kabulünün 92’nci yıl dönümünde M. Akif’i anmaktan haz duyduğumu belirtmek istiyorum.

İnsanlık tarihinde birer rehber görevi yapan önderler hep olagelmiş. Bunların kimi kahramanlığı ile, kimi engin fikir ve düşünceleri ile, iz bırakmışlardır. Bunların başında da Akif gelmektedir. Mehmet Akif, toplumsal yaşantımızın kendi zamanına kadar hiç kimsenin işlemediği bir tarzda kudretle mısralara döken, sanatını  toplumun  geneline veren Milli Şairimizdir. Mehmet Akif, 1873-1936 yılları arasında tam 63 yıl yaşadı. O’nun hayatını, düşüncelerini ve eserlerini anlayabilmek içi de bu dönemi çeşitli yönleri ile incelemek gerekir. Mehmet Akif, İslam dünyasının son kalesi olan Osmanlı İmparatorluğunu savunurken, aslında mazlum ulusları kendi anlayışıyla yüreklendirmektedir. Mehmet Akif, sadece bir imparatorluğun değil, 1400 yıllık görkemli bir medeniyetin kendisini savunduğu, kanla canla savunduğu bir görevin insanıdır. Mehmet Akif Ersoy aynı zamanda, Türk tarihinin belki de en bunalımlı dönemlerinde yaşadığı, O’nun yaşadığı Osmanlı imparatorluğunun çöküşü ve Türkiye Cumhuriyetinin doğuş devresine rastlar.

İnsan onurunu yüceltmek, insanı insan yapan değerlerin en öldürücü silahlar karşısında durabileceğini savunarak milli duruş sergilemiştir. Mehmet Akif önce, milletçe gafletten kurtulmamız gerektiğine inanmıştır. Mehmet Akif, çağının ilerisinde bir Aydın’dır. O toplumuna tepeden bakmayan, toplumunu hor görmeyen, kendi toplumuna yabancılaşmamış, çağdaş, Türk aydını örneğidir.

Akif’i şair, fikir adamı ve ahlak sahibi ve bir idealist olarak da ele almak gerekir. Akif, realist bir şairdir. O, türk halkının ve İslam aleminin meselelerini ele alır,milletimizin üzüntülerini, dertlerini, uğradığı felaketleri dile getirirken, bir yandan da çağdaş bir medeniyet seviyesine çıkmak gerektiğini belirtir. Gayesi, her türlü ilerilik ve yükseklikten mahrum olan halkımızın ve diğer ülkelerdeki Müslümanların gerilikten kurtulmalarını, kalkınmalarını sağlamaktır. Akif, çalışmayı, iyi ahlakı,üç asırlık ilim kaybının telafisi diye öğütler. Müslümanların hürriyete,  istiklale kavuşmasını ister.

Akif, çok ileri bir din anlayışına sahiptir. Hurafelere, bâtıl inançlara şiddetle çatar, karşı çıkar. İslamiyetin öz kaynağından uzaklaştığını inanmaktadır. Akif’e göre yapılacak iş, islâmı doğrudan doğruya çağımızın anlayışı ile birleştirmektir. Akif, şair ve fikir adamı olmanın dışında, ahlak sahibi olarak da büyük önem taşır. O’nu gibi idealistlere, cemiyetimiz her zaman muhtaçtır, muhtaç olacaktır.

Mehmet Akif, son günlerinde hasta yatağında yatarken kendisine İstiklal Marşı iuçin, ‘acaba yeniden yazılsa iyi olmaz mı’ şeklinde sorulan bir soruya Akif şu cevabı verir:  ‘bu marşı neyin marşı, neyin destanı olduğunu anlatan o şiir bir daha yazılamaz. Ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın’ sözü, tüm zamanların en anlamlı cevabı olmuştur.

İstiklal Marşımızın kabulünün 92’nci yılında milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle, İstiklal Savaşımızın kahramanı Mustafa Kemal’i rahmet ve minnetle, silah arkadaşlarını şükranla anıyorum”.

Daha sonra Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Ayşenur Akan, Mehmet Akif Ersoy’un ‘Âti’yi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak’ adlı şiirini okudu.

Daha sonra Okulun Müzik Öğretmeni Raziye Özsoy, Mehmet Akif Ersoy’un hayatını slayt gösterisi eşliğinde anlattı.

Program, Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırladığı tiyatro gösterileri ile devam etti.

 

Bu haber 1238 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...