“Sessizlik hayatın renklerini duymaya engel değildir”

22 Ekim 2019 16:17

İşaret Dili Öğreticisi Havva Çevikbaş, “Sessiz dünyayı anlamak için onları tanımak, onların sessizliğini yaşamak gerekir” dedi.

İşaret Dili Öğretmeni Havva Çevikbaş, şu açıklamalarda bulundu:

“İnsanlar doğduğu andan yaşam bitimine kadar olan süreçte iletişim içindedirler. İşitme engellilerin doğal iletişim aracı olan işaret dili ülkemizde uzun yıllar ihmal edilmiş hatta 1950’li yıllarda sağır ve dilsiz okullarında işaret dili kullanılması yasaklanmıştır. Sonraki yıllarda sağırlar okulu veya işitme engelliler okulu adlarıyla açılan öğretim kurumlarında da işaret dili kullanımı yasağı sürdürülmüştür. Bu yasaklanmanın temelinde işitme engellilerin sözel dille eğitiminin gerekli olduğu ve bir kolaycılık olarak görülen işaret dilinin konuşma eğitimini engelleyeceği düşüncesi yatmaktadır. İşitme engellilerin konuşturulması gibi iyi niyetli bir düşünceyle işaret dilinin yasaklanması Türkiye’de işaret dili eğitimi ve öğretimini dünya ülkeleri arasında altmış yıl geri bıraktığı gibi, Türk işaret dili üzerine bilimsel araştırmaların da neredeyse hiç başlatılamaması gibi bir olumsuzluğa yol açmıştır. Bu yasaklanma 14 Nisan 2006 günlü Resmi Gazete’de yayımlanan Türk İşaret Dili Sisteminin Oluşturulması ve Uygulamasına Yönelik Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin yönetmelik yürürlüğe girmiş ve yasaklanma kaldırılmıştır.

İŞARET DİLİ NEDİR ?

Günümüzde çoğu insanın bilmediği ancak Osmanlı Devleti'nden bu yana süre gelen işaret dili, işitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurarken el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel bir dildir. Ancak bu, işaret dilinin bir grameri olmadığı anlamına gelmez. Sanılanın aksine, işaret dilinin de sözlü diller gibi bir grameri vardır ve bu dilin basit bir yapısı yoktur. Ayrıca her ülkenin işaret dili aynı değildir. Dünyada 110 dan fazla işaret dili vardır.

BİZLER NELER YAPMALIYIZ?

İşaret Dili kullanamıyor bile olsak işitme engellilerin karşılarındaki kişiyi anlamasını kolaylaştırabiliriz. Örneğin;

• İşitme engelli biriyle konuşurken kendisiyle konuşulduğunu fark etmesi sağlanabilir. Elinizle işaret edebilir veya hafifçe omzuna dokunup size dönmesini sağlayabilirsiniz.

• Engelli kişiye nasıl iletişim kurmak istediğinin sorulmasında fayda var. Dudak okumayı tercih ediyor ve yavaş konuşmanız gerekiyor olabilir. Veya yazarak iletişim kurmak isteyebilir.

• Göz kontağı kurmak karşılıklı anlaşmayı kolaylaştırabilir.

• Dudak okumaya çalışan bir engelli ile iletişim halindeyseniz yüzünüzün ışık aldığından ve konuşurken dudaklarınızın görünürlüğünden emin olun.

• «Sessizlik hayatın renklerini duymaya engel değil. Sessiz dünyayı anlamak için onları tanımak, onların sessizliğini yaşamak gerekir.»

İŞARET DİLİ ÇEVİRMENLERİ

İşaret dili tercümanları sadece TV ekranlarının sağ alt köşesinde ya da toplantılarda konuşan kişinin arkasında durarak konuşan kişinin çevirisini işaret diliyle işitme engellilere yapmaz aynı zamanda işitme engellilerin anlattıklarını duyan kişiler için konuşma diline de çevirmektedir.

Hatta ülkemizde üç milyonun üzerinde işitme engelli vatandaşımızın bulunduğunu düşünürsek, işaret dili tercümanlarına hayatın her alanında ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu alanlardan en önemlileri;

• Eğitim

• Tıp

• Hukuk

• Psikolojik ve zihinsel sağlık

• Spor

• Teknoloji

• Sosyal yaşamdır.”

Bu haber 284 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...