Isparta’nın tuz kullanım haritası çıkarılacak

13 Mart 2013 21:34

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri dün Belediye İşhanı önünde stant açarak vatandaşların tansiyonlarını ölçtü, anket yaptı. Amaç Isparta’da tuz kullanım oranının ne kadar olduğun öğrenmek. İlk defa yapılan bu çalışmayla Isparta’nın tuz kullanım haritası çıkarılmış olacak.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Isparta’da kişi başı ne kadar tuz tüketildiğin öğrenmek amacıyla 1 hafta boyunca tuz kullanımıyla ilgili çeşitli değerlendirmeler yapacak. Bu çalışmaların ilki dün Belediye İşhanı önünde yapıldı. Açılan stantta vatandaşların tansiyonları ücretsiz ölçüldü, tuz kullanımıyla alakalı çeşitli sorular sorularak anket düzenlendi.
TUZ KULLANIM HARİTASI ÇIKARILACAK
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde görevli Tıbbi Teknolog Sevgi Bozkurt, çalışmalarının 1 hafta boyunca çeşitli alanlarda devam edeceğini bildirdi. Anket sonuçlarının ise 2 hafta sonra belli olacağını belirten Bozkurt, “İlk defa Isparta’da böyle bir çalışma yapılıyor. Çıkan sonuçlar Isparta’daki tuz kullanımını gösterecek. Bakalım Ispartalı ne kadar tuz tüketiyor” dedi.
SAĞLIĞINIZ İÇİN TUZU AZALTIN
Öte yandan tuz kullanımının zararlarından bahseden İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, dünyada en fazla tuz kullanan ülkeler başında geldiğimizi bildirdi. Ancak fazla tuz tüketiminin bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturduğuna dikkat çeken Kişioğlu, aşırı tuz kullanımının; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, inme, böbrek hastalıkları, kemik erimesi ve bazı kanser türlerine neden olabileceğine dikkat çekti.  Tuzun en başta yüksek tansiyona ve buna bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına yol açtığını ifade eden Kişioğlu, şunları söyledi: “Yüksek tansiyon (Hipertansiyon) oluşumunda, tuzun çok büyük önemi vardır. Hipertansiyondan en çok etkilenen organlar; kalp, beyin, böbrekler, büyük atardamarlar ve gözlerdir. Hipertansiyon bu organları etkileyerek kalıcı sakatlıklara ve ölümlere yol açabilir. Kuşkusuz hipertansiyonu tetikleyen tuzun yüksek oranda tüketiminin bu anlamda ölümlere neden olduğu oldukça açıktır.
AŞIRI TUZ BÖBREKLERİMİZE DE ZARAR VERİYOR
Ülkemizde sayıları 60 bine yaklaşan diyaliz hastası bulunmaktadır.
Aşırı tuz tüketimi, idrarda kalsiyum atılımını artırır. Bu ise kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur. Kalsiyum kaybının artışı ise kemik erimesini (osteoporoz) ve kemiklerin kırılma riskini artırır. Fazla tuz tüketiminin bazı hamilelerde vücutta su toplanması yani ödemle birlikte yüksek tansiyona neden olduğu saptanmıştır.
SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE 5 GRAM TUZ YETERLİDİR
Günlük tuz alımının 5 gramı geçmemesi (erişkinler için önerilen miktar) gerektiği uyarısında bulunularak, tuz tüketimini az miktarda dahi azaltılmanın, kalp ve damar hastalıkları riskine büyük etkisi olduğunu görmekteyiz. Günlük beslenmelerindeki tuz tüketimini önemli miktarda düşüren insanların, gelecek 10-15 yılda kalp-damar hastalıklarına yakalanma olasılığı yüzde 25 oranında azalıyor. Bu kişilerin, kalp-damar hastalıklarından ölme riski de yüzde 20 düşüyor.
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN DOĞRU VE SAĞLIKLI BESLENME
Tuz eklemeden önce yiyecekleri tadın. Masanızdan tuzlukları kaldırın. Onun yerine limon, sirke, baharat ve yeşillikleri deneyin. Tuzu kademeli olarak azaltın. Sodyum içeriği yüksek besinlerden kaçının. Besinlerin etiketlerini okuyun. Taze sebze meyve, et, tavuk, balık tüketin. Az ama iyotlu tuz tüketin.”


Bu haber 949 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...