“Teşvik Kanun teklifini hep birlikte verelim”

13 Mart 2013 21:38

MHP Milletvekili Nevzat Korkmaz, Teşvik Programında gelişmiş illerle birlikte 2. grupta yer alan Isparta’nın 5. gruba aktarılması için kanun teklifi hazırladı. Teklifi bu hafta Meclis Başkanlığına sunacak olan Korkmaz, Isparta’nın diğer 3 milletvekiline de çağrıda bulundu: “Gelin teklife siz de imza atın. Böylelikle teklifin Meclisten geçme şansı artmış olacaktır. Çünkü konu siyaset üstü bir konu!”

MHP Milletvekili Nevzat Korkmaz, Isparta’nın şu anda en büyük sorunu olarak kabul edilen yanlış teşvik bölgesinde olması konusuna el attı. Bu konuda kanun teklifi hazırladığını ve Meclis Başkanlığına sunacağını ifade eden Korkmaz, AKP Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ve Recep Özel ile ve CHP Milletvekili Ali Haydar Öner’den destek istedi.
GELİN İMZA ATIN
Hazırladığı kanun teklifine diğer milletvekillerinin de imza atmasıyla Meclis’ten geçme şansının artacağını belirten Korkmaz, “Isparta ekonomisi gün geçtikçe eriyor, Teşvik programında ki yerimizi en kısa zamanda değiştirmeliyiz, bunun için gerekli olan kanun teklifini hazırladım, bu konu siyaset üstü bir konu! Gün Isparta için kenetlenme günüdür. Siyasi hesapları bir kenara bırakıp Isparta’yı Teşvik Programında 2. gruptan 5. gruba aldırmalıyız” dedi.
ISPARTA MAĞDUR EDİLDİ BİZ DÜZELTELİM
Teşvik Programı hazırlanırken illerin bölgelere ayrılmasında Isparta’nın mağdur edildiğini bildiren Milletvekili Korkmaz, “Örneğin; Teşvik avantajları açısından Isparta ile aynı bölgede yer alan Denizli 2012 yılında 2 Milyar 740 Milyon dolar ihracat geliri elde ederken, Isparta 179 milyon dolar ihracat geliri elde etmiştir. Denizlinin ihracat geliri Isparta’nın ihracat gelirinin yaklaşık 16 katıdır. Isparta gelişmiş iller olan Konya, Kayseri ile birlikte 2. Grupta yer almaktadır. Ancak Isparta’nın yer alması gereken grup 5. gruptur. Isparta 5. grupta olmak istiyor. Kanun teklifimiz hazır. Diğer 3 Isparta Milletvekilimizin de bu kanun teklifine imza atacağını düşünüyorum. İmza atmazlarsa da paşa gönülleri bilir. Tek başıma kalsam da ben bu konunun peşini bırakmayacağım, bu konuyu gündemde tutacağım” diye konuştu.
ISPARTA’NIN YATIRIM ÇEKME ÖZELLİĞİ KAYBOLMUŞTUR
Kanun teklifinin gerekçesi ise şu şekilde: “Ülke ekonomisini yakından ilgilendiren teşvik sisteminin uygulandığı ilin ekonomik açıdan kalkındırılması ve istihdam kapasitesinin artırılması hedeflendiği bilinmektedir. Teşvik sistemi sadece sektörleri değil illeri de gelişmişlik durumuna göre 6 bölgeye ayırmış, bu illere farklı oranlarda destekleme, istisna ve muafiyetler getirmiştir. Yeni teşvik sisteminin yürürlüğe girmesinden sonra belirlenen hedeflere ulaşılması hususunda büyük aksaklıklar ortaya çıkmıştır. Aynı coğrafi bölgede bulunan, birbirine komşu illerin gelişmişlik durumlarının belirlenmesindeki eksiklik ya da yanlışlıklardan dolayı daha gelişmiş kategoride değerlendirilen iller yatırım çekme özelliğini kaybetmiştir. Teşvik kapsamında 2. Bölgede yer alan Isparta’nın komşu illeri olan Burdur’un 3. Bölge, Afyon’un 4. Bölgede yer alması, Isparta’nın yatırım çekme özelliğini ortadan kaldırmıştır. Burdur ve Afyon Organize Sanayi Bölgelerinin doluluk oranı %100 iken Isparta’nın organize Sanayi Bölgesinin doluluk oranı %50’dir. Isparta Yeni Teşvik düzenlemesinde Türkiye ölçeğinde gelişmiş ekonomilere sahip Denizli, Kayseri ve Konya gibi şehirlerle aynı bölgede yer almıştır. Teşvik avantajları açısından Isparta ile aynı bölgede yer alan Denizli 2012 yılında 2 Milyar 740 Milyon dolar ihracat geliri elde ederken, Isparta 179 milyon dolar ihracat geliri elde etmiştir. Denizlinin İhracat geliri Isparta’nın İhracat gelirinin yaklaşık 16 katıdır. 2012 yılında Yine Isparta ile aynı havuzda yer alan Kayseri 1,6 Milyar dolar, Konya 1,2 Milyar dolar ihracat gelirine erişmiştir.
ISPARTA’DA KURULAN YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET SADECE YÜZDE 1’DİR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin verilerine göre Isparta’da 2011 yılında yeni kurulan şirket sayısında % 12 azalma olmuştur. Yine 2011 yılında Isparta'da tasfiye edilen şirket sayısında yüzde 91'lik bir artış olmuştur. Isparta'da 2011 yılında yabancı sermayeyle kurulmuş şirket sayısı sadece 1’dir. Bu veriler göstermektedir ki Isparta ekonomik durumuna göre doğru teşvik bölgesinde yer almamaktadır. Isparta’nın 2. Bölgede kalması halinde, sanayileşmede yeni hamleler yapması biryana, mevcut sanayisinin koruması bile imkansız gözükmektedir.
 Bundan dolayı 6354 sayılı kanun örneğinde olduğu üzere, Ekonomi Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yapılacak düzenleme ile Isparta’nın Teşvik düzenlemesinde 2. Bölgeden 5. Bölgeye alınarak mağduriyetinin giderilmesi amaçlanmıştır.”



Bu haber 725 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...