YALVAÇ ANTİOCHEİA UNESCO YOLUNDA

5 Kasım 2019 16:02

Ülkemizin Ulusal ve Uluslararası alanda hak ettiği düzeyde tanıtılmasına yönelik çalışmalar yapan, projeler üreten TUTAP, Yalvaç Antiocheia’daki çalışmasını bitirdi, Dünya Mirası listesi için UNESCO’ya başvuruyor.

Yalvaç’taki Pisidia Antiokheia antik kentinin UNESCO Dünya Mirası listesine aldırılması çalışmalarına başlandı. Başvuru dosyası oluşturulması için ilk olarak antik kentte dronla çekimler yapıldı.

Yalvaç Belediyesi tarafından Turizm ve Tanıtma Platformu ile birlikte yapılan çalışmalara 1 Kasım 2019 Cuma günü Platform Genel Başkanı Fikret Yıldız ve beraberindekilerden oluşan dört kişilik bir teknik ekiple başlandı.  İlk olarak Pisidia Antiocheia antik kentinde dronla hava fotoğraf çekimleri yapıldı. Antik kentin inanç turizmi yönünün ön plana çıkarılmasına karar verilmesi nedeniyle, Hıristiyanlık dininin Anadolu’da ilk vaazının verildiği yer olan St. Paul kilisesinde Pisidia Antiocheia Antik kenti kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı ile antik kentin tarihçesi ve inanç turizmindeki yeri konulu bir söyleşi kameraya alındı.

Ardından Yalvaç Belediyesi’ne geçen ekip Belediye Başkanı Halil Hilmi Tütüncü ile görüşüp hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verip, bir çalışma planı sundular. Ayrıca Başkan Tütüncü’yle de bir röportaj gerçekleştirildi. Başkan Tütüncü röportajında; Yalvaç’ın Dünya Mirası Listesine alınabilecek çok sayıda tarihi ve kültürel değeri olduğunun altını çizip, başvuru için ön plana çıkardıkları Pisidia Antiocheia antik kentinin Hellenistik dönemde kurulduğunu, en parlak çağını Roma döneminde yaşadığını ve Bizans döneminde de Hristiyanlık için çok önemli bir merkez haline geldiğini belirtti. Hıristiyanlık dininin Anadolu’daki ilk vaazının burada verilmesinin yanı sıra Ortodoks Mezhebinin kurucusunun da burada görevli bir din adamı olması Yalvaç ve Pisidia Antiocheia antik kentini bir hac merkezi durumuna getirdiğinin altını çizdi.

Ekip günün ikici yarısında da Gemen Korusu’ndaki Men Kutsal Alanı’na çıktı. Burada da inceleme ve çekimler yapan Turizm ve Tanıtma Platformu Başkanı Fikret Yıldız, Yalvaç Belediyesi’nde görevli arkeolog Ercan Kafafçı’nın verdiği bilgiler ışığında, ayın gizemli gücüyle insanlara şifa dağıttığına inanılan, kökleri 3 binli yıllarda Mezapotamya’ya dayanan ve Anadolu’da kentleşmiş tek merkezinin Yalvaç’ta olmasından dolayı başlı başına buranında bir Dünya Mirası ünvanını hak ettiğini belirtti.

 

 

Bu haber 286 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...