Engelleri aşan bir aşk hikayesi

9 Aralık 2019 18:15

                 Isparta Sidre Mahallesi Muhtarı Hacer İnci Özbey ile Isparta Türkiye Görme Engelliler Derneği Şube Başkanı Mehmet Ali Özbey’in aşk hikâyesi bambaşka. 2002 yılında Ortopedik Engelliler adı altında bir dernek kurarken tanışan çift, sosyal faaliyetlerdeki başarısıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.

Muhtar Özbey’in bacağından, Isparta Türkiye Görme Engelliler Derneği Şube Başkanı Mehmet Ali Özbey’in ise gözünden engeli bulunuyor.

3 çocuk sahibi olan çift, hayata bakış açıları ve örnek yaşamlarıyla örnek oluyorlar.

43 yaşında olan Mehmet Ali Özbey, Türkiye Görme Engelliler Derneği Isparta Şube Başkanlığını 2002'den beri yapıyor.

Görme engelli olan dernek başkanı  Özbey. 'Engelimden ve engelli bireylerden gocunmuyorum, ne kadar zorlukla karşılaşırsam karşılaşayım insanların yarasına merhem olmaktan haz alıyorum” diyor.

Dernek ve dernek başkanlığı çıkar gerektirmeyen bir gönül işi olduğunu kaydeden Özbey,  “Severek yapıyorum. Arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum gerçekleşen seçimlerde beni tekrar tercih ediyorlar. İnsanlara örnek olmaya çalışıyoruz.  Sorumluluklar alırken karşılarına çıkacak zorlukları düşünüp düşünmedikleri konusunda; Önemli olan bir şeyi gönülden yapmaktır. Ben ayrıca 657'ye tabii devlet memuruyum, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde Bilgisayar İşletme Kadrosunda Engelli Birimi'ne bakıyorum. Dernekçilik tamamen bizim gönüllü olarak yapmış olduğumuz, arkadaşlarımıza yol göstereceğimiz bir oluşumdur. Beni dernekçiliğe teşvik eden şey, Lise yıllarında Ankara'da yetişirken abilerimizden ablalarımızdan gördüğümüz mücadele ruhudur” dedi

''GÖNÜL DERNEKÇİLİĞİNE TAZE KAN GEREKİYOR''

Dernek faaliyetleriyle ilgili açıklamalarına devam eden Özbey, “Isparta'daki ilk görme engelliler Derneği'ni 1995 senesinde açtık. Kurucu  başkanımız 1998 yılında rahmetli oldu 1998-2002 arası biz hasbelkader götürdük. 2002'den sonra tüm genel kurullarda arkadaşlar bizi tercih ettiler.  Bizlere imkan verildiği sürece biz her türlü şeyin üstesinden geliyoruz. Her şey imkanlar dahilinde olabiliyor. Ben kamuda çalışırken bana özel bilgisayarım, yazıcım ve kullanacağım diğer ekipmanların imkânı sağlanırsa diğer bireylerden hiç farkım olmuyor ve aynı işlevi yapabiliyorum. Bu konuda diğer engelli arkadaşlarımıza biz de destek vermeye çalışıyoruz. Eğitim, istihdam, erişilebilirlik, bilişim bizim için önemli ve bu konuda sonsuz destek sağlıyoruz. Görme engelli arkadaşlarımızın bilgisayarlarından tutun konuşan cep telefonlarına kadar temin noktasında ve bunların ayarlanması noktasında hem şahsım hem de etrafımdaki arkadaşlar ilgi dolu. Sonuç olarak biz kalıcı değiliz. Bizden sonraki nesillerin üstlenmesini istiyoruz. Daha güzel fikirleri olanların bu işi sürdürmesini diliyoruz.

Şu an Belediye Halı Sarayı'nda hizmet vermekteyiz. Hem Şükrü Başkan'a hem de diğer yardımcılara şahsım ve üyelerim adına teşekkür ediyorum çünkü bize sonsuz destek veriyorlar. Bundan önceki dönemlerde de desteklerimizi aldık, almadık desek riyakarlık etmiş oluruz. Valimiz akla uygun yasalar çerçevesinde her türlü önerimize açık. Biz şu an için Isparta'da kendi derneğimizin olduğu bir bina arzu ediyoruz. 3 katlı olursa; birinde dışarıdan gelen görme engellileri misafir etmeyi, birinde sosyal etkinlikleri yapmayı, birinde de derneğin idari işlerini yürütmeyi istiyoruz” dedi.

                Ayrıca sosyal ve sportif faaliyetlerle de ilgili bir atılım içerisinde olduklarını ve Isparta’yı dışarıda en iyi şekilde temsil ettiklerini anlatan Isparta Türkiye Görme Engelliler Derneği Şube Başkanı Mehmet Ali Özbey, “Sene başında sportif faaliyetlere başladık. Bodrum katını spor salonu olarak kullanabileceğimiz bir bina çok daha verimli olur. Goalball sporu ve hafta sonları 18 tane görme engelli arkadaşımızın katıldığı satranç kursumuz var. Şubat ayında yapılacak olan Türkiye satranç şampiyonasına buradan en az 10 kişiyle katılım sağlamayı planlıyoruz. Ayrıca hafta sonları görme engelli arkadaşlarımıza Kuran kursu veriliyor ve tamamen gönüllü. Bunları dışında bilgisayar kursu açmak istiyoruz. Görme engelli arkadaşlarımızın donanımlı olmasını hedefliyoruz. Yani sadece yazı yazmak değil bilgisayarın hard disk gibi tekniksel yerlerini de öğrendirmeyi amaçlıyoruz.

Ekpss sınavı için yönlendirme yapmak istiyoruz. Bazı öğrenci arkadaşlarımıza kendi imkanlarımızla burs desteği sağlamaya çalışıyoruz. Yazları piknik ve gezi organizasyonları düzenliyoruz” ifadelerinde bulundu.

''ENGELLİLERE ÜRKEREK BAKMASINLAR, HATIRLARINI SORSUNLAR''

Özbey, engellilere saygı gösterilmesini isteyerek, “Bir görme engelliye nasıl davranılacağının bilinmesi gerekiyor. Paldır küldür kollarına girmektense ‘Yardıma ihtiyacınız var mı?' diye sorulması gerekiyor. Özkanlar kavşağının alt geçidindeki direkler 12 yıldır bizi sıkıntıya sokuyor. Isparta duyarlılık bakımından çoğu şeyi aştı” açıklamalarında bulundu.

''DERNEK KURMA YOLUNA ÇIKARKEN YUVA DA KURDUK''

Bacağından engeli olan 41 yaşındaki Hacer İnci Özbey Sidre Muhtarlığını diğer işlerle aynı anda büyük bir istek ve sevgiyle yapıyor. Aynı zamanda Isparta Belediyesi'nde emlak servisinde görev alan 5 yıllık muhtar, engellilerle alakalı çalışmaları eşi Mehmet Ali Özbey ile birlikte büyük bir özveri ile yürütüyor.

''BİRİMİZ BİRİMİZE GÖZ, BİRİMİZ BİRİMİZE AYAK OLUYOR''

Muhtar Özbey, “Evlilik sadece sevgi ile yürümez. Biz birbirimize hayatta yardımcı olmak, hayatın yükünü paylaşmak için evlendik. Biz engelimizi hiç engel olarak görmedik. Önemli olan kalplerde engel olmaması. Biz sürekli insanların içindeyiz. Ama yaşadığımız tek sıkıntı bazı insanların verdiği olumsuz tepkiler. ‘Biri kör biri topal'’ diyenler oldu. Yetmedi, muhtar adayımız daha ayakkabısını giyemiyor bize nasıl hizmet edecek diyen oldu ama biz kötü bakmadık ve kimseyi ayırmadan herkese aynı hizmeti verdik.

3 aydır 20 kişiden oluşan bir  ''Engelsiz Sağlık Sen'' grubumuz var. (Başkanı Mehmet Ali Özbey). Engelli 657'ye tabi memurların haklarını savunuyoruz, talebimiz emekli engellilere 3600 ek göstergenin engelli çalışanlara verilmesi. Engelli çalışan hizmetlerinde milli eğitim de haddinden fazla çalışanları genel idare hizmetleri sınıfındaki kadroya geçirilmesi de isteklerimiz arasında. Unvan değişikliklerinin engellilere de tanınmasını talep ediyoruz. Milletvekillerimizden bu konular hakkında destek bekliyoruz” dedi.

“BİZ DEVLETE GİDEMİYORUZ DEVLET BİZE GELSİN DEDİK”

Yaptığı çalışmaları anlatan başarılı muhtar Özbey, “2014’teki seçim beyannamelerindekilerden kat kat fazlasını yaptık. Mahalleye kattıklarım arasında ilk icraatım Türk bayrağı koydurmak oldu.

Mahallenin her türlü ödemesini yapacağı tahsilat veznesi getirdik. Çeşme yaptırdık, Sağlık ocağı açtık, Dere ıslahı, altyapı ve asfalt çalışmaları, yeni yol, elektrik direkleri ve aydınlatma çalışmaları yaptık. Müftülüğümüzün, cemaatimizin ve yardımseverlerimizin desteği ile camiimizi genişlettik.

Hem engelli hem engelsiz çocuklarımızın oynayıp kaynaşabileceği bir park yaptırdık, yaz spor kursları açtık. Çocuklarımız öğlene kadar Kuran kursuna gidip öğleden sonra spor etkinlikleri yapıyor ama spor etkinliklerini güneşin altında yapmamaları için kapalı spor salonu açmayı düşünüyoruz.

5 yıldır çocuklarımız kaynaşsın diye ailelerinden ayrı bir şekilde iftar organizasyonu düzenliyoruz.

Mahallemize Atm getirdik.  2014’te ‘Eğitim Engeli Aşar& dedik ve 7’den 70’e herkesin gelebileceği okuma yazma kursu açtık. Kültürel geziler düzenliyoruz.

Okulumuzun bodrum katında el sanatları kursu açtık. İlkokulumuzu geri kazandık, 2018 yılında adı Şehit Burhan Açıkkol oldu. Afrin Zeytindalı Operasyonundaki askerlerimizle aramıza Sidre’den ‘Gönül Bağı Köprüsü’ kurduk. Bu projede hanımlar her ilmekte dua ederek askerlerimize atkılar bereler ördü. Paketler hazırladık ve yolladık. Bu maneviyat ve dua dolu çalışmanın komutanlar tarafından geri dönüşleri çok güzel oldu.

Eski bir mahalle olan Sidre’nin Kentsel dönüşüme ve yaşayanlara uygun bir şekilde yenilenmesini istiyoruz.  Şükrü başkanımın desteği ile Isparta  halısını canlandırmak için halı dokuma kursu açmak istiyoruz. Spor salonu açmak istiyoruz.

Son olarak hizmetlerimiz konusunda bize destek olan milletvekillerimiz Valimiz belediye başkanımız ve tüm personelleri Bakanlığımıza verdikleri desteklerden dolayı mahalle ve kendim adıma teşekkür ediyor desteklerinin devamını diliyorum. Ayrıca azalarıma ve yardımcılarıma şükranlarımı sunuyorum” açıklamalarında bulundu.

 

 

Bu haber 405 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...