Kuaförler de yıpranma payı istiyor

13 Aralık 2019 17:29

Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Mehmet Çelik, meslektaşlarına emeklilikte yıpranma payı verilmesi gerektiğini çalıştı. Meslektaşlarının toplumda en çok çalışan kesimlerden birisi olduğunu belirten Çelik, şu açıklamayı yaptı:

"Berberler, kuaförler, güzellik salonları toplumda en çok çalışan kesimlerden biri olmasına rağmen emeklilikte en uzun prim gün sayısını ödüyor. SGK’lı çalışanlar ise 7 bin 200 prim gününde emekli oluyor. Bu durum Anayasa’nın 173. Maddesinde belirtilen ‘Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu tedbirler alır’ hükmüne aykırıdır. Gece gündüz demeden dükkanının başında duran günlük ortalama 12 ila 18 saat arasında çalışan 

BERBERLERE KUAFÖRLERE MANİKÜRCÜLERE GÜZELLİK UZMANLARIMIZA

 mutlaka yıpranma payı hakkı verilmeli ve mevcut prim gün sayısı düşürülmelidir.

BERBERLERİN KUAFÖRLERİN MANİKÜRCÜLERİN GÜZELLİK SALONLARIMIZIN YOĞUN

 İŞ TEMPOSU GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI

BERBERLERİN KUAFÖRLERİN MANİKÜRCÜLERİN GÜZELLİK SALONLARININ toplumda en fazla çalışan kesimidir. SSK’lılar günde 8 saat çalışırken sabah 7:00’ da dükkanı açıp gece 24.00’e kadar çalışan BERBER, KUAFÖR, MANİKÜRCÜ, GÜZELLİK SALONU esnafı ise SSK’lının iki katından fazla mesai yapıyor. Buna rağmen BERBER, KUAFÖR, MANİKÜRCÜ, GÜZELLİK SALONLARI esnafının ödemesi gereken prim gün sayısı daha fazla. Öte yandan SSK ile çalışan işçi ay sonu geldiğinde maaşını alıyor. BERBERLERİN KUAFÖRLERİN MANİKÜRCÜLERİN GÜZELLİK SALONLARININ ticari faaliyetle uğraştığı için zarar etme riski var. Anayasa’nın 173. Maddesinde ‘devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu tedbirler alır’ denmesine rağmen  BERBER, KUAFÖR, MANİKÜRCÜ, GÜZELLİK SALONLARI Esnafı korunmuyor aksine prim gün sayısı altında eziliyor. En uzun prim gün sayını ödemesine rağmen emekli olduğunda en düşük maaşı alıyor. Esnaf ve sanatkarın yıpranma payı düşünülse zaten ödemesi gereken prim gün sayısı 7 bin 200’e denk gelir. Sosyal güvenlikte norm birliğini sağlayabilmek için emeklilik süreleri bir an önce eşitlenmelidir."

 

 

Bu haber 285 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...