Türkocakları sohbetlerine ‘Şarkıların Dili’ konu oldu

15 Mart 2013 21:21

Türkocakları Isparta şubesi cuma sohbetinin konusu ‘Şarkıların Dili’, konuğu ise geçen haftalarda SDÜ’den emekli olan Öğretim görevlisi Erol Civelekoğlu oldu. Türkocağı konferans salonundaki sohbet SDÜ Öğretim üye ve öğrencilerinin çoğunlukta olduğu yoğun katılımla 2 saat sürdü.Hoş geldiniz konuşması yapan şube başkanı Op.Dr.Levent Başyiğit " 6 Mart Cumhuriyetimizin kurucusu,büyük Türk milliyetçisi Atatürk'ün Isparta'ya gelişinin 83.yıl dönümü idi.Bu vesile ile O eşsiz insanı hasret,minnet ve rahmetle anıyoruz.Ayrıca bugün 8 Mart Dünya kadınlar günü.Toplumların yarısı bayan.Hanımları dikkate almayan hiç bir kurum,siyasi parti,sivil toplum kuruluşunun başarılı olması mümkün değildir.Türkocakları olarak hanımlara Peygamber efendimizin"Cennet Anaların ayakları altındadır"sözüne uygun olarak bakıyor, bu felsefe doğrultusunda hareket ediyoruz.Kadına bırakın şiddeti, el kaldırmayı kınıyoruz.Başta Şehit anaları olmak üzere bütün Anaların ellerinden öpüyoruz" dedi.Daha sonra Gençlik kolları başkanı SDÜ Öğrencisi Mehmet Karagülle salondaki bütün bayanlara karanfil dağıttı.Günün konuğu  proğramına başladı.

Erol Civelekoğlu; Türk kadınının hâlâ daha hak ettiği saygıyı ve değeri görmediğini, özellikle erkeklerin bu durumu samimiyetle sorgulamaları gerektiğini esprili bir üslupla dile getirdi. Daha sonra da Özcan Korkut’un hicazkâr makamındaki “annem” adlı eserini bütün anneler için uduyla çalıp söyleyerek kadınlarımıza armağan etti.

Şarkıların da dili olduğunu, ancak bu dilin yeteri kadar anlaşılamadığını; şarkı dinleyen ama sözlerini önemsemeyen bir toplum olduğumuzu belirten Civelekoğlu, bir eserin mükemmel olabilmesi için güfte-beste ve ritmin uyum içinde olması gerektiğini örneklerle anlattı.

Türk müziğinde anlamlı binlerce güftenin, usta bestekârların elinde gönlümüzü yücelten şaheserlere dönüştüğünü belirten Civelekoğlu hiçbir anlamı olmayan şarkıların her gün radyo ve televizyonlarda hem de starların dilinden söylendiğini, bu durumun kültürel yozlaşmayı da beraberinde getirdiğini örneklerle dile getirdi. Sanatın sıradan, bayağı, anlamsız ve duygusuz olamayacağını belirten sohbet konuğu, Türk müziğinde sözün bestenin ve ritmin mükemmel bir uyum içinde olduğu eserlerden örnekler seslendirdi.

Türk müziğinde; sevgi, aşk, ayrılık, özlem, gurbet, vuslat, ümit, iyimserlik, karamsarlık, mevsimler, insan bedeninin değişik unsurları(göz, kaş, kirpik, dudak…), çiçekler, şikâyet, ölüm, unutmak, hatırlamak, küsmek, darılmak, intizar ve daha birçok temanın ele alındığını belirten Erol Civelekoğlu, değişik makamlardan eserleri uduyla icra ederek sohbetini tamamladı.  Programın başından sonuna dek sohbete katılanların, özellikle de gençlerin şarkılara iştirak etmeleri çok hoş bir tablo oluşturdu.

İkramların ardından haftaya sohbet te Milli Eğitim Müdür Yardımcısı sayın İsmail Aslan'ın konuk olacağı,Şehitler haftası nedeni ile Çanakkale,Milli Şair M.Akif Ersoy ve İstiklal Marşı nın konuşulacağı duyuruldu.

 

 

Bu haber 950 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...