BABA EMANETİNİ YÜKSEKLERE TAŞIDI..

24 Aralık 2019 15:35

ITSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Dilek Deregümü Narlı, 26 yıl önce babasının yanında ‘yardımcı’ olarak başladığı işte koskoca fabrika ve onlarca çalışanı yöneten patronluğa kadar ulaştı. İş Kadını Narlı, uzun uğraşlar sonucunda ihracat kapısını da araladı, Almanya’ya mal göndermeye başladılar.

Isparta’nın gizli gücü: Kadın sanayiciler. Çok bilinmiyorlar çünkü bir elin parmakları ile gösterilecek kadar az sayıdalar. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu’nda yönetimi oluşturan kadınların birçoğu sanayici. Bunlardan birisi de Dilek Deregümülü Narlı. KAGİK’te başkan yardımcısı olarak görev yapan Narlı, Isparta’nın ender sanayici iş kadınlarından birisi.

 1993 yılında 17 yaşında iken babasının Yeni Sanayi Çarşısı’ndaki metal atölyesinde ‘yardımcı eleman’ olarak işe başlayan Dilek Deregümülü Narlı, geçen 26 yıllık süreçte koskoca fabrikanın başına geçti. Ürünlerine TSE belgesi, fabrikasına Kalite Yönetim Sistemi kazandıran Narlı, yurt içi pazara bir de Almanya pazarını ekleme başarısı gösterdi. Çanakoğlu Metal, Almanya’ya Metal Filtre ihracatına başladı. Fabrikada 30 kişiye istihdam sağlanıyor.

 AĞIR SANAYİDE BİR KADIN PATRON

Akaryakıt tankları, çelik konsorsiyum, tarım römorkları, kızgın yağ kazanları imalatı yapan Çanakoğlu Metal’in Yeni Sanayi’de idare merkezi, S.D OSB’de de 10 bin m2 kapalı alana sahip fabrikası bulunuyor.

 DEREGÜMÜLÜ AİLESİ ISPARTA’NIN

İLK DEMİR DOĞRAMACILARINDAN

İş Kadını Dilek Deregümülü Narlı, iş hayatına nasıl başladığını Isparta Ün’e anlattı:

 “Babam Mehmet Ali Deregümülü, askerlikten önce İzmir’de demir doğrama atölyelerinde çalışmış. Askerlikten sonra 1969 yılında Yeni Sanayi’de şimdiki dükkanımızın yarısını satın almış. Burada inşaatlara demir doğrama işleri yapmış. Atölye olarak çalışmış. Yıkılan İl Özel İdaresi’nin demir doğrama işinin tamamını babama vermişler. İlk işi o. Ondan sonra Kunduracılar Sitesi’ni komple yapmış. Elemanlar alarak bu alanda büyümüş. Para kazanmış. Yanında eleman çalıştırmaya başlıyor. Sonrasında buranın diğer yarısını daha satın almış. Ankara’dan çeşitli makineler almış, saçları kıvırma ve şekil verme işlemlerine başlıyor. Römork üreten firmalara yönelik üretimler yapıyor. Yan sanayi üretim yapıyor.

 17 YAŞINDA İŞ HAYATINA BAŞLADI

Ben liseyi bitirdikten sonra 17 yaşında babamın yanında işe başladım. Abim de buradaydı. İşlerin yoğun olması nedeniyle babam kafasını kaşıyamıyordu. Sanayide 3 ayrı yerde daha işyerimiz vardı. Muhasebeyi takip etme, işyerine çeki düzen verme ihtiyacı doğunca ben de burada çalışmaya başladım. Bayan oluşumun verdiği titizlikle işyerimize çeki-düzen verdik. Bankalara gidip-geliyordum. Para yatırıyordum. İş hayatına dair kendimi geliştirmem gerektiğine inandım. Azimli ve cesaretli olmam zorlukları kolay aşmamı sağladı. O süreçte İngilizce kursuna başladım. Hayalim hukukçu olmaktı ama babam istemedi. İşimizle ilgili okumamı istedi. Üniversite sınavına girdim. 2. Öğretim okumama izin verdi. SDÜ’de iktisat bölümüne başladım. 1994 yılında başladım ama uzadı. Bu arada evlendim. Çocuğum oldu. Çocuğumu ana sınıfına yazdırırken form doldururken ‘lise mezunuyum’ dedim. O güne kadar okulu bitirmem ile ilgili beni fişekleyen bir şey olmamıştı. Kızım ‘anne sen gerçekten lise mezunumusun. Arkadaşlarımın annesi hep üniversite mezunu’ dedi. ‘Okumam gerekiyor’ dedim. Af çıkmıştı. Okula başladım. O bahaneyle 9 yıl aradan sonra üniversiteyi bitirdim.

TÜM ÜRÜNLERİ TSE’Lİ HALE GETİRDİ

Eskiden belli bir TSE standardı olmadan ürün üretiyorduk. Bu konuda çalıştık. Tüm ürünleri TSE’li hale getirdik. Şirketimizin kalite yönetim sistemini aldık. OSB’de 1996 yılında fabrika kurduk. 10 bin m2’lik alanda hala üretim devam ediyor. Parça parça olan işyerlerimizi OSB’de buluşturduk. Yeni Sanayi’de çalışırken burada bayan görmek mümkün değildi. Sadece Sanayi Halk Bank Şubesi’de bir bayan vardı. Babama ‘ben gelmeyeceğim’ derdim. ‘Önümde örnek yok’ derdim. Babam ‘var. Şevket Ağa’nın kızı var’ derdi. Ben tanımıyordum. ‘O yaptıktan sonra sen de yapabilirsin’ gibi teşviklerle iş hayatında yer aldım. Herhangi bir pişmanlığım yok. Şu an şirketimizde bütün parasal işlerle ve şirketin idaresiyle ilgili tüm işlerle ben ilgileniyorum.

ALMANYA’YA İHRACAT

30 kişiye istihdam sağlıyoruz. Ağırlıklı olarak Akaryakıt tankları, çelik konsorsiyum, tarım römorkları, kızgın yağ kazanları üretimi yapıyoruz. Almanya’ya M-metal filtre ihracatı yapıyoruz. Arıtma tesislerinde kullanılan bir malzeme. Yurt içinde potansiyel daraldı. Kamu-kurum ihaleleri de çok cazip gelmiyor. Artık ihaleli işler çok zor. Bizim yurt dışına mutlaka açılmamız gerekiyor diyerek uğraştık, mücadele ettik. 8 yıldır uğraşıyoruz yeni mal gönderebiliyoruz. 8 yıldır numune ürünler üretiyor ve gönderiyoruz. Sürekli git-geller ile ancak çözebildik. İhracatta diğer ülkelerle hedeflerimiz var. Görüşmelerimiz devam ediyor. Şu an sadece Almanya başladı.

ÇANAKOĞLU’NUN KIZI…

Sanayici kadın parmakla sayılacak kadar az. Kadına yönelik engeller var ama çok ciddiye almamak gerekiyor. Çözümsüz değil. Çevrede baskın bir şekilde erkek hakimiyeti var. Beyler karşısında hep bey muhatap görmek istiyorlar. Ben işveren olarak gidiyorum ‘kızım senin patronun yok mu’ diyorlar. Bayanları sekreter, muhasebeci olarak görüyorlar. Isparta küçük bir yer olması nedeniyle beni zorlamadı. ‘Çanakoğlu’nun kızı’ diye herkes kısa zamanda tanıdı. Benim cesaretli olmam zorlukları kolay aşmamı sağladı. Bilgi ve donanımlarım ile kendimi ispat ettim. İyiki iş hayatına erken başlamışım. Kadınlar istedikten sonra şartlar ne olursa olsun üstesinden gelebilecektir. Başaramayacakları hiçbir şey yok. Evli ve 2 çocuk annesiyim. Abim ile ben burada işleri götürüyoruz. Bütün parasal işlemlerle, personel ile ben ilgileniyorum.”

 

 

Bu haber 430 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...