“Yalvaç’ta El sanatları, Turizm ve Gıda olanak 3 sektörde çalışmalarımız var”

25 Aralık 2019 15:54

Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) Başkan Yardımcısı Şerife Hanım Ekici ile hem yaptıkları çalışmaları hem de kadının ekonomiye katkılarını konuştuk. 20 yaşına kadar Fransa’da yaşayan Şerife Hanım Ekici, milliyetçi duygularının ön planda olmasından dolayı memleketi olan Isparta-Yalvaç’a geldi.

 Yalvaç’ta yaz sezonunda yurtdışından gelen gurbetçilerden dolayı nüfusun ikiye katlandığını farkedip bunu bir iş fırsatı haline getirdi ve noterliklerde  tercümanlık yapmaya başladı. Kendisinin de Türkiye’ye geldiğinde diplomasını tercüme edecek bir tercümanlık biriminin olmamasının üstüne gelen gurbetçilerin doğum, evlilik, ölüm gibi resmi işlerde tercüman açığının olması onu bu işe iyice itti ve 2005 yılında  Yalvaç’ta açtığı tercümanlık bürosunu Gelendost, Şarkikaraağaç ilçelerinde de şubelendirdi.

Hemen hemen her alanda bir kadın olarak girişimlerini gerçekleştiren Şerife Hanım Ekici siyasete atılışını ‘’2008 yılında Ak Parti Yalvaç İlçe Teşkilatına girmem için bir teklif geldi. Bizim yörelerimizde bir kadının siyasete girmesi kolay değil. Bu konuda eşim ve babam bana çok destek oldular ve siyasete atıldım. İlçe yönetimindeyken milletvekilliği aday adaylığı için çalıştım. Aday edilmedim ama hangi partiye gönül verdiğimi göstermiş oldum. Bunun ardından genel merkez tarafından atanarak Ak Parti Kadın Kolları Başkanı oldum ve uzun yıllar devam ettim. Yorulduğum bir dönem oldu ve bırakmak istedim ama hala partinin bir neferiyim. 2011 yılından önce Ticaret Odası Meclis Üyesiydim, Miletvekilliği Aday Adaylığımdan sonra istifa etmek durumunda kaldım ve farklı kulvarlarda koşmayı tercih ettim.’’ sözleriyle anlattı.

Kadının her alanda ve sektörde olması gerektiğini söyleyen Şerife Hanım Ekici, ‘’Kadının enerjisi ve sinerjisi çok farklı, bu enerji çok olumlu sonuçlar doğuruyor’’ diyor.

Kadın girişimlerini her alanda desteklediğini ve yıllardır kadın girişimcilerin grubunda olduğunu söyleyen Ekici, Kadın Girişimciler Isparta İl Başkanı olan  Zuhal Emine Büyükçulcu’nun teklifi ile bu dönem Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı. Aynı zamanda Yalvaç sorumlusu olan Şerife Hanım Ekici, Yalvaç’ta şimdiye kadar birçok şeyi başardıklarını ve daha çok güzel işlere başlayacaklarını bildirdi.

‘’BU İŞİN OLACAĞINA İNANDIĞIM AN KADIN GİRİŞİMCİLER KOOPERATİFİ KURDUM’’

Kooperatif kurmanın uzun zamandır aklında olduğunu belirten kadın girişimci, son 10 aydır ciddi çalışmalar yaptığını belirterek ona inanan ve kendine güvenen doğru kişilerle bu işe baş koyduklarını söyledi. 15 gün önce 7 kişi olarak yola çıktıklarını ve bu kısa süre zarfında 20 kişiye ulaştıklarını söyleyen kadın girişimci ilgiden dolayı çok şaşkın ve mutlu olduğunu ama önemli olanın kişi sayısı değil iş görebilecek nitelikte kişilerin olduğunu dile getirdi.

YUMURTLAYAN YASTIK YENİLİĞİ

‘’Yavaş ama emin adımlarla ilerliyoruz’’ diyen Şerife Hanım Ekici, kooperatif içinden bir arkadaşlarının çanta şeklinde olup açıldığında yastık ve battaniyeye dönüşen ‘’Yumurtlayan Yastık’’ adında bir üretimi olduğunu ve başta Yalvaç Belediyesi olmak üzere Belediyelere sunduklarını bildirdi. Toplu şekilde siparişler alarak kooperatifi ayakta tutacaklarını söyleyen kadın girişimci Turizm Sektörüne de atıldıklarını ve turistlere yönelik çalışmaları olduğunu da belirtti. Turizm yönünden Yalvaçlı’ların çok şanslı olduğunu söyleyen Şerife Hanım Ekici, Gıda Sektörüne de atılacaklarını ve Yalvaç tarhanasını tanıtacaklarını belirtti. El Sanatları, Turizm ve Gıda olarak üç ayrı sektörde çalışmalarına devam edeceklerini bildiren girişimci, ‘’Hiçbir yere gitmekten çekinmeyeceğiz, sesimizi duyurmaya kararlıyız. Kadınların hem ekonomik alanda güçlü olmasını hem de karakter olarak ‘ben burdayım’ demesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘’BİR KADIN KENDİNE İNANIYORSA YAPAMAYACAĞI BİR ŞEY YOKTUR’’

‘Ülkemizde yavaş yavaş kadına pozitif ayrımcılık yapılmaya başlandı, kadınlar da biz burdayız demek istiyor ama bazıları bunu hala geçmişten gelen alışkanlıklardan dolayı başaramayabiliyor.

Güçlü kadın nasıl olur?’ sorusuna ‘’ Ekici, “Güçlü kadın programlı yaşayan, ne istediğini bilen, tuttuğunu koparan, her ortamda varlığını hissettirendir. Bir kadının güçlü olabilmesi için ‘yapabilirim’ demesi yeterlidir. Kadın kendine değer verir ve severse güçlü başlıyor, güçlü olursa cesaret buluyor, cesaretli bir kadın risk almaktan korkmuyor. Risk alan bir kadın güçlü kadındır çünkü herkesten farklıdır. Hayatta kaybetmek te var ama inanan insan eninde sonunda kazanır, cesaret çok önemli bir şey” diye cevap verdi.

Kadının sosyal yaşamında eğitimin yeri hakkında da konuşan KAGİK Başkan Yardımcısı Şerife Hanım Ekici, eğitimin şart olduğunun altını çizerek her eğitimli insanın güçlü ve zeki olmadığını söyledi ve ‘’Okuyan bir insan akıllıdır ama güç zekadan geçer. Etrafımızda okuyup maaş kartı eşinde olan kadınlar var. Burada kadın karakter olarak değil çalıştığı kurum kadar güçlü olmuş oluyor. Bu yüzden eğitimli kadın güçlü kadına eşit değildir her şey kadının kendisinde başlar’’ diyerek konuşmasını bitirdi.

Bu haber 326 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...