Atatürk’ün Yürüyen Köşk’ü örnek gösterildi

15 Mart 2013 21:42

TEMA Vakfı Genel Merkezi, SDÜ’de yapılacak olan Mükemmeliyet Merkezi için 650 ağacın kesilmemesi için yeni bir çalışma başlatıyor. Genel merkez bu anlamda Atatürk’ün, Yalova’da bir ağacın dalını kesmemek için taşınmasını sağladığı ‘Yürüyen Köşk’ü örnek gösterdi. Merkez ayrıca ağaçlarımızı korumak için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kalkınma Bakanlığı ve YÖK nezdinde girişimlerde bulunulacağını ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e de bilgi sunulacağını aktardı.

SDÜ ile TEMA Vakfı arasında ağaç kesme yüzünden çıkan polemik yeni bir boyut kazandı. SDÜ’de Mükemmeliyet Merkezi yapılacak alanda 13 Mart itibariyle yaklaşık 650 ağacın kesilmesine 950 ağacın ise taşınmasına başlandı. TEMA Vakfı Isparta Temsilciliği bu duruma daha önce de tepki göstermişti. Şimdi ise TEMA Vakfı, çalışmalarına Genel Merkez nezdinde devam edecek.

SDÜ’YE HİÇ YAKIŞMADI!

TEMA Vakfı mücadelelerine ulusal boyutta devam edeceklerini bildirdi. Mükemmeliyet Merkezine karşı olmadıklarını aksine ağaçların kesilmesine karşı olduklarını belirten TEMA Vakfı yöneticileri şu açıklamayı yaptılar; “Isparta’da bulunan Süleyman Demirel Üniversitesi Batı Yerleşkesi’nde Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılacak Mükemmeliyet Merkezi için 1500 ağaç gözden çıkarıldı. 1978-1995 yılları arasında üniversite bahçesine dikilen ve küçük bir koruya dönüşen ağaçların 950’sinin taşınacağı açıklandı. 13 Mart itibariyle de 650’si kesilmeye başlandı.

ZATEN KAMPÜSÜN YÜZDE 90’INDA AĞAÇ YOK!

TEMA Vakfı Isparta İl Temsilciliği ve Süleyman Demirel Üniversitesi Genç TEMA Topluluğu önderliğinde öğretim üyeleri ve öğrenciler, ağaçlara sahip çıkarak durumu protesto ettiler. Kampüsün yüzde 90’ı ağaçtan, yeşillikten yoksun iken binbir emekle yetiştirilmiş ağaçların kesilmesi ve taşınmak istenmesine anlam veremediklerini ifade eden gönüllüler, üniversite gibi eğitim kurumlarının mevcut yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi noktasında örnek olması gerektiğine dikkat çektiler. Protestolar üzerine üniversite tarafından yapılan açıklamada, projenin bölgenin ve Isparta’nın sanayileşmesinde AR-GE merkezi olarak faaliyet göstereceği ve kesilen, taşınan ağaçların yerine 3 katı ağaç dikileceği bildirildi.

TEMA Vakfı Isparta İl Temsilciliği, Süleyman Demirel Üniversitesi Genç TEMA Topluluğu, öğretim üyeleri ve öğrenciler, üniversiteden yapılan açıklama ve ağaçların kesilmeye başlanması üzerine tepkilerini yeniden ortaya koydular.

BİZ MÜKEMMELİYET MERKEZİNE KARŞI ÇIKMIYORUZ

AĞAÇLARIN KESİLMESİNE KARŞI ÇIKIYORUZ

Karşı çıkılan Mükemmeliyet Merkezi’nin inşası değildir. Üniversitenin ve Isparta’nın gelişmesi için elbette yeni bina ve tesislere gerek vardır, ama bunun için toprağı, suyu koruyan, soluduğumuz havayı üreten, canlılara yuva olan, hayatımıza varlıklarıyla değer katan ağaçlarımızın kesilmesi yanlıştır. Süleyman Demirel Üniversitesi Batı Yerleşkesi’nde yeni bina yapılması için alternatif alanlar mevcuttur. 950 ağacın başka bir alana nakledileceği bildirilmektedir. Zarar görmeden söküldüklerini varsayılsa bile ağaçlarımızın aktarılmak istenen yeni alanda yaşamaya devam edeceklerinin bir garantisi yoktur. 25-30 yaşlarındaki 1500 ağaç bulunduğu ortamda başka canlılara da yuva olmuştur. Bilinmelidir ki ormanlarda sadece ağaçlar yaşamaz.

YÜRÜYEN KÖŞK HEPİMİZE ÖRNEK OLMALI

Süleyman Demirel Üniversitesi’ndeki 1500 ağacımızın ne kesilmesini ne de taşınmasını istiyoruz. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, Yalova’da bir ağacın dalını kesmemek için taşınmasını sağladığı ‘Yürüyen Köşk’ hepimize örnek olmalıdır. Ağaçlarımızı korumak için Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül, Kalkınma Bakanlığı ve YÖK nezdinde girişimlerde bulunulacaktır. Ayrıca, memleketi Isparta’da adını taşıyan üniversitede yaşanan duruma dair 9’ncu Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel’e de bilgi sunulacaktır. Üniversitemize yakışan, ağaçları koruyarak ve sahip çıkarak örnek olmaktır. Toprak Yaşamdır.”

 

 

 

Bu haber 695 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...